Skillnad mellan utdelning och lön – sammanfattning

Den stora skillnaden mellan att plocka ut ersättning i form av utdelning eller lön ligger i beskattningen samt i olika tryggheter och förmåner. Utdelning är möjligt att plocka ut lågbeskattat upp till en viss gräns, ett så kallat gränsbelopp, till en skattesats på 20%. Hur stort gränsbeloppet är varierar och bestäms av 3:12-reglerna, som är ett regelverk för hur ägare av fåmansföretag blir beskattade vid utdelning och kapitalvinst från det egna bolaget.

Gränsbeloppet kan antingen räknas ut genom förenklingsregeln eller huvudregeln. Väljer du att räkna enligt förenklingsregeln används ett på förhand av Skatteverket bestämt belopp baserat på fjolårets inkomstbasbelopp multiplicerat med 2,75. 2020 är gränsbeloppet 177 100 kr enligt förenklingsregeln, och för utdelning som tas ut under 2021 uppgår beloppet till 183 700 kr. I vissa fall är gränsbeloppet högre om man väljer att räkna med huvudregeln. Med denna regel räknas gränsbeloppet ut med hjälp av anskaffningsvärdet på dina aktier i bolaget (kapitalbaserat utrymme), plus – om vissa kriterier uppfylls – hur mycket löner företaget betalat ut under året (lönebaserat utrymme).

Viktigt att ha i åtanke är att utdelning inte ligger till grund för några framtida förmåner. Uttag av lön däremot ligger till grund för pension, sjukpenning och föräldrapenning upp till en viss nivå, vilket gör att detta alternativ ofta ses som ett tryggare alternativ till utdelning.

Beskattningen av lön är i regel högre än den relativt lågbeskattade utdelningen.

Vill du veta mer?

Är du nyfiken på att läsa mer detaljerat om fördelar och nackdelar med utdelning respektive lön, samt få ta del av en djupare diskussion kring när det ena alternativet kan passa bättre än det andra? Lämna din e-post via länken nedan så skickar vi ut en utförlig guide på ämnet som förhoppningsvis kan vara till hjälp i ditt beslut om typ av ersättning. Vi kommer även med tips och riktlinjer på hur de olika alternativen går att kombinera på ett effektivt sätt för dig som ägare av fåmansföretag.

Ladda ned vår fullständiga guide om utdelning vs lön HÄR!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Köp lagerbolag snabbt och smidigt

Redo att startas inom 2 timmar efter köp!

Ska du starta aktiebolag? Då kan vi hjälpa dig snabbt och enkelt! Vi har nyregistrerade aktiebolag på lager.

en truck på ett lager
4.1 5

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Viktiga datum för skatter och moms 2021

Nya lagar och regler 2021

Belopp och procentsatser för 2021

Förmånsbil – så fungerar bilförmån (Guide)

Deklaration – detta gäller 2021 för olika bolagsfo...

Tips inför det nya löneåret 2021