Kundberättelser

Publicerad: 20 maj 2019|Senast uppdaterad: 5 juli 2022

Restaurangen fick mer tid för sina gäster

Olivia drev igång restaurang Perrongen för snart 2,5 år sedan, ett halvår senare stod dörrarna öppna för hungriga gäster. Från start har restaurangen varit en trogen Fortnoxkund. "Det går väldigt snabbt att bokföra och skicka fakturor. Fortnox underlättar helt enkelt genom att göra en del av jobbet. Det gör att jag kan få tid för annat. Jag kan exempelvis lägga tiden på att marknadsföra restaurangen. Och även träffa våra gäster".

Olivia Fritiofsson startade eget företag för snart 2,5 år sedan – restaurang Perrongen i Markaryd. Ett halvår därefter stod dörrarna öppna för alla gäster. Just nu är de 9 anställda, varav 2 är tillsvidareanställda och resterande behovsanställda. Olivia driver restaurangen tillsammans med två kockar. Själv sköter hon allt det administrativa, tillsammans med Fortnox fakturerings- och bokföringsprogram. 

– Jag jobbar med allt det administrativa i restaurangen och ibland händer det att jag serverar och står i kassan. Bokföringen sköter jag helt själv, samt löpande kontering. När det är dags för bokslut tar jag hjälp av en revisor. 

 

Använde Fortnox redan som tonåring

Sedan start har hon varit trogen Fortnoxkund, både för restaurangen men även för sitt andra företag som grafisk designer. Men Olivia började med Fortnox redan på gymnasiet.

– Redan när jag drev UF-företag använde jag Fortnox. Det var, och är, ett väldigt smidigt program. Jag kunde jobba med mitt UF-företag både hemifrån och i skolan, det kunde alltså följa med mig överallt. Eftersom jag använde Fortnox i mitt UF-företag och det fungerade så bra, kändes det väldigt självklart att fortsätta. 

– Programmet är dessutom väldigt enkelt, lätt att komma igång med, och allt känns så logiskt. Nu när jag driver restaurang jobbar jag exempelvis med olika momssatser, mat är 12 procent och allt annat är 25 procent. Då är det superbra att jag så enkelt kan justera detta i Fortnox, fortsätter Olivia. 

 

Gör en bråkdel av jobbet

Både Bokföring och Fakturering underlättar väldigt mycket för Olivia och restaurangen. Och det har alltid rullat på bra utan några problem.

– Jag har aldrig haft några problem med systemet, exempelvis störningar. Det har alltid rullat på bra. Om det däremot har varit något jag inte förstått har jag alltid kunnat chatta med supporten på Fortnox och fått det löst direkt.

– Något annat bra med Fortnox är att det är så skönt med faktureringen. Man får ut en snygg faktura utan att lägga ner någon tid på det. Jag jobbar ju även som grafisk designer och vet att det skulle tagit lång tid att göra snygga fakturor själv. Nu känns det som att jag gör en bråkdel av jobbet, sedan får man resten serverat med hjälp av Fortnox, tillägger Olivia. 

 

”Kopplingen gör att allt löser sig själv”

Förutom att Perrongen använder Bokföring och Fakturering har de kopplat ihop programmen till kassasystemet Trivec – Domino.

– Kopplingen gör att allt löser sig själv och skickas till bokföringen direkt. Det är jätteskönt, och jag vet att det alltid blir rätt. Jag behöver aldrig vara inne i programmet och krångla.

I en stressig restaurangvardag har Fortnox underlättat och hjälpt Olivia att få mer tid över.

– Programmet är som sagt väldigt enkelt och jag behöver inte göra så mycket. Det går väldigt snabbt att bokföra och skicka fakturor. Fortnox underlättar helt enkelt genom att göra en del av jobbet. Det gör att jag kan få tid för annat. Jag kan exempelvis lägga tiden på att marknadsföra restaurangen, alltså att hitta fler kunder och visa upp vad vi gör. Och även träffa våra gäster, istället för att sitta på kontoret hela tiden och inte se vad som händer inne i restaurangen. Det är värdefull tid att spara.

 

Olivia vågade drömma

Det märks att Olivia älskar att driva företag, hon driver dessutom två.

– Man kan styra allt själv och man får en helt annan inblick i allt när man är egenföretagare. Man kan anpassa sitt arbete på ett annat sätt än om man är anställd, det uppskattar jag med att driva eget. 

Olivias bästa tips för dig som vill starta eget företag, och restaurang, är att våga drömma. 

– Så länge du tror på idén själv och brinner för det du ska sälja så kommer det fungera. Glöm bara inte att satsa helhjärtat. Om du vill starta restaurang gäller det även att ha koll på allt hela tiden och inte låta något rinna iväg. Visa att du bryr dig och var med i varje del. Varje detalj är viktig, avslutar Olivia. 


Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.