Namn: Veronica Ericsson Lakso

Ålder: 27 år

Företag: Business Challenge & Innovagency Nordic

 

Vad fick dig att börja driva företag och hur länge har du gjort det?

Under gymnasietiden insåg jag hur roligt det var att, och att det faktiskt är möjligt att, förverkliga idéer som man har. Det blev också startskottet till mitt entreprenörskap och där jag är idag. Kort efter att jag gick ut gymnasiet träffade jag Camilla och jag hoppade på Business Challenge som precis grundats då. Idag driver vi flera koncept och företag tillsammans. Min vilja att vara med där det händer mycket. Jag gillar snabb feedback gör att jag gillar att driva företag. Vi har alltid varit snabbfotade och entreprenöriella vilket gör att det hela tiden händer väldigt mycket runt oss. Får vi en idé kan vi besluta om att genomföra den direkt. Det är inga långa beslutsprocesser vilket är härligt! 😉  

 

Vad är det roligaste med livet som småföretagare, och vilken är den största utmaningen?

Det roligaste är att det är väldigt varierat, det är högt och lågt när de kommer till arbetsuppgifter. Vi brukar skoja om att ena dagen är man it-support och vaktmästare på kontoret. Andra dagen VD för att dagen därpå sitta som kommunikationschef. Du tvingas lära dig lite av allt vilket såklart också kan bli en utmaning. Jag har lärt mig allt från designprogram till att utveckla enkla hemsidor. Även om det ibland är frustrerande är det också charmen med att driva företag.

En av de största utmaningarna är tiden. Det är mycket som ska hinnas med. Leverera i pågående projekt, sälja in nya projekt och förbättra existerande verksamhet där de kan vara alltifrån en hemsida till ett helt koncept man vill vässa. Det gäller att hitta en struktur där du kan hålla fokus även om du hoppar mellan många olika uppgifter.  

 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Alla dagar ser väldigt olika ut men en dag skulle kunna se ut såhär:

07.00 går jag upp och kikar min mail för att se om det är något akut som jag behöver ta tag i eller svara på. Därefter har jag en frukost inbokad med en entreprenör i mitt nätverk, vi uppdaterar varandra om hur det går samt delar erfarenheter och ger råd kring utmaningar vi har just nu.

Sen åker jag mot kontoret och möter upp kollegorna, vi får vara kreativa och planerar ett kommande event vi har på gång. Efter det åker jag för att förbereda ett lunchevent som vi har med vårt koncept A Startup Story. Vi äter lunch med en förebild inom entreprenörskap och ledarskap samt åtta andra entreprenörer. Därefter åker jag tillbaka på kontoret för att förbereda lite dokument/presentationer inför veckans möten. Sedan har jag ett eftermiddagsmöte med en chef från näringslivet som ska gå vårt omvända mentorskapsprogram. Hinner jag åker jag tillbaka till kontoret, annars jobbar jag sista timmen på något café. Därefter tränar jag om jag inte hunnit göra det under dagen, åker hem, lagar middag och fixar matlådan för dagen efter.

Någon gång under kvällen slänger jag ett sista öga på mailkorgen för att se att jag svarat alla och eventuellt tar jag tag i något som jag inte hunnit gjort under dagen.

 

Var får du dina idéer ifrån?

Jag tror att jag går runt med ett mindset som gör att jag kommer på väldigt mycket idéer. Både bra och dåliga. Jag ser till att hålla mig uppdaterad om vad som händer i världen. Jag reflekterar över problem som jag och andra stöter och är ofta nyfiken på hur man jobbar i helt andra branscher och marknader än min egen. Jag tror att det finns mycket inspiration att hämta från andra branscher/marknader. De kanske gör något bättre än dig eller saknar något som du kan lösa. De flesta idéer jag får kommer när jag minst anar det och det vanligaste är att jag får idéer när jag är på språng eller ska gå och lägga mig. Då gäller det att ha nära till anteckningar i mobilen eller anteckningsblocket för att skriva ner idén innan den glöms bort.

 

Vilket var ditt första jobb?

Jag jobbade på ett café i Stockholm. Jag hade alltid drömt om att starta ett eget café men när jag väl jobbade på ett insåg jag vad slitigt det var. Då började jag snabbt drömma om att starta andra typer av verksamheter istället.

 

Om du fick blicka tillbaka och göra något annorlunda, vad skulle det i så fall vara?

Jag hade drivit vidare mitt UF-företag som jag hade på gymnasiet. Vi var och nosade på hemleverans av hygienartiklar, det här var innan boomen med att få både mat och annat hemlevererat. Jag tror att vi haft en väldigt bra timing. Om vi fortsatt driva bolaget vidare så det hade varit spännande att se vart det hade lett om vi fortsatte.

 

Vad är ditt bästa tips till den som vill starta företag?

Börja testa direkt, många sitter och väntar på den ”perfekta” affärsidén men det är sällan så att en idé kommer som en blixt till en. De bästa idéerna utvecklas när du börjar arbeta och fundera över ett problem. Vägen till ett företag, affärsidé och fungerande affärsmodell är sällan rak utan det gäller att våga testa och göra om. Tillslut kommer man fram till en riktigt bra slutprodukt som både är lönsam och som kunder gillar och är villiga att betala för. Ofta blir det något helt annat än vad din första tanke var!

 

Hur samlar du energi?

Grundförutsättningen för att jag ska ha energi och må bra är att träna och äta bra mat. Det finns perioder när jag slarvat med det och jag märker direkt hur det påverkar min energinivå. Därför är jag mån om att boka in träning precis som att jag bokar in möten. Då jag jobbar bäst på eftermiddagen och kvällen så har jag insett att det fungerar väldigt bra för mig att träna på morgonen eller vid lunch så jag slipper bryta när jag har ett grymt flow senare under dagen. Det här är också en fördel med att driva företag då man i större utsträckning kan styra sin egen tid.

Jag får även otroligt mycket energi av mina fantastiska vänner och familj, en tung dag på jobbet känns alltid så mycket enklare efter en middag med vännerna. Jag har även flera i mitt yrkesnätverk som jag vet alltid ger mig en boost av positiv energi, dessa ser jag till att boka in för frukost/lunch med jämna mellanrum.

 

Vad händer i helgen?

Jag kom hem från LA i söndags så den här helgen blir rätt lugn för att komma i ordning och fixa lite hemma. Jag ska bland annat inreda min balkong och göra den vårfin. Sen ska jag åka en sväng till Katrineholm för att besöka min 96-åriga farfar och ta igen lite tid med honom. Utöver det blir det som alltid någon god brunch och middag med vänner.

 

Vad äter du för fika?

Jag älskar Fabriques bullar så det är mitt absoluta första önskemål vid fikat!

 

Vill du veta mer om Veronica? Lyssna på vårt podcastavsnitt med henne här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

“Jag jobbar inte med siffror längre. Jag jobbar me...

Matz kopplade ihop Boxnet Kassasystem med Fortnox

Coronapandemins påverkan på branschen

Den digitala småföretagaren på åkern

Win Win – en vinnande framtidsbyrå

“Vi ser stor potential med Fortnox även i större b...