Vad är molnet egentligen?

Molnet, molntjänster, datormoln eller cloudtjänster, kärt barn har många namn. Det innebär att du lagrar exempelvis dokument, bilder eller information på en server på internet, istället för lokalt på en dator. Molntjänster betyder att du kan nå innehållet från vilken dator, surfplatta eller mobil du vill. Förutsatt att du har en internetuppkoppling. Exempel på molntjänster som många använder sig av är Google Drive och Dropbox.

 

Fördelar med att arbeta med molntjänster

 1. Tillgängligheten

  Att jobba i molnet är otroligt smidigt och flexibelt. Med molntjänster får du åtkomst till ditt arbete vart du än befinner dig, och på den enhet du väljer. Detta gör det möjligt för dig att exempelvis jobba på språng eller låna någon annans dator för att komma åt det du behöver. För visst kan det vara skönt att jobba hemifrån någon gång? Eller passa på att jobba under tågresan?

 2. Bättre samarbete

  Molnet möjliggör också att fler än du själv har tillgång till arbetet. Dina kollegor kan smidigt komma åt information som du delar med dem, utan att du behöver maila något. När alla kan komma åt samma saker vart de än befinner sig blir samarbetet så mycket smidigare och effektivare.

 3. Säkrare

  De flesta molntjänster har en hög säkerhet och jobbar hårt för att skydda dina uppgifter, det är oftast en av de främsta prioriteringarna. Att arbeta i molnet ger dig mer säkerhet och mindre problem om något skulle hända. Tänk dig att du glömmer din dator någonstans, att den plötsligt kraschar eller att den blir stulen. När ditt arbete är lagrat i molnet kan du komma åt det även om det har hänt en olycka, eftersom du inte är låst till just den datorn. Det enda du behöver göra är att logga in på en annan enhet.

 4. Slipp underhåll och få senaste versionen

  Att använda molntjänster innebär att inga servrar finns i dina lokaler. Du slipper alltså underhålla och drifta dessa själv, och du kan vara säker på att alltid ha den senaste versionen av appar och verktyg som ingår i tjänsten. Du slipper då också problem med exempelvis delning av filer, när alla i företaget garanterat har samma version. Allt detta gör det enklare för företagare att ta del av smarta IT-lösningar, utan att behöva investera i IT-kunnig personal och servrar. När molnleverantören sköter allt sådant kan du som företagare lägga din tid på själva verksamheten och det dagliga arbetet, som ska göra att du når dina mål.

 5. Spara pengar

  Att sätta upp servrar och övrig IT-infrastruktur som behövs, kan komma att kräva rätt stora resursmässiga och ekonomiska kostnader. Istället för att köpa nya operativsystem, servrar och applikationer för att göra allt själv, kan du istället betala en månadsavgift till en molnleverantör. Slipp stora investeringar i licenser, IT-personal och hårdvara, och slipp underhålls- och säkerhetskostnader. Du slipper där med chocken av oväntade merkostnader. De flesta molntjänsten har en fast kostnad i månaden eller om året. Du betalar enbart för det du behöver och kan utöka efter behov. Visst kan det vara skönt att slippa betala för outnyttjade resurser? Det kan nämligen ofta kan hända med traditionell IT-drift.

 6. Supporthjälp

  När du valt en molnleverantör kan du ofta lägga till support, eller att det ingår. Om det skulle hända något finns det alltså hela tiden experthjälp att få kring tjänsten eller programmet. När du har den tryggheten med supporten kan det dessutom minska kostnader om något oförutsett händer, detta eftersom du inte behöver hyra in extern hjälp om något behöver fixas. Detta brukar nämligen kosta mer.

 

Affärssystemet i molnet

Tänk vad skönt för dig som företagare om allt var så mycket smidigare, kostade mindre, och tog mindre tid. Att arbeta i molnet underlättar alltså otroligt mycket. Det är inte bara filer och information du kan ha i en molntjänst, du kan även ha ditt affärssystem i molnet (se till att att välja en programvaruleverantör som har sina servrar i Sverige, så att du följer bokföringslagen). Du kan då komma åt allt kring ditt företags ekonomi vart du än befinner dig i världen. Dessutom kan fler än du ta del av ditt företags ekonomi, till exempel din redovisningskonsult. Så ha inte allt kring din ekonomi samlat på en lokal dator på kontoret. Se istället till att ha möjligheten att bokföra på språng eller fakturera hemma i soffan. För ibland kanske det är skönast så, eller när vardagen kör ihop sig. Fortnox gör just detta möjligt för dig, vi underlättar din företagarvardag. Läs gärna mer om Fortnox molnbaserade program.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

5 3 5

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Tips inför det nya löneåret 2020

Allt du behöver veta om semester och semesterplane...

9 tips som kan få småföretag att växa

Nya lagar och regler 2020

Anställa sommarjobbare? Tänk på det här!

Marknadsföring du bör satsa på 2019