Kundberättelser|Driva Företag

Publicerad: 21 april 2021|Senast uppdaterad: 30 oktober 2023

Solelföretaget som bytte upp sig i molnet

Om målet är att bli Sveriges bästa grossist inom solel borde man inte gilla moln – eller? Solelgrossisten Sverige AB lämnade ett haltande affärssystem, satsade fullt ut på digitala lösningar och byggde med Fortnox en motor i molnet där alla delar pratar med varandra. Så, varför nöja sig med att bli bäst i Sverige?

Solelgrossisten Sverige AB startades 2014 av Niklas Knöppel som en installationsfirma av solceller. Det som egentligen var en hobby spred sig snabbt tack vare Niklas tekniska kunnande. Faktum är att Simrishamn, där allt startade, under företagets första år var den kommun som installerade flest solceller i landet.

2018 ändrades inriktningen och företaget tog sig an grossistbranschen genom att erbjuda helhetslösningar och kompetens till återförsäljare och installatörer.

– I branschen är vi kända för vår kunskap och att vi är med kunderna hela vägen. Vi vill göra dem till solelproffs, säger Carina Eriksson, vice vd och ekonomichef på Solelgrossisten.
 

Bytet gav effekt direkt

I början av 2021 bytte de ekonomisystem till Fortnox . Vid tidpunkten hade Solelgrossisten ett affärssystem som inte hade levererat; grundläggande behov, som att importera SIE-filer, kunde inte tillgodoses.

När tålamodet tog slut, beslöt de sig för att byta och tog fram en kravspecifikation. Kravspecen testades mot demovisningar i olika system, med målet att hitta ett system där alla delar är helt digitala och pratar med varandra. Fortnox fick full pott i matchningen. När beslutet var fattat skissade de på sina flöden och förberedde sig för bytet, bland annat med Fortnox webbutbildningar . Bytet var därför lätt, gick fort – och gav effekt direkt.

– Vi hade ingen bra lagerbokföring eller skanning av fakturor, och det blev verkligen bra från en dag till en annan och vi förstod hur mycket tid vi kommer spara, säger Carina.
 

“En motor i molnet”

Nu har de tagit bort många manuella steg tack vare automatisering. Och säkerheten är en helt annan; innan vågade de inte lita på lagervärdet och hopkopplingen med order. Nu behöver de inte inventera en gång i månaden för att veta vad de har på lagret.

– Vi sparar mycket tid tack vare effektivare flöden och bättre säkerhet. Att kunna digitalisera, och integrera Fortnox med andra system, är det som ger oss mest. Vi har byggt en motor i molnet där alla delar pratar med varandra, säger Carina.
 

Vänta inte med att byta

För den som går i byta-tankar? Byt. Så fort som möjligt. Men gör grundarbetet. Carina understryker vikten av att tänka igenom behoven, och att du på köpet får en möjlighet att hitta nya, bättre arbetssätt när du reflekterar över befintliga.

– Det är en chans att göra alla delaktiga och fundera på ’vad är bäst för företaget?’. Man behöver själv förstå behoven för att välja rätt program och för oss var Fortnox perfekt att utgå ifrån, och det tror jag att det är för alla små och medelstora företag, säger Carina.
 

Innovation viktigt

Solelgrossisten har en tillväxt på 50 procent om året och har just nu 10 anställda – en siffra som snart är 14. Eller 15. För fler är på väg in. De ska fortsätta vara innovativa och se till att kunderna kan erbjuda det bästa till sina kunder, bland annat genom nystartade Solel Academy och deras nya varumärke Solel Solutions. De har utvecklat ett digitalt kalkyl- och offertprogram där kalkylen landar som en order i webbshoppen, som är integrerad med Fortnox. Och målet är att vara bäst i Sverige. Men de fick nyligen sina första kunder i Norge, och har redan kunder på Åland. Så, kommer målet stanna vid Sverige?

– Det kan komma att utökas till andra länder i framtiden. Just nu är fokus att bli den som kan mest om solel i Sverige och bygga upp landets bästa kundsupport och fortsätta att bygga partnerskap med våra återförsäljare, avslutar Carina.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.