Driva Företag|Bokföring|19 November 2019|Uppdaterad: 5 July 2022

Välja bokföringsprogram – att tänka på!

Är du osäker på vilket bokföringsprogram du ska välja och vilket som bäst möter dina behov? Eller funderar du på att byta programleverantör? Det är inte alltid lätt att veta vad man ska tänka på, men det finns några frågor som kan vara bra att ställa sig och som kan hjälpa dig i ditt val.

Är programmet tillgängligt var- och närsomhelst?

En del program är molnbaserade, andra behöver du installera på en dator. Fördelarna med molnbaserade program är många. Du kan fakturera och hålla koll på hur ditt företag mår – var du än befinner dig. Tillhandahåller leverantören även appar, kan du till och med sköta ditt företag direkt i mobilen.

Är min data skyddad och är programmet säkert?

En väldigt viktig fråga att ställa sig är den om datasäkerhet. Kontrollera att och på vilket sätt, leverantören du väljer värnar om din integritet och säkerhet. Väljer du ett molnbaserat system slipper du uppdateringar och behöver inte tänka på säkerhetskopior och backuper – detta sköts automatiskt. Din data förvaras och skyddas, tryggt och säkert på servrar, vilket är mycket säkrare än om du skulle ha allt på din dator hemma. Kraschar hårddisken försvinner allt om du inte tagit backup.

Hur samarbetar jag med min byrå?

Vill du sköta allt själv eller vill du lämna bort en del av jobbet till en redovisningsbyrå? Med moderna bokföringsprogram kan du enkelt samarbeta med din byrå och själv välja precis vilka delar av administrationen du vill ta hand om och vilka byrån ska sköta åt dig.

Hur funkar det med integrationer? Kan jag koppla ihop andra system med programmet?

Har du behov av exempelvis ett kassasystem, en webbshop eller ett workflowsystem i din verksamhet? I så fall är det viktigt att du säkerställer att programmet du väljer går att koppla ihop med dessa. Fördelarna är att du får en helhet där du inte behöver registrera samma information på flera ställen, och du behöver inte oroa dig för att någon information är inaktuell.

Är bokföringsprogrammet skalbart?

Vilka funktioner du önskar av ett bokföringsprogram idag och i framtiden beror på vilken typ av verksamhet du har, vilken bransch du verkar i och hur stort ditt företag är just nu. En del funktioner kanske du inte behöver från start, men se till att du kan köpa till fler program och tjänster efterhand, så att du kan skala upp och växa med ditt program.

Flera användare i samma program, går det?

Vill du att fler än du själv ska kunna använda programmet, t ex fakturera? I så fall behöver du kolla att denna möjlighet finns, att du enkelt kan bjuda in användare och bestämma vad de får lov att göra via ett behörighetssystem. Kolla även upp vad kostnaden blir per ny användare.

Vad ingår i priset?

Det finns ett stort antal bokföringsprogram att välja mellan och alla har olika betalningsmodeller. Vanligtvis betalar du månadsvis eller per år. Oavsett vad du väljer, se till att kolla upp vad som egentligen ingår i kostnaden. En del leverantörer lockar med gratis-program, men är de verkligen det? Ingår exempelvis support via telefon, chatt, mail och annat stöd, eller får du betala extra för det?

Kan jag testa programmet innan jag bestämmer mig?

Många leverantörer har öppet köp på sina program, men inte alla. Se till att få testa programmet i lugn och ro innan du bestämmer dig.

Kan jag importera min tidigare bokföring vid ett byte?

Receptet på ett smidigt byte av system stavas ofta SIE. En SIE-fil är ett filformat som går att importera i de allra flesta bokföringsprogram och är numera standard hos de flesta leverantörer. Använder du ett bokföringsprogram som stödjer SIE är det busenkelt att flytta över bokföringen från ditt gamla program.

Kan jag få över allt från mitt gamla bokföringsprogram vid ett byte och kostar det nåt?

Vilka uppgifter du får med dig beror på vilket system du har idag. Flera programvaruleverantörer hjälper dig att får över data från ditt gamla program till ditt nya. Vissa leverantörer kan ta betalt för det och andra inte. Fråga vad som gäller!

Är du nystartad?

Läs mer om våra paket som gör det enkelt att komma igång med Fortnox.

Vill du byta till Fortnox?

Många väljer att vänta med ett programbyte till kalenderårsskiftet, men det kan vara bra att veta att du faktiskt kan byta när som helst under året. Det spelar alltså ingen roll om du är mitt i ett räkenskapsår. Vi hjälper dig mer än gärna att byta till Fortnox, och beroende på vilket program eller affärssystem du använder idag kan vi erbjuda olika omfattning av informationsöverföring.

Läs mer om du byter till Fortnox här.

Relaterade artiklar

Bokföring|Digitalisera Byrån|22 September 2022|Uppdaterad: 30 September 2022
Nyhet! Vi lanserar Hållbarhetskollen

I oktober kommer Hållbarhetskollen i samarbete med Go Climate – en tjänst där företag kan räkna ut sitt klimatavtryck och få tips om hur företaget kan bli...

Omvärldsspaning|Driva Företag|30 May 2022|Uppdaterad: 30 September 2022
Nya LAS – sammanfattad i 9 punkter

Den 30 juni trädde den nya Lagen om anställningsskydd, LAS, i kraft. Sharon Lavie, som är sparekonom på Lendo, går igenom de 9 viktigaste förändringarna i det...

Framåt och uppåt för Ballongverkstan med smarta kopplingar

Ballonger är verkligen urtråkigt! Så tänkte Pialena Ander när hon iklädd clownkostym delade ut ballonger på Vattenfestivalen i Stockholm 1992. Men mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Idag driver hon Ballongverkstan, Sveriges största ballongföretag och har varit med och skapat en ny bransch. Sedan 2021 använder hon Fortnox affärssystem, vilket gett henne mer tid till det hon brinner för – att utveckla verksamheten och ta fram smarta lösningar till sina kunder.

Fakturaköp underlättar tillväxten för Strömsdal kök

Sedan 1940-talet har Strömsdal Kök utanför Borås tillverkat och levererat högklassiga kök till den skandinaviska marknaden. Idag säljer de kök till Sverige, Norge, Danmark och Finland. 2010 valde Patrik Näsström, VD för Strömsdal Kök, Fortnox affärssystem, och sen dess har han aldrig tittat tillbaka. Särskilt nöjda är de med Fortnox nya tjänst Fortnox Fakturaköp.

Bättre kvittohantering på nolltid

Långtråkig och tidskrävande hantering av kvitton, vem vill syssla med det? Timewave vinkade hejdå till detta och sa hej till Fortnox Kvitto & Utlägg – en tjänst

Fakturera från Kuba – såklart!

Något som går hand i hand och lirar med Bizkits filosofi, digitalisering, är just Fortnox. De kan sköta ekonomin helt digitalt i molnet, var och när de vill,

Så väljer du rätt företagsnamn

Börjar du bli klar med din affärsidé? Så kul och spännande, snart är du i mål med uppstarten. Men har du kanske inte kommit på ett bra företagsnamn? Vi har ett

Det går fort i hockey – men även för Brödernas

2018 började Brödernas snabba framgångssaga, en saga och burgare som har spridit sig över hela Sverige. Allt har gått i raketfart och siktet är just nu inställt på 100 restauranger. Företaget genomsyras av mycket idrottshjärta, driv och själ. Vi har pratat med Sebastian Idoff, en av de drivna själarna. För honom underlättar det mycket att jobba i en molnbaserad plattform som Fortnox.

Dags för semesterårsavslut?

Våren är snart här och det börjar dra ihop sig för semesterårsavslut för dig som har semesteråret från 1 april till 31 mars. Varför man ska göra ett

Från hästar till hästkrafter

Ebba är tjejen med bilkoll. Intresset föddes när hon skulle ta körkort. Att bara köra var inte tillräckligt, hon ville veta allt om hur bilar fungerade. Och på

Manuellt arbete ett minne blott

Om man behöver hjälp med sitt företags IT-lösningar, då kan man vända sig till Softwerk. Deras utvecklare hjälper till med ai och andra typer av lösningar, för

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

By contacting Fortnox, your personal information will be processed in accordance with Fortnox's Privacy Notice

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.