För redovisningsbyrån|Bokföring

Publicerad: 23 oktober 2023|Senast uppdaterad: 24 oktober 2023

Rätt kompetens gör dig till vinnare

I FAR:s senaste framtidsstudie identifieras digitalisering och hållbarhet som några av de områden som kommer att ha störst inverkan på både redovisningsbyråer och företag de kommande åren. Lägg detta på minnet, för här ryms stora möjligheter för dig som är redovisningskonsult.

Som konsult är du ofta kundens främsta bollplank inom en mängd olika områden, allt från att upprätta årsredovisningar till komplexa redovisningsfrågor. Du ska också vara väl insatt i budget, kassaflöden, hållbarhetsfrågor och systemuppsättningar. Kanske är det i en del fall till och med så att du är den enda person som kunden diskuterar de här frågorna med? Och då krävs det både gedigen erfarenhet och relevant kompetens. 

När jag tittar i kristallkulan ser jag att det kommer att krävas kontinuerlig kompetensutveckling för att möta morgondagens krav. Företagen kommer att efterfråga alltmer rådgivning inom delvis nya områden som hållbarhet, teknik, riskhantering samt digitalisering och AI – samtidigt som det även fortsättningsvis kommer att krävas god kunskap när det gäller lagar och regler. 

Men hur säkerställer man att man har rätt kompetens?

Mitt tips är att vara lyhörd, nyfiken och ha som rutin att uppdatera sig om vad som sker inom områden som hållbarhet, teknik, digitalisering och AI. Och tro aldrig att du är fullärd, det gäller att vara på tårna och vidareutbildning är ett måste. Då kan du bli en vinnare i det nya affärslandskapet. 

Det är också viktigt att dina kunder känner sig trygga och vet att du som konsult har rätt kompetens. I dag pratar vi inte bara om greenwashing – när företag utger sig för att vara mer miljövänliga än vad de egentligen är. Vi pratar även om qualitywashing att företag får det att verka som att man håller en högre kvalitet än vad som är fallet.

Inom FAR kvalitetskontrollerarar vi alla medlemmar. Som auktoriserad redovisningskonsult är man alltså kvalitetskontrollerad och titeln Auktoriserad redovisningskonsult FAR ger företagen ett kvitto på att konsulten uppfyller högt ställda kvalitetskrav. Många FAR-medlemmar använder titeln i dialogen med både befintliga kunder och potentiella kunder. Stolthet för konsulten – och trygghet för kunden.

Det är bara att gratulera! Som konsult har du ett framtidsyrke! Och nya digitala lösningar och AI kommer att innebära ännu ett kliv framåt i och med att din roll blir mer inriktad på analys och kvalificerad rådgivning inom allt från digitala processer till hållbarhet.

Fortnox Byråpartner
Allt för redovisningskonsulten

Öppna dörren till effektivare samarbeten och nya affärer. Med Fortnox får du och din redovisningsbyrå en samlad överblick över dina kunder, uppdrag och allt som behöver göras.

Prenumerera
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.