En hobby kan ge dig återhämtning

Ett tips för stresshantering till dig som småföretagare är att ha en hobby som du verkligen trivs med. Om du hittar en fritidsaktivitet som du njuter av och som du har kul på, kan du få annat att tänka på och stressen kan minska, och du kan dessutom få nya perspektiv på saker och ting. Då kanske du kan möta nya tuffa utmaningar på jobbet med ett skärpt sinne.

 

Stresshantering genom att logga ut

När man är egenföretagare är det lätt att kika på jobbgrejer hemma eller på semestern. Ständig uppkoppling och tillgänglighet kan skapa stress, så att logga ut och stänga ner, exempelvis datorn och mobilen, kan vara ett sätt för att försöka minska stressen.

 

Få mer energi genom egentid

Om du ofta blir avbruten på jobbet kan det skapa onödig stress. Har du anställda i ditt företag kan det alltså vara bra att hitta en ostörd plats då och då, där du kan få ro. Stäng samtidigt av notiser på mobilen och sätt den på ljudlöst – på så sätt kan du fokusera fullt ut på det du behöver göra just nu.

 

Träna regelbundet

Forskning har visat att kroppen blir bättre på att hantera stresshormoner vid konditionsträning, och förmågan till återhämtning blir dessutom mer effektiv. Det betyder att stressade situationer med tiden inte blir lika ansträngande för dig. Så, om du inte redan tränar är ett tips att hitta en träningsform som passar dig, och se om träningen kan hjälpa dig i ett förebyggande syfte. Läs mer om vikten av rörelse på 1177 eller på Kry.se 

 

Umgås inte med energitjuvar

För att motverka stress när du är småföretagare kan du försöka undvika att umgås med personer som tar energi. Omge dig istället av människor som ger dig energi!

 

Var här och nu

Du kan få mer energi och ett lugn inom dig om du försöker att vara här och nu i allt du gör. Du kan öva upp detta exempelvis genom mindfulness, vilket inte bara innebär att du sitter rakt upp och ner och mediterar, du kan också vara här och nu när du målar eller när du tvättar din bil.

 

Våga ta hjälp

Om du är stressad på jobbet kan det vara en god idé att ta hjälp av andra. Men också i ett tidigare skede så du kan förebygga stressen. Många egenföretagare som är väldigt ambitiösa och drivna har svårt för just detta tips. Men försök att ta till dig det ändå, så du kan minska din energilöshet, trötthet och stress.

 

Jämför dig inte med andra

För att du ska få mer ork och energi som småföretagare är det viktigt att du inte jämför dig med andra. Det kanske låter lättare sagt än gjort, för oftast bara kommer tankarna. Men behöver du minska på stressen är detta något du kan jobba på. I stället för att jämföra dig med personer är det bättre att du låter dig inspireras av dem som kan ta dig framåt i ditt företagande.

 

Prata med någon om stressen

När du är stressad eller känner att du är på väg att bli det, kan det vara nyttigt att prata med en person som du känner förtroende för, istället för att hålla saker inom dig. Kanske kan du prata med en kompis, din mamma, eller en psykolog? Du kan exempelvis prata med någon på Kry.se eller via Bluecall.

 

Ta bort onödig administration i företaget

Ett sista bra tips är att göra ditt företagande så smidigt som möjligt för att undvika merarbete. Vi på Fortnox vill att det ska vara så enkelt som möjligt att driva företag, därför har vi ett flertal automatiserade lösningar för ditt företag.

Här hittar du mer information om våra paket

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket
5 5

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gyn...

Nya lagar och regler 2021

Viktiga datum för skatter och moms 2021

Belopp och procentsatser för 2021

Deklaration – detta gäller 2021 för olika bolagsfo...

Tips inför det nya löneåret 2021