För redovisningsbyrån

Publicerad: 21 augusti 2023

Malin Lundgren är Årets Auktoriserade Lönekonsult 2022: Samarbete vägen framåt när branschen breddas och nya roller växer fram

I mars fick Malin Lundgren en av de finaste utmärkelserna man kan få inom lön – Årets Auktoriserade Lönekonsult 2022. Bakom den står branschorganisationen Srf konsulterna.

I juryns motivering lyfts Malins bubblande personlighet och passion för såväl relationer som kvalitet fram. Malin berättar att det var hennes chef på Addea Outsourcing i Malmö som nominerade henne, och att både urvalsprocessen och konkurrensen var tuff. En faktor som bidrog till att hon tog sig igenom nålsögat är hennes förmåga att nätverka och driva branschen framåt.

– Egentligen började det med att jag och några från löneutbildningen sågs på “bankfilsbubbel”. Kretsen växte när vi tog med oss våra kollegor och sedan utvecklades det till ett forum för lönekonsulter i Skåne, där man kan ställa frågor och peppa varandra.

– Vi hjälps åt. Det är viktigare än någonsin i en bransch som breddas snabbt och nya roller växer fram. Kraven på kompetens är höga och man måste specialisera sig. Det kan vara ett ganska ensamt arbete, men jag tycker inte att man ska jobba själv med lön, säger Malin.

“Viktigt med relationer”

I stället vill Malin se mer samarbete – för att hitta de bästa lösningarna för kunderna och deras anställda.

– Det är ju så vi kommer framåt och därför är det så viktigt med relationer. Det är också det som gör det här till en mysig bransch att jobba i, skrattar Malin.

Hon påpekar vikten av att våga visa sig sårbar inför både kollegor och andra i branschen. Att göra fel är en rädsla många lönekonsulter har.

– Helst ska det ju inte bli fel, men vi är alla människor och ibland blir det tokigt, konstaterar Malin.

– Det viktiga är att man ser till att det blir rätt i slutänden och framöver.

Rätt lön i rätt tid är en hygienfaktor, I dag är andra saker viktiga, som att vara proaktiva och ha en bra dialog med såväl sina kunder som deras anställda.

“Systemen avgörande”

På Addea Outsourcing är man mån om att jobba tillsammans med, inte för, kunderna. Och kunderna har alla storlekar och verkar i många olika branscher – till exempel lager, bygg och tech. Gemensamt är att de outsourcar hela sin lönehantering till Addea.

– Vi vill vara en del av deras vardag, se möjligheter och effektivisera. Och vi är lite bortskämda som har kunder som vill göra förändringar och förbättringar löpande, säger Malin.

För att kunna jobba på det sättet är systemen helt avgörande, berättar hon. På Addea kommer det inte några underlag eller någon information på papper. Allt är digitalt.

– Eftersom Fortnox redovisningsmodul är väldigt bra och det finns många fördelar med att samla allt på samma ställe, jobbar vi i Fortnox Lön med de allra flesta av våra kunder, säger Malin.

Det bästa med Fortnox Lön tycker hon är att det är så enkelt att använda.

– Att sätta upp allt kan ta dubbelt så lång tid i andra system. Samtidigt är det så mycket som är automatiserat och det finns många smarta kopplingar som både underlättar samarbete och sparar tid.

En annan fördel är att Malin får vara med och påverka morgondagens Fortnox Lön.

– Det är helt i samma anda som vi på Addea jobbar. Vi vill ligga i framkant och se kundens behov innan de ser det själva. Vi tar oss tid att lyssna på våra kunder för att möta deras önskemål, avslutar Malin.