För redovisningsbyrån|Bokföring

Publicerad: 17 april 2024|Senast uppdaterad: 19 april 2024

Nyhet! Hållbarhetskollen Mini “Ett perfekt första steg”

Hållbarhetskollen Mini är här. “Ett perfekt första steg” för små och medelstora företag som vill komma i gång med sitt hållbarhetsarbete, enligt Tove Westling på GoClimate.

Sedan hösten 2022 finns Hållbarhetskollen, en tjänst där företag kan räkna ut sitt klimatavtryck, jämföra resultatet med andras och få tips om hur man kan minska sitt avtryck. Med Hållbarhetskollen kan företag göra en komplett klimatanalys som underlättar för dem att leva upp till det nya EU-direktivet för hållbarhetsrapportering, CSRD.

Nu lanserar Fortnox en light-version av Hållbarhetskollen, som heter Hållbarhetskollen Mini.

Målgruppen är små och medelstora företag – som är leverantörer till större kunder och därför påverkas indirekt av CSRD och får allt högre krav på sig att rapportera klimatdata – samtidigt som de får möjligheten att komma igång med sitt hållbarhetsarbete.

Integration till GoClimate

Både Hållbarhetskollen och Hållbarhetskollen Mini bygger på en integration till green tech-bolaget GoClimates tjänst. Där är Tove Westling global strateg och kommunikationsansvarig.

– Det finns många skäl att jobba aktivt med hållbarhet, även för företag som inte har några rapporteringskrav på sig. I tider när medvetenheten om klimatförändringar, de globala hållbarhetsmålen och greenwashing ökar, förväntar sig både kunder och medarbetare att man agerar.

Med Hållbarhetskollen Mini kan företag genom bara ett knapptryck få översikt på sina utsläpp. Hur mycket de släpper ut varje månad och i vilken kategori. De får också möjlighet att klimatfinansiera för sina utsläpp genom att stötta olika certifierade klimatprojekt.

Datan som används för själva uträkningen hämtas automatiskt från bokföringen i Fortnox.

– Från knapptryck till första leverans tar det ungefär två veckor att få tillgång till olika mätetal som man kan följa över tid och få bekräftat att de åtgärder man gör får effekt. Det tror vi sänker trösklarna för fler att faktiskt ta tag i sitt hållbarhetsarbete, säger Tove.

Vad är skillnaden mellan Hållbarhetskollen och Hållbarhetskollen Mini?

– Hållbarhetskollen med sin klimatrapport ger mer exakta siffror och underlag som man kan kommunicera såväl internt på företaget som med sina kunder och potentiella medarbetare. Med båda verktygen är det enkelt att få in hållbarhetsarbetet som rutin, när man dokumenterar och följer upp löpande, berättar Tove. 

Hon avslutar:

– Hållbarhetskollen Mini är ett perfekt första steg för de av byråns kunder som ännu inte jobbar aktivt med hållbarhet. Vill de sedan ta nästa steg och höja ambitionsnivån, är det väldigt enkelt att uppgradera till Hållbarhetskollen.

Fortnox Byråpartner
Allt för redovisningskonsulten

Öppna dörren till effektivare samarbeten och nya affärer. Med Fortnox får du och din redovisningsbyrå en samlad överblick över dina kunder, uppdrag och allt som behöver göras.

Prenumerera
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.