Omsättningsstöd till enskilda näringsidkare återinförs (uppdaterad januari 2022)

Regeringen har tidigare meddelat att omsättningsstödet till enskilda näringsidkare förlängdes till och med september 2021. Regeringen föreslog i december 2021 att omsättningsstödet till enskilda näringsidkare återinförs för december 2021 samt januari och februari 2022, och att beredskap för att förlänga stödet ytterligare finns om det skulle behövas.

Stödet ska utformas på liknande sätt som tidigare, vilket du kan läsa mer om här: Omsättningsstöd till enskilda näringsidkare.
 

Nedstängningsstödet ska även omfatta lönekostnader

Regeringens nedstängningsstöd ska förstärkas så att även lönekostnader ersätts till den del de inte kompenseras på annat sätt. På så sätt kommer även lönekostnader att räknas som en fast kostnad och därmed omfattas av stödet. Med ändringen kan företag få ersättning för upp till 100 procent av lönekostnaderna vid en eventuell nedstängning.

Vid korttidspermittering täcker staten 75 procent av kostnaden och arbetstidsminskningen är maximalt 80 procent. Lönekostnader som kompenseras med stöd för korttidsarbete kommer inte omfattas. Nedstängningsstödet, som riktar sig till företag som inte kan bedriva sin verksamhet till följd av beslut om nedstängning inom ramen för den nya pandemilagen, innebär att företag ska kunna få upp till 100 procent av sina fasta kostnader ersatta, beroende på hur mycket omsättning företaget tappar.

Takbeloppet är 75 miljoner kronor per månad. Nedstängningsstödet kräver ett statsstödgodkännande av EU-kommissionen vilket kan medföra justeringar i utformningen.

Läs mer om ersättningen av lönekostnader i nedstängningsstödet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket
5 5

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gyn...

Representation – allt du behöver veta!

Viktiga datum för skatter och moms 2022

Nya lagar och regler 2021

Gåvor till anställda – detta ska du tänka på!...

Belopp och procentsatser för 2022