– Nyligen fick jag ett meddelande på Linkedin från en företagare som skrev: “Jag snubblade över podden och blev både wow:ad och glad. Äntligen en podd som vägrar kompromissa mellan hjärta och resultat!” Sånt blir en glad av, säger Edit Künstlicher.

Till vardags driver hon PR-byrån EditK. Det innebär att hon hjälper sina kunder synas i förtjänade kanaler till skillnad från köpt annonsering. Inriktningen är bred och cirklar runt hälsa, livsstil och entreprenörskap. Hon driver också en agentur för personliga varumärken. Att inte vara för smalt nischad underlättade enormt under pandemin. – Jag hade fem anställda när vi gick in i pandemin, idag har jag två. Pandemin har påverkat oss precis som alla andra.
 

“Vill inspirera fler”

– Jag är så otroligt stolt och glad att Fortnox backar upp. När jag valde att plocka in en partner till podden var det viktigt att den var relevant för mina lyssnare. Fortnox var mitt förstaval. Så jag kontaktade dem och berättade att “Så här tänker jag. Jag har skapat den här podden för att jag vill inspirera fler till att få koll på företagande.” Det finns inte en företagare som inte behöver ett bokföringssystem eller ett lönesystem.

Det pratas för lite om de känslor som är förknippade med entreprenörskap, tycker hon.

– Jag kände mig oerhört ensam när Covid kom. Jag stod med ett team och var tvungen att säga upp folk. Det var ett väldigt exceptionellt läge och jag förstod att andra företagare också kände sig otroligt ensamma och utsatta.

– Sverige behöver människor som driver sina ideer och skapar skatteintäkter. Jag vill skapa en plattform för insikter och igenkänning. Det har jag förstått att den här podden verkligen ger: Igenkänning.

Varje vecka gästas Edit av en företagare som delar med sig av erfarenheter. Fokus ligger mer på vanliga företag än coola startups. Det kan handla om kvinnor och riskkapital, psykisk ohälsa eller siffer-rädsla. Likviditet är ett kärt ämne.

– Jag pratar sjukt mycket likviditet!

Under krisen förändrades entreprenörers verklighet från vecka till vecka. För Edit Künstlicher stod det smärtsamt klart hur nödvändigt det var med aktuella siffror.

– Osäkerheten var total. Det blev så fruktansvärt tydligt att det inte räcker med en koll en gång i månaden. Jag måste på daglig basis ha koll på kontot och vad som är på väg in.

– Å ena sidan försöker jag rädda alla jobb som går och å andra sidan har jag fasta intäkter som jag inte kan bli av med. Hur balanserar jag det här? I den processen var rådgivning avgörande. Vi har gjort worst case-scenarier, best case och kanske-case. Mina viktigaste partners under 2020 har varit min redovisningsbyrå och min arbetsrättsadvokat.

Idag använder hon fler rådgivningstimmar än före digitaliseringen.

– Numera lägger vi budget tillsammans. Vi bollar också pension, semester, utdelningar och nya lagar och regler. Min redovisningskonsult har full inblick. Vi företagare vill ha rådgivning, vi värderar det högt.

Första steget var att redovisningskonsulten skapade ett delat konto på Fortnox.

– Jag fakturerade och attesterade och min konsult gjorde löner, bokföring och fakturafiler till banken. Sedan blev det mitt jobb att få alla kunder och leverantörer med på tåget. Till exempel få leverantörer att skicka fakturor via mejl istället för post. Därefter gick vi över till kvittohantering i en app. Idag är hela flödet helt digitalt. Jag önskar att jag digitaliserat tidigare.
 
Fördelarna med digitala flöden är många, menar hon:

  • Fakturor, bokföring och kvitton är på samma ställe.
  • Digitalisering är lika med ordning och reda för mig. Jag älskar ordning och reda.
  • Det sparar jättemycket tid. Jag sparar flera timmar i månaden. Sjuka mängder tid!
  • En av de bästa grejerna är att jag får inblick i vad som händer.
  • Säkerheten ökar markant.

Edit kommer också att ta in redovisningskonsulter som gäster i podden men alla avsnitt är klart intressanta för dig som vill veta mer om vad som egentligen rör sig i huvudet på en entreprenör.

 
Du hittar Edit Künstlichers podcast här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket
5 5

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Fortnox + Agoy = komplett erbjudande till Sveriges...

Integrationer frigör redovisningsbyråns tid

Så jobbar du rätt i Digital byrå (guide)

“Jag jobbar inte med siffror längre. Jag jobbar me...

Coronapandemins påverkan på branschen

Svart låda lockar fram nytt tänk