För redovisningsbyrån

Publicerad: 13 juni 2022

Excendo bytte till Fortnox: “Det är överlägset på alla sätt”

Sommaren 2020 bestämde sig Martin Ekeroth och kollegorna på Excendo. De skulle byta till Fortnox och flytta över alla kunder. Numera är 99 procent av dem i Fortnox och alla är nöjda. Både byrån och kunderna.

Beslutet växte fram under ett par års tid.

– Vi märkte att det hände saker på marknaden och vi började kolla runt efter alternativ. Vissa av kollegorna hade testat Fortnox och redan flyttat över några av sina kunder. Och de var alla väldigt nöjda, berättar Martin.

Två skäl var avgörande för beslutet.

– Det ena var det tekniska. Det är både tidskrävande och dyrt att jobba i en serverprodukt. Det krävs mycket datorkraft, man behöver hålla koll på uppdateringar av databaser och det finns stor risk för att det blir fel. Integrationerna hänger inte heller alltid med genom uppdateringar och databasbyten, säger Martin.

– Det andra är själva produkten. Man märkte snabbt att i Fortnox har man tänkt 100% digitalt från start och tagit höjd för ett modernt arbetssätt. Plattformen säger åt mig vad jag ska göra, det går att koppla upp sig mot banken och skräddarsy samarbeten för alla olika sorters kunder, säger Martin.

Martin sammanfattar det som att Fortnox var överlägset på alla sätt jämfört med andra system de kikade på. Och att den största vinsten – i alla fall i början – har varit tid:

– Numera lägger vi ingen tid på it-support eller it-service. Vi har också kunnat trolla bort väldigt många pappersutskrifter, papperskopior och manuella arbetsmoment. Att vi aldrig har aldrig haft så låga kostnader för pärmar och kontorsmaterial säger en hel del.

Efter sommaren 2020 började Excendo prata om bytet med kunderna, skaffa licenser till dem och flytta över gradvis. Martin beskriver det som att de “konverterade sig själva” – och att det var en enkel process.

– Det enda som behövs är ju en säkerhetskopia från det förra systemet. Och för oss på byrån att sätta oss in i produkterna och hur man kan jobba smart. Det har vi gjort både med hjälp av de utbildningar och webbinarier som Fortnox erbjuder och interna utbildningar, där någon av oss har testat olika delar av plattformen, utvärderar och lär upp oss andra. 

På frågan om vad kunderna tycker svarar Martin att de är väldigt nöjda.

– Till en början sparade vi ju en massa pengar åt dem eftersom vårt manuella arbete minskade. Men i takt med att vi kunde prioritera vår rådgivning började de köpa andra tjänster. Det vi debiterar idag ligger på samma nivå som tidigare, men vi levererar ett helt annat värde för våra kunder och deras verksamheter.

Byt till Fortnox du med!

Vi hjälper dig med både själva flytten och ser till så att du får med dig all bokföringsdata från ditt tidigare ekonomisystem – helt kostnadsfritt. Läs mer om Fortnox samarbetsplattform för företag och byråer och om hur du gör för att byta här .