För redovisningsbyrån|Bokföring

Publicerad: 13 juni 2022

Enkel och smart lönehantering – det här är Fortnox Lön

Att utveckla en mjukvara som passar de flesta behov tar tid. Inte minst på löneområdet som ser så olika ut för alla. De två senaste åren har vi haft stort fokus på just lön. Nya regler på grund av pandemin har stått som spön i backen och utvecklingstakten har varit hög.

– Nu är vi äntligen där vi vill vara med Fortnox Lön, säger Malin Sköld, produktområdeschef på Fortnox.

Malin berättar att hon och hennes kollegor genom åren har pratat med både byråer och redovisningskonsulter, bland annat i Fortnox referensgrupp, om hur de och deras kunder vill jobba med lönerna och sedan utvecklat funktionalitet som löpande har lyfts in i programmet.

Målet har hela tiden varit att det ska vara smidigt – och att man ska dela på arbetet.

– Rätt person ska göra rätt saker, det är det smidigaste sättet. Och att underlagen kommer in digitalt minskar dessutom både det manuella arbetet och risken för fel samt ger alla insyn i löneprocessen.

– Eftersom materialet redan är attesterat och klart är det bara att trycka på knappen när det är dags för lönekörning, säger Malin.

Flexibelt och automatiserat

En nyhet i Fortnox Lön är att man numera kan skapa upp så många olika avtal man vill och behöver. Till exempel efter olika kollektivavtal, tim- eller månadslöner eller procentsatser för semesterberäkning. En annan nyhet är integrationen till ByggLÖSEN, fackförbundet Byggnads verktyg för att lämna in granskningsunderlag.

Sedan ett tag tillbaka sker också uppbokningen av semesterskulden automatiskt i samband med lönekörningen i Fortnox Lön. Även hanteringen av arbetsgivarintyg har automatiserats och det går att datumstyra både schemabyten och nya löner.

– Att det ska passa så många verksamheter som möjligt är vår ledstjärna. Liksom att automatisera bort onödiga steg. Därför var vi först ut med digital inlämning av arbetsgivardeklaration på individnivå (AGI) och skapade tidigt Lön Personlig, där anställda och byråer jobbar i samma kalendervy, säger Malin.

Involverar användarna

Strategin framåt är att fortsätta ha med sig användarna i utvecklingsprocessen. Och, såklart, att göra det ännu enklare att samarbeta kring lönerna. Det senaste exemplet är att Lön Mini numera också finns på webben, så att byråer kan stötta även ägarledda bolag i deras lönehantering.

– Tack vare en tajt dialog med landets redovisningsbyråer har vi kunnat bocka av det mesta på deras önskelista och har nu ett löneprogram som matchar marknadens behov, avslutar Malin.

Samarbeta med lönerna i Fortnox Lön!

Samarbete är det smidigaste sättet att jobba med lönerna. När du använder Fortnox Lön i kombination med att dina kunder och deras anställda använder Fortnox Lön Personlig, kan ni göra det ni är bäst och snabbast på. Ni får båda full koll på alla delar av löneprocessen. Detta är Fortnox Lön

Tänk på det här när du byter löneprogram

– Byt när du vill – vårt bästa tips är att undvika just dagarna innan nästa lönekörning

– Börja med de kunder som har enklaste lönerna och fortsätt med de andra successivt

– Gör två lönekörningar parallellt, en i det gamla programmet och en i det nya

När du byter till Fortnox:

– Du gör det själv när det passar dig

– De anställdas flesta grunduppgifter flyttas med

– Från Visma Lön 600 kan även arbetsscheman föras över så att man slipper lägga tid på att lägga upp nya

– Fortnox Support hjälper mer än gärna till om du fastnar

– Ta hjälp av Fortnox Användarstöd: 

Kom igång med Fortnox Lön
Inför inläsning av Visma Lön 300/600 - Personalkort
Import av personalregister
Lägg till ingående saldo Lön