410
2019-03-25T08:40:38+02:00 2019-03-20T11:16:33+02:00 Företagande Fortnox Fortnox Fortnox
Fortnox
Fortnox 2019 sv

Hög tid att planera för semesterperioden

Bild som illustrerar blogginlägg

Företagande | 20 mars, 2019

Det börjar närma sig sommar och ledighet med allt vad det innebär - promenader på landet, jordgubbar i mängder, varma klippor, och läsning i hängmattan. Har du inte planerat för semesterperioden än är det hög tid att göra det nu. Gör en överblick över din verksamhet och dess behov, hämta in önskemål från dina anställda och ge dem besked om semestern i god tid.

Enligt den svenska semesterlagen har alla anställda rätt till tjugofem semesterdagar per semesterår. Under sommarmånaderna juni-augusti har de även rätt att ta ut semesterdagarna i fyra sammanhängande veckor. Vissa företag har även lokala avtal som ger de anställda fler semesterdagar. Om du nyligen har anställt personal kan du antingen erbjuda dem arbete eller betald förskottssemester, nyanställda behöver nämligen inte ta ut obetald semester.

 

Samla in önskemål och sammanställ

Låt dina anställda lämna in sina önskemål på ledighet under sommaren. Ge dem sedan ett datum för när du kommer ge dem besked, vilket ska göras minst två månader i förväg. Du kan också överlåta semesterplaneringen till dina anställda om det fungerar i ditt företag. Om de inte kan komma överens är det till slut du som förlägger semestern. Har du anställda som vill vara föräldralediga heltid under semesterperioden? Då måste anmälan om föräldraledighet ske två månader i förväg. De har också möjlighet att komma med önskemål om att förlägga huvudsemestern en annan tid än sommarperioden, då kan ni göra en överenskommelse om detta. Samtidigt som du tar hänsyn till dina anställdas önskemål och försöker tillgodose dessa, bör du även se till din verksamhets behov.

 

Täck upp med sommarjobbare

Behöver du anställa sommarjobbare? Om du ska anställa en person som ska utföra en tillfällig uppgift, exempelvis sälja bär, ska allmän visstidsanställning användas. Ska personen istället ersätta någon under ledigheten ska vikariat användas. Fler anställningsformer kan också gälla om ditt företag har kollektivavtal, kolla upp vad som gäller för just dig. Väljer du att anställa en sommarjobbare kan du avtala om att personen inte kan ta ut semesterledigt under perioden. Då har sommarjobbaren istället rätt till semesterersättning. Läs mer här om fler saker du bör tänka på när du anställer sommarjobbare.

 

Sjukdom och VAB under ledigheten

Om en anställd blir sjuk under ledigheten har den rätt att sjukanmäla sig och inte ta ut sin semester under den tiden. Ersättning för sjukdom under semestern hanteras på samma sätt som om personen hade arbetat. Den anställde ska då meddela dig om sjukdom, eller enligt de rutiner som ditt företag har. Blir den anställdes barn sjukt under semesterledigheten ska vård av barn anmälas (VAB) och personen behöver inte använda någon semesterdag.

 

Fortnox löneprogram hjälper dig att enkelt hålla reda på de anställdas semester. Programmet räknar ner dagarna efter hand som de tas ut, betalda, obetalda och eventuella förskottsdagar. Semesterersättning eller semestertillägg betalas ut enligt gjorda inställningar.

Följ oss för fler nyheter och tips
Är du intresserad av Fortnox?
Läs mer om hur Fortnox behandlar personlig information här.

Läs vidare

Företagande | 11 mar, 2019

9 tips som kan få småföretag att växa

Känns det som att du står och stampar på ett och samma ställe med ditt företag? Är det kanske dags a...

Företagande | 19 mar, 2019

Glassigt sommarjobb ledigt? Tänk på det här!

Behöver du anställa sommarjobbare i sommar? I så fall finns det en hel del du bör tänka på. Om det ä...

Företagande |

Sänkt arbetsgivaravgift för unga

Från och med 1 augusti 2019 sänks arbetsgivaravgiften för ungdomar under 18 år. 2020 kommer avgi...