Svensk vårdgaranti innebär att man har rätt till vård inom 90 dagar. Under april 2019 väntade ungefär 300 000 svenskar på att få träffa en specialistläkare. 55 000 av dem hade väntat längre än garantins 90 dagar. Vårdgarantin innebär också att man inom 90 dagar ska få behandling eller operation. Men av de 125 000 personerna som i april väntade på behandling eller operation hade mer än 35 000 väntat i mer än 90 dagar, enligt statistik från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

En av de som kunde ha drabbats av de långa vårdköerna i Sverige är Andreas Mussi. Han linkade in på akuten i Växjö. Något var helt klart fel på hans knä och han kunde inte böja benet. Läkarna på akuten lyckades inte fastställa felet, utan skickade hem honom med kryckor och löftet att han skulle bli kallad till en specialist. Hemma kom Andreas på att han hade en sjukvårdsförsäkring via jobbet och ringde en sjuksköterska där. Hon ordnade en läkartid åt honom i Malmö samma dag. Kunde han vänta en dag fanns en tid i hemstaden Växjö. Fyra dagar efter att Andreas besökt läkaren hade han en operationstid hos en specialistläkare i Halmstad.

– Jag hoppade in till operationen på kryckor, men kunde gå ut därifrån. Jag är säker på att om jag hade behövt vänta i flera månader hade det bildats ännu mer brosk i knäet och förvärrat skadan och därmed krävt en större operation, berättar Andreas.

– Nu var min skada inte så allvarlig. Men tänk om det är något allvarligt som cancer, då har man inte tid att vänta i månader.
 

Kortare väntetid med försäkring

Fortnox Försäkringar erbjuder nu sjukvårdsförsäkringen Fortnox Hälsa via Trygg-Hansa. Försäkringen innebär att man kan få medicinsk rådgivning av sjuksköterskor dygnet runt, alla dagar i veckan. Behöver man träffa en läkare finns ett rikstäckande vårdnät som garanterar att du får träffa en specialist inom sex arbetsdagar. Inom 14 dagar är man sedan garanterad en operation.

– Faktum är att svensk vård är relativt enkel att komma i kontakt med. Ungefär 90 procent av personerna som söker vård får kontakt inom sju dagar. Det är inte det som skapar problem för företag och deras medarbetare. Utmaningen är snarare att så snart som möjligt få träffa rätt specialistläkare och få vård och behandling inom en rimlig tid, säger Niclas Skoog, Portfolio Manager på Trygg-Hansa.
 

Bra sjukvårdsförsäkring lockar personal

Att hitta och behålla kompetent personal är idag den största utmaningen för företagare inom många branscher. Med en sjukvårdsförsäkring kan man dels locka till sig kompetent personal och dels ge dem snabb vård om de behöver. En snabbare vård gör också att den anställde kommer tillbaka i arbete snabbare, vilket minskar företagens sjukkostnader.

– Man kan tänka sig ett scenario med en anställd som jobbar på en mekanisk verkstad. Under den senaste månaden har han känt smärta i sin axel vilket påverkat hans prestation både på jobbet och privat. Efter lite snack med vänner och kollegor får han tipset att kontakta Vårdguiden. I samtalet med personal på Vårdguiden får han förslaget att ta kontakt med sin vårdcentral. Han letar då upp en lämplig vårdcentral nära hemmet och bokar ett besök några dagar senare. När han kommer till vårdcentralen betalar han patientavgift och får träffa en allmänläkare, säger Niclas Skoog.

– Efter undersökningen konstateras det att han behöver träffa en specialistläkare i öppenvården och sannolikt också röntga axeln. Han frågar när han förväntas få träffa specialistläkaren, men får till svar att han kommer bli kallad. När han frågar om en eventuell röntgen så svarar allmänläkaren att specialistläkaren får bedöma det utifrån remissen.

– Om han, via sin arbetsgivare, hade haft Fortnox Hälsa så skulle processen ha förkortas avsevärt. Han skulle då ringt vårdplaneringen på Trygg-Hansa och därefter blivit bokad omgående till en specialistläkare som regelbundet arbetar med att bedöma skador i axlar. I de flesta fall skulle han dessutom fått förslag på datum för både röntgen och eventuell behandling. Har man varit inne i den offentliga snurran en gång och jämfört det med en försäkring så är det en otroligt stor skillnad.
 

Samla alla försäkringar på ett ställe

I Fortnox kan företag redan nu samla sina försäkringar på ett och samma ställe och med samma inlogg som de övriga Fortnoxprogrammen. Det gör att företagarna får full koll och lättare kan hantera sina försäkringar. Fortnox Hälsa är ett system som är speciellt paketerat för småföretagare och innehåller alla delar som är det bästa för dem.

– Det är verkligen en möjlighet att minska kostnaden och ge personalen möjligheten att komma tillbaka snabbare ifall de blir sjuka.

 

Fakta: Skatteverket har fastslagit att 60 procent av en sjukvårdsförsäkring är en skattepliktig förmån som ska beskattas. Delarna som är skattefria i försäkringen är diagnostiserade läkarbesök, specialistvård, labb och röntgen. Om en försäkringsgivare eller arbetsgivare anser att den skattepliktiga delen av premien är lägre än 60 procent, ska den beräknade fördelningen dokumenteras och vid förfrågan kunna visas upp för Skatteverket.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

5 1 5

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Tips inför det nya löneåret 2020

Allt du behöver veta om semester och semesterplane...

9 tips som kan få småföretag att växa

Nya lagar och regler 2020

Anställa sommarjobbare? Tänk på det här!

Marknadsföring du bör satsa på 2019