779
2019-04-11T14:13:41+02:00 2019-02-14T13:55:12+02:00 Företagande Fortnox Fortnox Fortnox
Fortnox
Fortnox 2019 sv

Så gör ditt företag bokslut

Bild som illustrerar blogginlägg

Företagande | 14 februari, 2019

Din bokföring för året måste sammanställas efter ditt räkenskapsår är slut. Men hur gör du ett bokslut? Och vilken typ av bokslut ska ditt företag göra? Vi berättar vad du bör tänka på innan du skickar in.

Vad är ett bokslut?

Om du driver en näringsverksamhet måste du upprätta en bokföring, vilket betyder att alla företagsformer är bokföringsskyldiga. Det innebär att du som företagare behöver sammanställa årets bokföring efter ditt räkenskapsår är slut. Bokslutet görs för att du ska få en rättvis bild över hur ditt företag har presterat. När du ska skicka in bokslutet beror på vilken bolagsform du har. Kolla in Skatteverkets sida för viktiga datum, för att se när du ska vara klar med ditt bokslut.

 

Vilken typ av bokslut?

 • Aktiebolag: Har du ett aktiebolag ska du göra en årsredovisning, som du sedan skickar till Bolagsverket.
 • Handelsbolag eller Kommanditbolag: Om du har någon av dessa bolagsformer ska du upprätta ett årsbokslut eller en årsredovisning beroende på bolagets storlek.
 • Enskild firma: Vid Enskild firma ska du göra ett förenklat årsbokslut eller en årsredovisning beroende på din verksamhets omsättning.
 • Ekonomisk förening: Driver du en ekonomisk förening ska du upprätta en årsredovisning.

 

Att göra inför bokslutet

 • Gå igenom balanskonton
  Det första du ska göra är att gå igenom alla balanskonton. Se till att du vet vad ditt kontosaldo består av och att värdet är korrekt.
 • Bokslutsdispositioner
  Det finns vissa dispositioner du får göra för att skjuta upp beskattning av resultatet till ett senare tillfälle, men det beror på vilken företagsform du har. Kolla upp vad som gäller för dig här.
 • Beräkna skatt på årets resultat
  När du gått igenom din balansräkning och gjort de justeringar som du ska göra kan du sammanställa resultatet före skatt, vilket är summan av din resultaträkning, bortsett från eventuella skatter. Utifrån det resultatet kan du räkna ut hur mycket skatt du ska betala.
 • Bokför årets resultat och skatten
  Efter detta ska du bokföra skatten som en kostnad. Sedan kan du sammanställa resultaträkningen.
 • Sammanställ bokslutet eller gör årsredovisning
  Nu har du kommit till den punkt då du ska sammanställa bokslutet. Bokslutet ska skrivas under av alla styrelseledamöter om ditt bolag har en styrelse, den enskilde näringsidkaren, eller alla delägare om du har ett handelsbolag. Om du har fler än 10 anställda och/eller har tillgångar över 24 miljoner kronor ska du göra en årsredovisning som du skickar in till Bolagsverket. Ska du inte göra en årsredovisning betyder det att du ska skriva ut en resultaträkning och en balansräkning enligt den uppställning du valt. Utöver det ska du skriva ut underlag från lagerinventering, avskrivning och värdering.

 

Bokför med Fortnox och Wolters Kluwer

Fortnox och Wolters Kluwer har länkat samman sina program för bokslut och årsredovisning i molnet. Du ser all information i ditt bokslut tillsammans med det underlag som hämtas från Fortnox: kundfaktura, leverantörsfaktura, verifikat, dagskassa och anläggning. Du får en helhetslösning med automatiska, smarta funktioner som gör att du slipper dubbelarbete och sparar tid.

 

Följ oss för fler nyheter och tips
Är du intresserad av Fortnox?
Läs mer om hur Fortnox behandlar personlig information här.

Läs vidare

Företagande | 11 mar, 2019

9 tips som kan få småföretag att växa

Känns det som att du står och stampar på ett och samma ställe med ditt företag? Är det kanske dags a...

Företagande | 19 mar, 2019

Glassigt sommarjobb ledigt? Tänk på det här!

Behöver du anställa sommarjobbare i sommar? I så fall finns det en hel del du bör tänka på. Om det ä...

Företagande |

Sänkt arbetsgivaravgift för unga

Från och med 1 augusti 2019 sänks arbetsgivaravgiften för ungdomar under 18 år. 2020 kommer avgi...