1. En hobby kan ge dig återhämtning

  Ett tips för stresshantering till dig som småföretagare är att du skaffar dig en hobby som du verkligen trivs med. Om du hittar en fritidsaktivitet som du njuter av och som du har kul på, kan du få annat att tänka på och stressen kan minska. Om du bryter dåliga mönster med mycket stress och istället ger dig själv återhämtning, kan du dessutom få nya perspektiv på saker och ting. Då kanske du kan möta nya tuffa utmaningar på jobbet med ett skärpt sinne.

 2.  

 3. Stresshantering genom att logga ut

  När man är egenföretagare är det lätt att kika på jobbgrejer hemma eller på semestern, detta är din värsta fiende när det gäller stress. Det blir svårare att slappna av när du ska ha koll på e-post och sociala medier även hemma. Tekniska grejer kan skapa väldigt stor stress, så se till att logga ut och stänga ner, exempelvis datorn och mobilen. Gå ut på en promenad istället, umgås med familjen, eller läs en bok – helt utan teknik i din närvaro.

 4.  

 5. Få mer energi genom egentid

  Om du ofta blir avbruten på jobbet kan det skapa onödig stress. Har du anställda i ditt företag kan det alltså vara bra att hitta en ostörd plats då och då, där du kan få ro. Det betyder inte att du ska strunta i dina anställda, du ska ibland bara ge dig själv lite värdefull ensamtid som kan minska jobbstressen. Stäng samtidigt av notiser på mobilen och sätt den på ljudlöst, på så sätt kan du fokusera fullt ut på det du behöver göra just nu.

 6.  

 7. Träna regelbundet

  Det finns faktiskt studier på att träning kan förebygga stress. Du har säkert hört det innan och det kan låta självklart, men för många är det ändå inte det. Hitta en träningsform som passar dig, du behöver alltså inte gå till gymmet och lyfta massa vikter för att du ska få mer energi. Kanske passar simning eller tennis dig?

 8.  

 9. Umgås inte med energitjuvar

  För att motverka stress när du är småföretagare är det viktigt att du inte umgås med personer som tar energi. Rensa bland dina kontakter och umgås inte med de personer som hela tiden är negativa och ältar jobbiga saker. Tar du tag i detta slipper du bli en sönderstressad företagare.

 10.  

 11. Var här och nu

  Du kan få mer energi och ett lugn inom dig om du försöker att vara här och nu i allt du gör. Du kan öva upp detta exempelvis genom Mindfulness, vilket inte bara innebär att du sitter rakt upp och ner och mediterar, du kan också vara här och nu när du målar eller när du tvättar din bil. Gillar du kanske att virka? Testa då att vara här och nu när du gör varje maska och försök att koppla bort jobbet. Läs mer om vad Mindfulness innebär på 1177.se

 12.  

 13. Våga ta hjälp

  Om du är stressad på jobbet kan det vara en god idé att ta hjälp av andra. Men också i ett tidigare skede så du kan förebygga stressen. Många egenföretagare som är väldigt ambitiösa och drivna har svårt för just detta tips. Men försök att ta till dig det ändå, så du kan minska din energilöshet, trötthet och stress.

 14.  

 15. Jämför dig inte med andra

  För att du ska få mer ork och energi som småföretagare är det viktigt att du inte jämför dig med andra. Det kanske låter lättare sagt än gjort, för oftast bara kommer tankarna. Men behöver du minska på stressen är detta något du måste jobba på. I stället för att jämföra dig med personer är det bättre att du låter dig inspireras av dem som kan ta dig framåt i ditt företagande.

 16.  

 17. Prata med någon om stressen

  När du är stressad eller känner att du är påväg att bli, kan det vara väldigt nyttigt att prata med en person som du känner förtroende för. Det är inte alls hälsosamt att hålla saker inom dig. När du pratar om ett problem med någon annan, kan det på en gång förminskas och stressen bli mindre. Kanske kan du kan prata med en kompis, din mamma, eller en psykolog?

 18.  

 19. Ta bort onödig administration i företaget

  Vid det här laget vet vi att det kan vara stressigt som egenföretagare, men vi vet också att det finns flera saker att göra för att få mer energi och ork. Ett sista bra tips är att ta bort onödig administration i företaget, och på så sätt få mer tid för viktigare saker, exempelvis återhämtning. Se till att automatisera din administration och ekonomi genom att använda ett affärssystem som gör det mesta åt dig. Vi på Fortnox vill att det ska vara så enkelt som möjligt att driva företag, därför har vi ett flertal automatiserade lösningar för ditt företag. Du hittar mer information om våra paket här

Läs gärna också artikeln om hur du kan bli mer produktiv som småföretagare, utan att stressa sönder dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

5 1 5

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gyn...

Nya lagar och regler 2021

Viktiga datum för skatter och moms 2021

Belopp och procentsatser för 2021

Tips inför det nya löneåret 2021

Förmånsbil – så fungerar bilförmån (Guide)