Kundberättelser|Digitalisera Byrån|Bokföring|21 January 2022|Uppdaterad: 7 March 2022

Våga ta betalt för värdet du skapar för dina kunder

Mattias Segerbrand är först ut. Han är något så spännande som kreativ ledare och affärsutvecklare på Saldo Redovisning – en byrå som många andra tittar på och inspireras av. Här delar han med av sig av allt han lärt sig om att ta betalt de senaste, för branschen omvälvande, åren.

Hösten 2014

Det var hösten 2014 och jag skulle skicka iväg en faktura på 80 000 kronor plus moms för ett arbete som hade tagit mig två arbetsdagar. Jag skämdes när jag tryckte på skicka-knappen. Så otroligt mycket pengar!

Det gick ett par veckor och fakturan betalades utan knorr. Ett mail poppade dessutom upp från kunden: “Tack för ett grymt arbete, du är bäst.”

Först fattade jag ingenting, en sjukt hög faktura och hen tackade mig. Trög och korkad som jag var så tog det en stund innan polletten trillade ner.

Genom det arbete som jag hade lagt ned hade jag sparat 2,8 miljoner kronor åt kunden. Att det var wow visste jag ju egentligen när jag höll på att jobba – men mina tankar var så starkt förknippade med den tid jag hade lagt ner. Och samtidigt hade jag ju tagit i från knäna när jag fakturerade för min insats. I min värld var det jättedyrt. I kundens värld var det otroligt prisvärt med tanke på vilket resultat de hade fått.

Helt ny syn på hur man kan ta betalt

Den här händelsen förändrade min syn hur vi på Saldo och andra redovisningsbyråer borde ta betalt i grunden.

För vad är det egentligen vi skapar för värde för våra kunder? Till viss del handlar om att leverera moms varje månad, det vill säga helt vanlig löpande redovisning. Men utöver det – vad är det egentligen vi gör ?

Vi ger ju faktiskt hela vår själ till kunden. Dels med all vår kunskap, dels med allt vårt engagemang. Oavsett vilka mål våra kunder har så ger vi dem en betydligt smidigare och tryggare vardag som företagare. Med oss som rådgivare blir det enklare att få de resultat de vill ha och få ihop det berömda livspusslet.

Som redovisningskonsult är det faktiskt ditt huvud du säljer – och det säger sig självt att det inte är billigt.

Fokus på värde istället för tid skapade ett lugn

Att tänka så har underlättat enormt mycket. Det har framförallt skapat ett lugn i hur vi på Saldo jobbar. Varje minut räknas inte längre och det har skapat en jobbvardag där vi inte ens är i närheten av alla de extremt tröttsamma övertidstimmar som vi hade tidigare. Och ja, det har faktiskt också gett en större summa längst ner på resultaträkningen.

Finns det inget som har varit negativt? Ok, ett antal kunder har lämnat oss, men det har i ärlighetens namn oftast varit kunder som har tagit väldigt mycket energi. De har ersatts av nya kunder som istället inser vilket värde vi skapar.

Tack vare Saldos egen resa kan vi ge våra kunder viktig input i hur de ska ta sig an frågan om prissättning.

Mattias Segerbrands bästa tips om prissättning

Om jag ska sammanfatta varför vi på Saldo tycker att den här resan har varit värd allt arbete och fördelarna med att jobba på det här sättet, så kommer här en lista med tips på hur du ska både tänka och göra:

Bli 100% digital. Genom att automatisera redovisningen så får du tid över till dina kunder. Till att vara deras rådgivare, coach och samarbetspartner.

Sätt ett fast pris för den löpande redovisningen. Lägg på 25% på det ni fakturerar för arbetet med den löpande redovisningen i dag och fakturera i förskott.

Ta betalt för värdet – inte tiden. Se över vad du faktiskt gör för arbete åt dina kunder utöver den löpande redovisningen. Tänk igenom vad det kan vara värt för dem och sätt ett pris utifrån det.

Dela upp ditt erbjudande och prissätt de olika delarna. Vad kostar ett bokslut, en deklaration eller budget, hjälp med coronastöd eller att ta fram ett arbetsgivarintyg? Det kan vara både stort smått och bara din egen fantasi sätter gränserna.

Lägg på 25% på alla priser. Ofta sätter man för låga priser i förhållande till det värde man skapar. Lägg på 25 procent på alla priser – då är du rätt ute.

Genom att tänka och göra på det här sättet kan du en gång för alla säga hejdå till timdebitering. Med en prismodell som fokar på värdet av ditt arbete – inte tiden du lägger ner kommer dina kunder garanterat tycka att du levererar en ännu bättre produkt.

Efter några månader frågade jag kunden som fick min faktura på 80 000 kronor (och sparade 2,8 miljoner) vad hen tyckte hade varit ett rimligt arvode. Svarade blev att hen gladeligen hade kunnat betalat minst 500 000 kronor för mitt arbete. Kunden fick bjuda på en middag istället.

Mattias Segerbrand
Kreativ ledare och affärsutvecklare Saldo Redovisning

Vill du läsa mer om Fortnox nyhet, “Byrån peppar byrån”

Relaterade artiklar

Framåt och uppåt för Ballongverkstan med smarta kopplingar

Ballonger är verkligen urtråkigt! Så tänkte Pialena Ander när hon iklädd clownkostym delade ut ballonger på Vattenfestivalen i Stockholm 1992. Men mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Idag driver hon Ballongverkstan, Sveriges största ballongföretag och har varit med och skapat en ny bransch. Sedan 2021 använder hon Fortnox affärssystem, vilket gett henne mer tid till det hon brinner för – att utveckla verksamheten och ta fram smarta lösningar till sina kunder.

Fakturaköp underlättar tillväxten för Strömsdal kök

Sedan 1940-talet har Strömsdal Kök utanför Borås tillverkat och levererat högklassiga kök till den skandinaviska marknaden. Idag säljer de kök till Sverige, Norge, Danmark och Finland. 2010 valde Patrik Näsström, VD för Strömsdal Kök, Fortnox affärssystem, och sen dess har han aldrig tittat tillbaka. Särskilt nöjda är de med Fortnox nya tjänst Fortnox Fakturaköp.

Bättre kvittohantering på nolltid

Långtråkig och tidskrävande hantering av kvitton, vem vill syssla med det? Timewave vinkade hejdå till detta och sa hej till Fortnox Kvitto & Utlägg – en tjänst

Fakturera från Kuba – såklart!

Något som går hand i hand och lirar med Bizkits filosofi, digitalisering, är just Fortnox. De kan sköta ekonomin helt digitalt i molnet, var och när de vill,

Det går fort i hockey – men även för Brödernas

2018 började Brödernas snabba framgångssaga, en saga och burgare som har spridit sig över hela Sverige. Allt har gått i raketfart och siktet är just nu inställt på 100 restauranger. Företaget genomsyras av mycket idrottshjärta, driv och själ. Vi har pratat med Sebastian Idoff, en av de drivna själarna. För honom underlättar det mycket att jobba i en molnbaserad plattform som Fortnox.

Studenterna växer med VÄXT

På 80-talet startade den ideella föreningen VÄXT – Växjöteknologerna, på Linnéuniversitetet. 2022 står föreningen stadigt kvar och växer sig starkare och

De fick mer tid för rekrytering

Vindex är specialister på tillsättningar av konsulter och kandidater inom ekonomifunktionen, både rekryteringar och interimslösningar. Sedan 2017 har Fortnox

Från hästar till hästkrafter

Ebba är tjejen med bilkoll. Intresset föddes när hon skulle ta körkort. Att bara köra var inte tillräckligt, hon ville veta allt om hur bilar fungerade. Och på

Manuellt arbete ett minne blott

Om man behöver hjälp med sitt företags IT-lösningar, då kan man vända sig till Softwerk. Deras utvecklare hjälper till med ai och andra typer av lösningar, för

Kopplingen dubblade omsättningen

Sandbergs Järn gick från en butik till att öppna webbshop 2016. De kopplade ihop WooCommerce och Fortnox för att kunna automatisera och effektivisera sitt

Kopplingen sparade Arctic Group tid

Med Blikk minskade Arctic Group tiden som behövde läggas på administrativt arbete. Blikks koppling till Fortnox innebär en sömlös integration mellan systemen –

Här släpar inga fakturor

Växjö Bil & Släp AB är ett piggt företag som servar lastbilar och tyngre fordon med alltifrån reparationer och underhåll till ombyggnationer och lackering. De

Kickstarta hösten med Digital PT!

Om sommar och semester ger tid för reflektion så är hösten perfekt för en nystart, omstart, kickstart eller vad du väljer att kalla det. Men att utmana rutiner

Hon startar bolag på ett kick

Sjöson AB har startat många bolag genom åren, och för att göra detta har de valt en lite snabbare väg. De har valt att köpa färdiga bolag som finns redo på lager, nämligen lagerbolag – en produkt som Fortnox erbjuder sedan hösten 2021. "Vi har inte tid att skapa allt själva, det kan ta flera månader", säger Louice, ekonom på Sjöson.

Satsa på din rådgivning!

Det har väl inte undgått någon. Att smart teknik tar över allt fler av redovisningskonsulternas traditionella arbetsuppgifter och att de därför “måste” jobba

Money lever byrådrömmen

För redovisningsteamet på Money är processer nyckeln till framgång. Standardiserade processer för de vanligaste arbetsuppgifterna som de sköter löpande åt

Att våga ta betalt

– Det är inte svårt att ta betalt. Jag jobbar mer som expert idag. Jan-Olov Gustafsson har varit med under hela digitaliseringens utveckling och har gått från