I en rapport från Tillväxtverket i oktober 2019 lyfts fem olika megatrender som påverkar Sverige ur ett regionalt perspektiv*. Här belyser vi trenden teknikutveckling och dess effekter för småföretagen.
 

Megatrend inom digitalisering ger Fortnox kunder försprång

Digitaliseringen av varor, tjänster och processer kommer påverka var vi bor, hur vi arbetar och hur vi kommunicerar. Vi kommer att göra saker på nya sätt, som identifiering och betalning, men det innebär också att helt nya varor och tjänster tillkommer – till exempel personifierade erbjudanden, eller diagnoser och vård på distans. Utveckling inom industrirobotar, automatiserade transporter och s.k. “additiv tillverkning” (3D-printing) kommer att driva produktivitet och välfärdsvinster under kommande årtionde. Detta medför nya affärsmodeller, där bland annat globala värdekedjor blir möjliga på ett helt annat sätt.

Utvecklingen kommer dock också sannolikt att ha effekter som ökad arbetslöshet inom vissa områden då många rutinuppgifter och -jobb ersätts av automatisering. Denna utveckling bedöms påverka rurala områden i högst utsträckning på grund av den stora andelen tillverkningsindustri i dessa områden. Men teknikutvecklingen kan också medföra positiva effekter för områden med gleshet och långa avstånd då tillgänglighet avseende såväl service som produkter ökar med hjälp av den nya tekniken.

Fortnox kunder har i detta sammanhang ett försprång då de redan tagit steget in i digitaliseringen. De partnerskap med integrationspartners och samarbetspartners som Fortnox erbjuder ger ytterligare goda förutsättningar för att ta vara på de nya möjligheterna. Det krävs dock en samhällelig prioritering från myndigheter och beslutsfattare, i såväl att ta till sig insikterna om det förändrade landskapet och att fatta de beslut som krävs vad gäller förutsättningarna, såsom till exempel att öppna sina API:er så fler digitala tjänster kan bli sammankopplade med varandra och större del av administration kan bli automatiserad.

 

*Tillväxtverket 2019, Utvecklingskraft i hela Sverige 2030

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket
2.8823529411765 5

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Bakom dig och ditt företag även i tuffa tider

Brexit – nu händer det

Megatrender som påverkar småföretag i Sverige, del...

AI kommer hjälpa oss att bli bättre

Megatrender som påverkar småföretag i Sverige, del...

Mindre handpåläggning för framtidens redovisningsk...