Alla företagare har inte en upparbetad relation med en bank och man kanske inte heller har möjlighet att belåna mer på sitt företag, eller så är företaget ganska nystartat. Då finns möjligheten att ta ett företagslån utan säkerhet.

– Det finns många olika aktörer och alternativ på marknaden och det är viktigt att man vet hur man bäst använder dem, säger Åsa Färm på Fortnox Finans.
 

Företagslån vid tillfällig likviditetsbrist

Åsa ger ett exempel: Läget i företaget är för stunden inte ljust, men dippen bedöms vara tillfällig då en större order inkommit men inte fakturerats. Snabb hjälp krävs och företaget behöver få in likviditet här och nu för att klara sina kostnader.

– Här kanske det passar bäst att ha ett företagslån i form av en checkkredit där du har ett kreditutrymme att plocka ifrån och endast betalar för det du använder.
 

Företagslån vid expansion eller förändring

De flesta företag hamnar någon gång i situationer av förändring – det kan till exempel handla om expansion, nyanställningar, eller utökat varulager. Investeringen kommer att löna sig men det kanske kommer att ta lite tid innan det syns på kontot.

– Här kanske det passar bättre att ta ett lån med fast månadskostnad och lite längre avbetalningstid.
 

Vad behöver man tänka på när man ska ta ett lån?

Ett företagslån utan säkerhet är oftast enkelt och snabbt att få, men upplevs också som något dyrare – vilket det inte behöver bli.

– Det viktigaste är ju att man gör analysen innan och väger både för- och nackdelar. Fortnox erbjuder både företagslån som checkkredit och som traditionellt lån med fast månadskostnad. Bägge kan också lösas i förtid helt utan extra kostnader.

– Ett bra tips är att ha en dialog med sin redovisningskonsult. Konsulten kan ge dig råd kring om du överhuvudtaget ska ta lånet, om det är bättre att vänta ett tag till, och så vidare. Har du den relationen med din byrå är de en värdefull rådgivare, säger Åsa.
 
En bild på en kvinna och en hund

Annika täckte upp för en avgörande investering

Annika Westerlund, hundinstruktör och hundfysioterapeut, bestämde sig för att satsa på sitt företag på heltid. Med satsningen kom en investering, som hon helst inte ville finansiera med ett företagslån. Till slut behövdes lånet för att täcka upp för andra kostnader – ett beslut hon inte ångrar eftersom investeringen varit avgörande för företaget.
 
 

I maj 2020 fick Annika ett erbjudande om företagslån via Fortnox och Aros Kapital. Annika siktade dock på att göra investeringen – ett vattenlöpband, även kallat ”vattentrask”, för hundar – med eget kapital. Strax efter köpet insåg hon dock att ett lån behövdes – och hon hade sparat erbjudandet. För säkerhets skull.

– Jag har haft Fortnox sedan starten och jag älskar systemet, och så fick jag det där erbjudandet. Annars är min inställning att “har man inte råd att köpa, då ska man inte”. Vattentrasken kostade 143 000 kronor, men efteråt behövde jag ca 100 000 kronor för att täcka andra kostnader.

Och att ta lånet var inga konstigheter.

– Väldigt smidigt! När vi omvandlade till AB tog vi ett annat investeringslån. Det tog en månad från den första kontakten till att vi hade pengarna – med Aros tog det tre dagar. Och det gillar jag; det ska gå snabbt när jag väl har bestämt mig.

Läs hela intervjun med Annika.

 

Läs mer om företagslån via Fortnox, och jämför och ansök.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gyn...

Viktiga datum för skatter och moms 2021

Nya lagar och regler 2021

Belopp och procentsatser för 2021

Förmånsbil – så fungerar bilförmån (Guide)

Deklaration – detta gäller 2021 för olika bolagsfo...