Kundberättelser|30 August 2019|Uppdaterad: 5 July 2022

Ted fick smak på företagandet genom UF

18-åriga Ted Fransén startade sitt UF-företag hösten 2018, nämligen Teds Korv. Allt gick bättre än förväntat och nu tänker han köra vidare med företaget, samtidigt som han studerar och håller på med musik.

Ted Fransén från Rottne, studerar på Academy of Music and Business i Tingsryd. Under sitt andra år på gymnasiet, hösten 2018, började han läsa kursen Entreprenörskap. Detta var starten på företaget Teds korv, ett UF-företag som gjorde honom till finalist i SM för Ung Företagsamhet.

Från musik till korv

Trots Teds stora intresse för musik valde han att utforska sitt andra intresse under kursen Entreprenörskap, nämligen mat. Nu i höst påbörjade han sitt sista år på gymnasiet, samtidigt som han kör vidare med företaget.

– Samtidigt som jag älskar musik älskar jag även att laga mat, därför startade jag Teds Korv. Korv är verkligen inte samma sak som musik, säger Ted och skrattar lite. Men man kan lära sig om fakturor och bokföring oavsett ämne.

Tidigt på kursen försökte Ted få kontakt med Åkes Hemchark i Tingsryd, för att få hjälp att producera korvarna. Då de inte svarade på en gång valde han att gå dit istället. Efter det gick allt väldigt snabbt för Ted.

– När jag kom dit öppnade Mattias som är vd. Redan vid det mötet skissade vi på den första korven. Plötsligt hade jag en färdig produkt under fjärde eller femte lektionen. 

Just nu tillverkar han fyra olika sorters korvar. Men det kommer inte sluta där, framöver vill han bland annat göra en ölkorv.

– De korvar som tillverkas just nu är en örtsalsiccia, en grillkorv med lite timjan i, en kryddgrillare, som är lite starkare och kryddig. Och till sist görs även en klimatkorv. I den är det 50 procent kött, för att minska överkonsumtionen. Resten av innehållet är grönsaker. Detta är ett bra sätt att sänka köttinnehållet på, samtidigt som det smakar köttigt.

”Jag lärde mig Fortnox jättesnabbt”

Ted använder Bokföring och Fakturering i sitt företag och tycker det fungerar väldigt bra.

– Vi fick välja ett program att jobba i under kursen Entreprenörskap. Jag valde Fortnox eftersom min pappa använder det i sitt företag. Det var väldigt smidigt – tänk att kunna få hjälp hemma.

– Pappa visade mig lite och jag lärde mig Fortnox jättesnabbt. Programmet är smidigt och jätteskönt att använda. När jag suttit i klassrummet i skolan har jag många gånger hört klasskamrater jämrande säga ”hur gör jag?”, när de använt andra system. Något av det bästa är att mycket fungerar automatiskt. Man behöver inte vara något mattegeni för att sköta ekonomin, eller för att starta eget. Det är ett superbra program när man är ny på företagande. 

Slipper hålla koll på papper

Företaget har gått bra och rullat på i lugn takt. Allt har dessutom gått mycket bättre än vad han hade tänkt sig.

– När jag var på SM i Stockholm sålde jag runt 60 kilo korv på nio timmar. Det som blev kvar lät jag Börjes i Tingsryd sälja. På korvkalaset i Växjö sålde jag också runt 60 kilo korv, verkligen superkul. Än så länge har jag inte sålt något i butik, förutom Börjes i Tingsryd. Jag har försökt få kontakt med distributörer, men inte fokuserat så mycket på det än.

Ted kommer fortsätta med sitt företag och därmed även fortsätta fakturera och bokföra i Fortnox.

– Jag kommer fortsätta med företaget som en bifirma till min pappas företag. Jag ska få ihop en bra budget innan jag omvandlar det till ett AB eller liknande. Kanske kommer jag börja med fler program i Fortnox framöver, det återstår att se hur företaget utvecklas, säger Ted.

– Fortnox har gett mig mer tid över och det har underlättat min vardag. Jag har sedan barnsben haft en diagnosen ADHD, vilket gör att jag inte orkar sitta ner för länge. Fortnox har hjälpt mig genom att allt samlas på webben och jag slipper hålla koll på massa papper. Jag behöver inte vara lika stressad, och det går mycket fortare. Det är så enkelt, snabbt och tydligt, fortsätter Ted.

Inspireras av pappa

Teds pappa är en stor inspiration sedan barnsben, en stöttepelare som hjälpt till med flertal grejer under resans gång.

– Pappa har hjälp mig lite med formgivning och marknadsföring. Den kämparglöd han har fick mig intresserad av entreprenörskap. Jag har sett hur han har jobbat genom åren och hur han kämpar. Jag trodde inte jag själv kunde sådant, men när jag insåg vad entreprenörskap innebar fick jag en våg av positiva känslor över mig. 

Man märker att Ted brinner för sitt företag, och han kan varmt rekommendera UF-företag för andra unga som står och funderar på om de ska våga.

– Det är vi ungdomar som kommer vara framtiden. Vill man starta ett företag och bygga ut det Svenska näringslivet är UF-företag är ett väldigt bra sätt att lära sig företagandet på. Det är så nära verkligheten som det går. Därför är denna kurs utmärkt att gå i gymnasiet.

Teds bästa tips till den som vill och ska starta UF-företag:

  • Var inte rädd för det som händer. Se bara till att lösa de problem som uppstår. Skippa genvägarna, för annars kan problemen växa. Det är som att inte göra rent ett sår.

  • Tänk på att ”det är i motvind man känner att det går framåt”, ett bra citat som min pappa brukar säga och som jag alltid tänker på.

Driver du UF-företag? Som UF-företagare får du använda alla Fortnox program helt utan kostnad!

Relaterade artiklar

En bild på en kvinna som är omgiven av ballonger
Driva Företag|Kundberättelser|20 May 2022|Uppdaterad: 5 July 2022
Framåt och uppåt för Ballongverkstan med smarta kopplingar

Ballonger är verkligen urtråkigt! Så tänkte Pialena Ander när hon iklädd clownkostym delade ut ballonger på Vattenfestivalen i Stockholm 1992. Men mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Idag driver hon Ballongverkstan, Sveriges största ballongföretag och har varit med och skapat en ny bransch. Sedan 2021 använder hon Fortnox affärssystem, vilket gett henne mer tid till det hon brinner för – att utveckla verksamheten och ta fram smarta lösningar till sina kunder....

Fakturaköp underlättar tillväxten för Strömsdal kök

Sedan 1940-talet har Strömsdal Kök utanför Borås tillverkat och levererat högklassiga kök till den skandinaviska marknaden. Idag säljer de kök till Sverige, Norge, Danmark och Finland. 2010 valde Patrik Näsström, VD för Strömsdal Kök, Fortnox affärssystem, och sen dess har han aldrig tittat tillbaka. Särskilt nöjda är de med Fortnox nya tjänst Fortnox Fakturaköp.

Bättre kvittohantering på nolltid

Långtråkig och tidskrävande hantering av kvitton, vem vill syssla med det? Timewave vinkade hejdå till detta och sa hej till Fortnox Kvitto & Utlägg – en tjänst

Fakturera från Kuba – såklart!

Något som går hand i hand och lirar med Bizkits filosofi, digitalisering, är just Fortnox. De kan sköta ekonomin helt digitalt i molnet, var och när de vill,

Det går fort i hockey – men även för Brödernas

2018 började Brödernas snabba framgångssaga, en saga och burgare som har spridit sig över hela Sverige. Allt har gått i raketfart och siktet är just nu inställt på 100 restauranger. Företaget genomsyras av mycket idrottshjärta, driv och själ. Vi har pratat med Sebastian Idoff, en av de drivna själarna. För honom underlättar det mycket att jobba i en molnbaserad plattform som Fortnox.

Studenterna växer med VÄXT

På 80-talet startade den ideella föreningen VÄXT – Växjöteknologerna, på Linnéuniversitetet. 2022 står föreningen stadigt kvar och växer sig starkare och

De fick mer tid för rekrytering

Vindex är specialister på tillsättningar av konsulter och kandidater inom ekonomifunktionen, både rekryteringar och interimslösningar. Sedan 2017 har Fortnox

Från hästar till hästkrafter

Ebba är tjejen med bilkoll. Intresset föddes när hon skulle ta körkort. Att bara köra var inte tillräckligt, hon ville veta allt om hur bilar fungerade. Och på

Manuellt arbete ett minne blott

Om man behöver hjälp med sitt företags IT-lösningar, då kan man vända sig till Softwerk. Deras utvecklare hjälper till med ai och andra typer av lösningar, för

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

By contacting Fortnox, your personal information will be processed in accordance with Fortnox's Privacy Notice

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.