För redovisningsbyrån

Publicerad: 25 mars 2024

Regeringen gick på vår linje – föreslår lagändring

Kanske var du en av alla de som skrev på Fortnox kvittoupprop, för att du liksom vi vill att kravet på arkivering av papperskvitton slopas? I januari kom beskedet att regeringen vill ändra lagen, och snart förväntas beslutet klubbas igenom av riksdagen.

– Det är verkligen glädjande och visar att vi belyste en väldigt viktig fråga, säger Josef Elvby, produktområdeschef på Fortnox.

Representanter från hela branschen skrev på uppropet

Enligt nuvarande regler måste företag bevara räkenskapsinformation, såsom papperskvitton, i sin originalform under drygt tre år även om informationen sparas ner digitalt. Det innebär framför allt stora kostnader för företag, men också en omfattande administration. För att väcka debatt och sätta frågan på kartan samlade Fortnox under hösten in digitala namnunderskrifter under namnet Kvittouppropet. Representanter från hela branschen skrev under, och namnunderskrifterna överlämnades till regeringen i november. 

– Vi på Fortnox vill rikta ett stort tack till alla redovisningskonsulter, företagare, revisorer och branschkollegor som skrev under uppropet eller som på olika sätt stöttat vårt arbete för att få till denna regelförändring, säger Josef Elvby, produktområdeschef på Fortnox.

Det innebär lagförslaget

I mars beslutade regeringen om den proposition, där de föreslagit att kravet på att bevara ursprungligt räkenskapsmaterial under viss tid tas bort. Förslaget innebär att pappersmaterial med räkenskapsinformation bara ska behöva bevaras tills dess att informationen överförts i digital form. Där­efter kan materialet kastas. Förändringen medför enligt regeringen en avsevärd förenkling för många, och en besparing för företagen på 3,9 miljarder kronor per år.

Förslaget ska nu röstas igenom av riksdagen innan den blir verklighet, men om riksdagen säger ja 22 maj införs de nya reglerna redan 1 juli 2024.

– Vi är verkligen en bit på vägen nu vad gäller arkivering av papperskvitton. Nu fortsätter vi vårt arbete för att få till fler regelförenklingar för redovisningsbyråer och företagare. Tillsammans kan vi göra skillnad, säger Josef Elvby.

Fortnox Byråpartner
Allt för redovisningskonsulten

Öppna dörren till effektivare samarbeten och nya affärer. Med Fortnox får du och din redovisningsbyrå en samlad överblick över dina kunder, uppdrag och allt som behöver göras.

Prenumerera
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.