Driva Företag|Omvärldsspaning

Publicerad: 24 februari 2021|Senast uppdaterad: 5 juli 2022

Nedstängningsstödet utvidgas och omsättningsstöd för enskilda firmor omfattar fler

Regeringen presenterade nyligen att nedstängningsstödet ska utvidgas så att även företagens lönekostnader ersätts till den del de inte kompenseras på annat sätt. Regeringen förslår även att omsättningsstödet till enskilda näringsidkare ska återinförs från och med december 2021.

Omsättningsstöd till enskilda näringsidkare återinförs (uppdaterad januari 2022)

Regeringen har tidigare meddelat att omsättningsstödet till enskilda näringsidkare förlängdes till och med september 2021. Regeringen föreslog i december 2021 att omsättningsstödet till enskilda näringsidkare återinförs för december 2021 samt januari och februari 2022, och att beredskap för att förlänga stödet ytterligare finns om det skulle behövas.

Stödet ska utformas på liknande sätt som tidigare, vilket du kan läsa mer om här: Omsättningsstöd till enskilda näringsidkare .

Nedstängningsstödet ska även omfatta lönekostnader

Regeringens nedstängningsstöd  ska förstärkas så att även lönekostnader ersätts till den del de inte kompenseras på annat sätt. På så sätt kommer även lönekostnader att räknas som en fast kostnad och därmed omfattas av stödet.

Med ändringen kan företag få ersättning för upp till 100 procent av lönekostnaderna vid en eventuell nedstängning. Vid korttidspermittering täcker staten 75 procent av kostnaden och arbetstidsminskningen är maximalt 80 procent. Lönekostnader som kompenseras med stöd för korttidsarbete kommer inte omfattas.

Nedstängningsstödet, som riktar sig till företag som inte kan bedriva sin verksamhet till följd av beslut om nedstängning inom ramen för den nya pandemilagen, innebär att företag ska kunna få upp till 100 procent av sina fasta kostnader ersatta, beroende på hur mycket omsättning företaget tappar. Takbeloppet är 75 miljoner kronor per månad.

Nedstängningsstödet kräver ett statsstödgodkännande av EU-kommissionen vilket kan medföra justeringar i utformningen.

Läs mer om ersättningen av lönekostnader i nedstängningsstödet .
 

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.