UngDrive är en ideell organisation som startades 2008 av fem unga och drivna entreprenörer. Långt innan starten hade de drivit UF-företag, och dessutom vunnit SM i UF-företagande. UngDrive som är ett rikstäckande nätverk med ett flertal företagare, hjälper ungdomar mellan 15 och 18 år att starta eget på sommarlovet. Under den tiden erbjuds deltagarna både företagsutbildning och coaching.

– För att delta i UngDrive räcker det med ett intresse, eller att man vill ha något att göra på sommaren. Du behöver inte ha en färdig affärsplan, eller ens en idé. Vi har haft jättemånga deltagare som bara tyckt att UngDrive verkar spännande och tagit det därifrån. Många är dock rädda för att inte få ihop någon bra lön, men vi coachar och hjälper alltid till för att deltagarna ska uppnå sina mål. Man får dessutom ett startkapital för att kicka igång företaget. Det finns egentligen inget bättre tillfälle att starta företag än på sommarlovet, när man bor hemma, får gratis företagsutbildning, och ett startbidrag, säger Stefan FalkBoman, grundare till UngDrive.

Stefan var 13 år första gången han startade eget företag, med lite hjälp av sin pappa. På gymnasiet fortsatte han på det spåret, och startade ett UF-företag.

– Några år efter gymnasiet fick jag och några till en bra idé. Vi tyckte att det behövdes en entreprenörskapsutbildning för ungdomar på sommarlovet. Och vi ville att de skulle få träffa coacher som driver företag till vardags. Helt enkelt goda förebilder som inte är så gamla och som själva gjort resan, det lockar ungdomar.

Konceptet finns på flertal ställen i Sverige, med engagerade och peppade företagare som coachar ungdomarna. UngDrive vill odla ett intresse och skapa ett engagemang hos deltagarna. Vilket kan leda till att de vill starta UF-företag på gymnasiet, och även längre fram.

– Vi upplever att vi är rätt bra på att tända gnistan hos de unga. Efter förra sommaren ville 91 procent av de som deltog, starta UF-företag. Det är lite häftigt då knappt hälften visste vad UF-företag innebar innan sommaren.

 

Samarbete för att förenkla ungas företagande

Fortnox är stolt samarbetspartner till UngDrive, och stöttar det som de gör för ungdomarna. Att vara med på organisationens resa var självklart.

– Vi ser arbetet med att främja företagsamhet bland unga människor som en förutsättning för Sveriges, men även Fortnox, utveckling. Fler företagare ger positiva effekter på samhället, och det vill vi stötta. Konceptet UngDrive är väldigt enkelt och ger ungdomarna en chans att faktiskt jobba med sitt intresse, ett bra alternativ till traditionella sommarjobb dessutom. De är en organisation som inte bara sysselsätter ungdomar, de hjälper även till att skapa en stor personlig utveckling, säger Andreas Egeland, Projektledare på Fortnox.

UngDrive vill digitalisera allt mer och se till att fler processer i företagandet automatiseras. Därför har en app skapats tillsammans med Fortnox och ytterligare en aktör på marknaden, för att ungdomarna enkelt ska kunna bokföra.

– Samarbetet innebär i huvudsak att Fortnox är med och skapar en enkel teknisk lösning, som möjliggör att ungdomarna kan driva företag på ett väldigt enkelt sätt. Vi kommer främst bidra med kunskap inom det ekonomiska ämnet, men även fungera som inspiratör för ett digitalt företagande. Syftet med appen som de ska bokföra i, är att få in digitaliseringen tidigt i företagandet, visa nytta och även enkelheten i de digitala funktionerna, säger Andreas på Fortnox.

– Det finns mycket mer vi kan utveckla och digitalisera men just nu vill vi kunna bokföra i en app smidigt och enkelt. Det ska vara roligt och inte kännas svårt att genomföra. Detta görs nu möjligt via samarbetet med Fortnox och ytterligare en aktör på marknaden, säger Stefan.

I sommar kommer appen, som är gratis, pilotköras av ett antal deltagare. Och i höst kommer den lanseras på riktigt.

– Blir vi mer digitala kan vi vara mer säkra på att bokföringen bli korrekt gjord, det kommer helt enkelt bli flawless. När ungdomarna sköter bokföringen digitalt kommer vi också kunna få en bättre insyn i deras bokföring, samt ge dem snabbare hjälp. De kan dessutom själva väldigt enkelt hitta rapporter och se resultat i appen, avslutar Stefan.

IMG_3007-1-e1562319145506.jpg

Andreas Egeland, Projektledare för skola/samarbeten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Så fungerar det att byta till Fortnox

Så gör du snabbt en enkel och tydlig marknadsplan...

9 tips som kan få småföretag att växa

5 tips till dig som ska skriva affärsplan

Så länge ska kvitton sparas – och så gör du det en...

Så startar du en e-handel