Wakers är ett familjeföretag som styrs av syskonen Christina Söderström och Fredrik Waker. Flera gånger har de blivit uppvaktade av företag som velat köpa deras redovisningsbyrå. Men det har aldrig känts rätt, förrän finländska Talenom hörde av sig och visade intresse.

– Det känns alltid bra när någon är intresserad. Talenom hade verkligen analyserat branschen och valt ut några som de tycker är bra. Det avgörande kanske var att vi blev den första byrån som köpts upp av Talenom här i Sverige, fortsätter Fredrik.
 

Vad betyder det här för Wakers?

– Det betyder att Wakers definitivt kommer vara kvar på marknaden och fortsätta vara ett mycket bra företag med god kvalitet. Nu tar vi också ännu större kliv framåt i automatiseringen och digitaliseringen, säger Christina. Talenom är, precis som Wakers, ett familjeföretag i grunden. Talenom har dock växt till en stor koncern och har 657 anställda på 40 kontor i Finland. För några år sedan bestämde de sig för att utöka sin verksamhet utanför Finland. Wakers fick de upp ögonen för när de gjorde en grundlig research av olika redovisningsbyråer i Sverige.

– Till slut hade vi en relativt kort lista med bolag i Sverige och Wakers var en av de bästa kandidaterna. Våra samtal kändes också väldigt bra och det var tydligt att vi hade gemensamma planer och visioner för framtiden. Den största frågan vid ett uppköp är alltid framtiden och att ha samma värderingar. Sedan är det bara business och siffror, säger Talenoms direktör för internationell business, Tuomas Iivanainen.

Uppköpet blev klart i våras. Christina och Fredrik kommer att stanna kvar och fortsätta leda verksamheten i Sverige.

– Vi är inte beredda att kliva av. Nu får vi sitta i förarsätet under hela processen som bolaget nu ska göra i Sverige. Vi sitter med och kan påverka den framtida utvecklingen. Det var en viktig pusselbit för oss, säger Fredrik.

– Talenom som företag står för mycket av min dröm på framgång. Vi har försökt själva, men det är svårt att ta steget att växa och göra en enorm satsning på tekniska lösningar. Vi vill självklart vara med på denna resa. För vår personal innebär detta att vi kommer vara en fortsatt trygg arbetsgivare, fortsätter Christina.
 

Satsning på teknik

Finland ligger längre fram i den tekniska utvecklingen än vad Sverige gör. På Talenom jobbar det idag till exempel både tekniker och säljare. Något som blev avgörande när syskonen tackade ja till Talenoms bud.

– Det här betyder att vi kommer att utvecklas som företag inom de områden vi har varit svaga. Talenom tillför en kompetens inom IT som vi inte har. De jobbar också mer med aktiv försäljning, vilket gått väldigt bra. Det kommer att påverka vår utveckling på samma sätt. Det känner vi redan, säger Fredrik.

Wakers, som nu också heter Talenom, jobbar redan helt digitaliserat och använder Fortnox Digital byrå. När de nu börjar jobba mer inriktat på teknik kommer de fortsätta använda Fortnox som bas.

– Även om vi redan jobbar i processer så kommer de processerna att utvecklas och effektiviseras ytterligare. En del av planen är att fortsätta använda Digital byrå, det är inte där vi behöver utveckla tekniken, säger Christina.

– Det är det tekniska DNA:et som måste in i företaget. Nu är vi 30 redovisningskonsulter. Det har Talenom också varit, men sedan har de börjat rekrytera tekniker och säljare och fått företaget att tänka på annat. Man måste få ett tekniskt tänk hela tiden. Det har väldigt stor betydelse på lång sikt, menar Fredrik.

Att byrån använder Fortnox som huvudsystem tror både Christina och Fredrik hade en positiv inverkan i Talenoms beslut att köpa byrån. Tuomas håller med om att Fortnox är ett bra system och att de ser väldigt positivt på deras tjänster.

– Fortnox är en plattform som man kan bygga på, till exempel bankkopplingar. Wakers hade gjort ett bra val genom att välja Fortnox. Hade de gjort ett annat val skulle vi fått analysera det valet. Vi besökte även Fortnox när vi gjorde vår analys av den svenska marknaden och var imponerande av dem.

Christina Söderström, Tuomas Iivanainen och Fredrik Waker på kontoret
Fr. vänster: Christina Söderström, Tuomas Iivanainen och Fredrik Waker
 

Fokuserar på att växa

Den svenska och finska redovisningsbranschen är enligt Tuomas väldigt lika varandra. Den största skillnaden är, enligt honom, att revisionsbyråerna i Sverige också har varit redovisningsbyråer, så är det inte i Finland. Och så har Finland kommit längre i utvecklingen av teknik och processtänkande.

– Vi har ett starkt förtroende för det. Det vi har lärt oss på den finska marknaden har ett stort värde här. Vi kan dra nytta av de kunskaperna. Vi försöker tillsammans med den svenska organisationen att se vad vi kan lära. Sen kommer vi ha ett självständigt tänkande i Sverige. Vi anpassar oss efter Sverige men ser vad vi kan lära av Finland och vår erfarenhet.

Nu fokuserar Talenom på att få verksamheten i Sverige att växa genom att utveckla en säljorganisation. De ser även över organisationen på företaget och snart kommer de ha en organisation, där gruppchefer sköter grupper så att företaget är färdigt att växa. I Finland har Talenom utvecklat egna processer när det gäller både försäljning och själva redovisningen. De processerna ska nu anpassas till den svenska marknaden och verksamheten här.

– Alla förändringar som kommer att ske har att göra med att vi ska växa. Vi vill ha en organisation som är beredd att växa. Vi har börjat utveckla processerna och tittar på effektiviteten. Nu ser vi hur vi kan använda teknologin, säger Tuomas.
 

I en intervju har ni sagt att era egna processer kan ge en konkurrensfördel på den svenska marknaden. Vad innebär det?

– Vi tittar på redovisning från redovisningskonsultens synvinkel. Det ser vi ingen annan som gör. Men om man tittar på processerna utifrån den synvinkeln är det lättare att avgöra vad som krävs för att kunna vara effektiv med många kunder. Efter det lägger vi på automatisering. Vi brukar fråga varför vi gör på vissa sätt. Det driver oss till bättre kvalitet. Vi har kontinuerlig processutveckling i vår redovisning, förklarar Tuomas.

– Vi vill vara bäst. Vi vill vara det bästa valet för ett svenskt företag. Vi vill erbjuda det bästa värdet till kunden. Det är en otroligt intressant marknad.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Fortnox + Agoy = komplett erbjudande till Sveriges...

Integrationer frigör redovisningsbyråns tid

Så jobbar du rätt i Digital byrå (guide)

“Jag jobbar inte med siffror längre. Jag jobbar me...

Coronapandemins påverkan på branschen

Svart låda lockar fram nytt tänk