Hej Malin, hur mobil är du som företagare och varför är det viktigt för dig?

– Hej! För mig är det helt avgörande att kunna vara rörlig och flexibel. Det handlar mycket om friheten i företagandet att jag inte är låst till en fysisk plats. Jag har min lediga dag på måndagar och behöver jag till exempel göra bokföringen då så vill jag inte vara på kontoret. Jag kan lika gärna sitta på ett café någonstans, eller vara bortrest. Jag har väldigt svårt att tänka mig att jobba i ett program som inte är webbaserat, det har blivit en självklarhet på något sätt.

 

Hur mycket kunskaper behöver man egentligen ha för att klara av att bokföra själv, tror du?
– Det beror nog lite på typ av verksamhet. Jag har tidigare drivit reklambyrå och där var bokföringen betydligt lättare att hantera. På en restaurang är det olika momssatser och dylikt. Men som med så mycket annat handlar det om att ha en grundförståelse och sedan lär man sig med tiden. Jag föredrar att bokföra själv eftersom det ger mig full insyn i verksamheten och då kan jag åtgärda om något springer iväg när det gäller kostnader och dylikt. Men jag har inte alltid varit intresserad av ekonomi, det har vuxit fram genom åren.

 

Hur jobbar du med Fortnox? 

– Jag jobbar via min Mac och är inne i programmet mer eller mindre varje dag för att hålla koll på pengar in och pengar ut. Jag lägger till exempel upp leverantörsbetalningar och registrerar dagskassor på daglig basis, fakturerar våra logigäster och matgäster och så vidare. För ett mindre företag är det ju viktigt att få iväg fakturorna så fort som möjligt, de får inte bli liggande. Rent fysiskt sitter jag oftast antingen på kontoret eller i lägenheten, men är jag bortrest så tar jag med mig min laptop, det är smidigt.

Hur funkar det tycker du?
– Hur bra som helst! Det är lättförståeligt och tydligt, och det är en stor fördel att jag kan jobba i molnet. Var jag än befinner mig har jag koll på ekonomin, kan sköta betalningar och se hur mycket pengar som kommer in. Och så gillar jag att tjänsten känns… modern. Det är väldigt ögonvänliga vyer man arbetar med, jag gillar det.

 

Om du skulle rekommendera Fortnox till en annan företagare, vad skulle du säga är de största fördelarna?

– Enkelheten och smidigheten, både att starta upp och sedan arbeta i programmet.

 

Vad händer i sommar?
– Från och med midsommar och några månader framåt driver jag Sandviks Hamnkrog på Öland med cirka 100 platser. Så man kan säga att jag flyttar med mig företaget dit – mer mobilt kan det inte bli.

 

FAKTA
Namn och yrke: Malin Olofsson, delägare och vd på kvarterskrogen Ett kvarter i Växjö.

Bakgrund: Mer än 10 års erfarenhet av restaurangbranschen, grafisk formgivare/art director och har drivit två reklambyråer.

Övrigt: Driver Ett kvarter tillsammans med vännen Karin Malm. Krogen tog sig 2016 in på den prestigefyllda restaurangguiden White guide. ”Det känns fantastiskt roligt! Det är en stor sporre för oss, och att bevis på att vi är på väg på rätt håll med restaurangen”, säger Malin.

Webbplats: www.ettkvarter.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gyn...

Viktiga datum för skatter och moms 2021

Nya lagar och regler 2021

Belopp och procentsatser för 2021

Förmånsbil – så fungerar bilförmån (Guide)

Deklaration – detta gäller 2021 för olika bolagsfo...