År 2013. Saldo Redovisning i Stockholm. En traditionell analog byrå. De anställda stod vid stupet. Och istället för att krypa utför kanten och börja klättra ner hoppade de. En efter en.

Resultatet?

– Rent kaos, säger Mattias Segerstedt.

Det hade börjat några år tidigare. Madeleine, gift med Mattias, hade grundat byrån. Han hade hoppat på och lämnat krogbranschen bakom sig. Deras traditionella byrå fungerade. Den växte.

Men dubbelarbetet irriterade. Samma uppgifter lades in upp till tre gånger i redovisningsarbetet. När paret frågade programleverantörer om lösningar fanns det inga.

 

Uppmanades att hoppa

Praktikanten Matias Aphram var lika kritisk. De var tvungna att bli digitala. Men till skillnad från Mattias och Madeleine hade han förslag på lösningar. Det var då de anställda radades upp på kanten av digitaliseringsstupet och uppmanades att hoppa.

– Det var fel. Vi skulle klättrat ner, säger Mattias Segerbrand när han tittar i backspegeln.

Sju personer, av sammanlagd personalstyrka på tolv personer, slutade på ett år.

– Det var riktigt tufft. Jag ville inte ens gå upp på morgonen. År två blev det lugnare men det var fortfarande kaos. Men vi såg ett ljus, ett litet ljus. Vi förstod att detta borde fungera. Sakta men säkert stabiliserade det sig. Sen kom det in nytt folk. I dag är vi tio personer, två mindre än då. Men i dag omsätter vi mer, har klart högre vinst och kan ge mer tid till våra kunder. Det ger ett lugn inom Saldo och mot kunden.

 

Effektivitetskungen

Praktikanten Mattias har blivit delägare. Och tituleras ”effektivitetskung” av medarbetarna. Och under hösten tog Saldo Redovisning hem branschpriset Årets framtidsbyrå. Det efter att ha blivit nominerad två år i rad utan att vinna.

– Det känns superhäftigt. Vi har gått vår egen väg och gjort det som vi själva vill och tycker om. Att vi har nått längst fram förstod vi inte förrän vi blev nominerade första gången för två år sedan. Efter att ha missat vinsten två år i rad blev vi taggade. Nu ville vi vinna, säger Mattias Segerbrand.

 

Hur skulle du vilja sammanfatta resan från analogt till digitalt?

– Totalt kaos. Totalt mörker. Digitalisering handlar mer om ledarskap än teknik. Tekniken finns där. När vi hoppade utför stupet såg vi bara målet. Vi ville bli effektiva och hoppade. Men du måste ha med dig personalen. Du måste bygga underifrån. Framförallt när det gäller en sådan trygghetssökande grupp som redovisningskonsulter. Går man utanför ramarna blir det oroligt. Alla ska klättra tillsammans.

 

Hur har Fortnox varit med under resan?

– Fortnox är vår bottenplatta som vi bygger allting kring. Vi stretchar systemet maximalt i dag. De har släppt upp sin API så att man kan koppla på vilken programvara som helst. De vågar. Dessutom är programmen lätta att förstå. De har skalat av massor av steg. Inget tjafs, säger Mattias.

 

Saldo redovisning

• Finns i Stockholm

• 10 anställda

• Vinnare av utmärkelsen Årets framtidsbyrå av branschorganisationen FAR

• Motivering: ”Företaget står för tydliga värderingar som återspeglas i såväl interna som externa relationer där de visar att ’mjuka’ värden är grunden för ett framgångsrikt företag. Personlighet, att vara sig själv, ha kul och arbeta hårt samt göra gott för andra är inte bara floskler”, säger Bengt Skogh, ansvarig för framtidsfrågor i FAR.

 

Läs mer om Fortnox Byråpartner och Digital byrå!

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Fortnox + Agoy = komplett erbjudande till Sveriges...

Integrationer frigör redovisningsbyråns tid

Så jobbar du rätt i Digital byrå (guide)

“Jag jobbar inte med siffror längre. Jag jobbar me...

Coronapandemins påverkan på branschen

Våga vara säljande!