För redovisningsbyrån

Publicerad: 1 mars 2022|Senast uppdaterad: 30 juni 2023

Så hjälper du dina kunder att växla upp

Växla upp är en kritisk fas för ett litet företag. Ett varmt mottagande på marknaden är ju en dröm, samtidigt som det ställer krav. Inte minst om det är dags att anställa eller investera. En viktig sak att ta ställning till i det läget är bolagsformen. Men steget att ombilda kan kännas snårigt för många. Sharon Lavie tipsar om hur du kan stötta kunderna när det är dags för deras nästa steg.

Välj aktiebolag om det går

Det främsta skälet till att välja aktiebolag framför enskild firma är att slippa bli personligt ansvarig för bolagets skulder. Förutsatt att verksamheten har skötts enligt gällande regler är den ”enda” risken att aktiekapitalet går förlorat. Andra saker som talar för en ombildning är om företagaren tjänar över brytpunkten för statlig inkomstskatt eller har skjutit på skatten genom avsättningar. Då finns nämligen risk för högre skatt och sämre möjligheter att få privata lån. Man kan ombilda ett bolag när som helst under året. Men ur skattesynpunkt finns det fördelar med att göra det innan årsskiftet.
 

Köpa lagerbolag eller registrera nytt?

Ett lagerbolag är ett färdigt aktiebolag som man kan köpa för ett par tusenlappar. Fördelarna är flera: Som företagare slipper man all byråkrati och kan komma igång direkt. Lagerbolaget har ett färdigt organisationsnummer så det är bara att registrera det för F-skatt och moms samt som arbetsgivare.
 

Vad händer med nuvarande bolag?

Diskutera igenom vad som ska hända med det nuvarande företaget. Väljer kunden att behålla det nuvarande kommer hen att driva två företag och om beslutet blir att avveckla företaget måste det göras på rätt sätt.
 

Fördelar med lagerbolag sett ur byråns perspektiv

Att dina kunder väljer att köpa lagerbolag innebär att du som byråkonsult kan addera ännu fler tjänster i din portfölj. Småföretagare har ofta många frågor och du kan bli den givna experten samt erbjuda en helhetstjänst som hjälper dem med alla frågor som rör företaget och dess ekonomi. Du får en unik inblick och förståelse för den enskildes behov.
 

Viktiga tips till kunderna:

  • Avsluta inte det gamla företaget innan det nya har startats upp. Då kan bokföringen löpa på utan uppehåll.

  • Håll koll på vad som gäller när tillgångar och skulder ska föras över till ett nytt bolag, så att inga onödiga skatter tillkommer.

  • Avveckla det gamla företaget korrekt. Det ska göras ett sista bokslut även om räkenskapsåret avslutas mitt under ett verksamhetsår.

  • Glöm inte bort att bokföra de sista affärshändelserna och spara räkenskapsinformationen i minst sju år.

  • Lämna in en ny preliminär inkomstdeklaration för det nya företaget så att rätt preliminärskatt kan räknas fram.

Läs om Sharon Lavie här
 
Är du Fortnoxkund och redo att bli digital? Grattis! Boka en Digital PT redan idag. Du kommer inte att ångra dig.
Boka Digital PT nu!