Driva Företag|Bokföring

Publicerad: 19 november 2019|Senast uppdaterad: 5 juli 2022

Välja bokföringsprogram – att tänka på!

Är du osäker på vilket bokföringsprogram du ska välja och vilket som bäst möter dina behov? Eller funderar du på att byta programleverantör? Det är inte alltid lätt att veta vad man ska tänka på, men det finns några frågor som kan vara bra att ställa sig och som kan hjälpa dig i ditt val.

Är programmet tillgängligt var- och närsomhelst?

En del program är molnbaserade, andra behöver du installera på en dator. Fördelarna med molnbaserade program är många. Du kan fakturera och hålla koll på hur ditt företag mår – var du än befinner dig. Tillhandahåller leverantören även appar, kan du till och med sköta ditt företag direkt i mobilen.

Är min data skyddad och är programmet säkert?

En väldigt viktig fråga att ställa sig är den om datasäkerhet. Kontrollera att och på vilket sätt, leverantören du väljer värnar om din integritet och säkerhet. Väljer du ett molnbaserat system slipper du uppdateringar och behöver inte tänka på säkerhetskopior och backuper – detta sköts automatiskt. Din data förvaras och skyddas, tryggt och säkert på servrar, vilket är mycket säkrare än om du skulle ha allt på din dator hemma. Kraschar hårddisken försvinner allt om du inte tagit backup.

Hur samarbetar jag med min byrå?

Vill du sköta allt själv eller vill du lämna bort en del av jobbet till en redovisningsbyrå? Med moderna bokföringsprogram kan du enkelt samarbeta med din byrå och själv välja precis vilka delar av administrationen du vill ta hand om och vilka byrån ska sköta åt dig.

Hur funkar det med integrationer? Kan jag koppla ihop andra system med programmet?

Har du behov av exempelvis ett kassasystem, en webbshop eller ett workflowsystem i din verksamhet? I så fall är det viktigt att du säkerställer att programmet du väljer går att koppla ihop med dessa. Fördelarna är att du får en helhet där du inte behöver registrera samma information på flera ställen, och du behöver inte oroa dig för att någon information är inaktuell.

Är bokföringsprogrammet skalbart?

Vilka funktioner du önskar av ett bokföringsprogram idag och i framtiden beror på vilken typ av verksamhet du har, vilken bransch du verkar i och hur stort ditt företag är just nu. En del funktioner kanske du inte behöver från start, men se till att du kan köpa till fler program och tjänster efterhand, så att du kan skala upp och växa med ditt program.

Flera användare i samma program, går det?

Vill du att fler än du själv ska kunna använda programmet, t ex fakturera? I så fall behöver du kolla att denna möjlighet finns, att du enkelt kan bjuda in användare och bestämma vad de får lov att göra via ett behörighetssystem. Kolla även upp vad kostnaden blir per ny användare.

Vad ingår i priset?

Det finns ett stort antal bokföringsprogram att välja mellan och alla har olika betalningsmodeller. Vanligtvis betalar du månadsvis eller per år. Oavsett vad du väljer, se till att kolla upp vad som egentligen ingår i kostnaden. En del leverantörer lockar med gratis-program, men är de verkligen det? Ingår exempelvis support via telefon, chatt, mail och annat stöd, eller får du betala extra för det?

Kan jag testa programmet innan jag bestämmer mig?

Många leverantörer har öppet köp på sina program, men inte alla. Se till att få testa programmet i lugn och ro innan du bestämmer dig.

Kan jag importera min tidigare bokföring vid ett byte?

Receptet på ett smidigt byte av system stavas ofta SIE. En SIE-fil är ett filformat som går att importera i de allra flesta bokföringsprogram och är numera standard hos de flesta leverantörer. Använder du ett bokföringsprogram som stödjer SIE är det busenkelt att flytta över bokföringen från ditt gamla program.

Kan jag få över allt från mitt gamla bokföringsprogram vid ett byte och kostar det nåt?

Vilka uppgifter du får med dig beror på vilket system du har idag. Flera programvaruleverantörer hjälper dig att får över data från ditt gamla program till ditt nya. Vissa leverantörer kan ta betalt för det och andra inte. Fråga vad som gäller!

Är du nystartad?

Läs mer om våra paket som gör det enkelt att komma igång med Fortnox.

Vill du byta till Fortnox?

Många väljer att vänta med ett programbyte till kalenderårsskiftet, men det kan vara bra att veta att du faktiskt kan byta när som helst under året. Det spelar alltså ingen roll om du är mitt i ett räkenskapsår. Vi hjälper dig mer än gärna att byta till Fortnox, och beroende på vilket program eller affärssystem du använder idag kan vi erbjuda olika omfattning av informationsöverföring.

Läs mer om du byter till Fortnox här.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.