Checklista: Att göra inför nytt löneår

 

 • Avsluta lönekörningar för 2021

  Börja med att se till att alla löner för 2021 är utbetalda och avslutade.

 • Skapa nytt år i löneprogrammet

  Använder du Fortnox behöver du skapa upp ett nytt löneår i ditt löneprogram. Detta för att du ska kunna betala ut lön till dina anställda för år 2022. När löneåret är skapat kan du kontrollera att löneperioderna är korrekta inför utbetalningarna under 2022, vilket du gör under Inställningar – Lön – Löneperioder i Fortnox.

 • Läs in CSR-svar

  Har du skickat in en CSR-förfrågan till Skatteverket (se Fråga om skatteavdrag) och fått svar är det dags att läsa in dem nu. Se till att allt för löneår 2021 är klart innan de läses in. Tänk också på att detta måste göras innan du skapar första löneutbetalningen för 2022.

 • Uppdatera bilförmånsvärdet

  Bilförmånens värde bygger på schablonvärden från Skatteverket. Inför året 2022 behöver du därför se över så att förmånsvärdet stämmer.

 • Skapa januarilönen för 2022

  När ovan punkter är gjorda är det dags att göra i ordning årets första lönebesked för 2022. Normalt lämnas reseräkningar för gjorda tjänsteresor i efterskott. Det kan innebära att reseräkningar för resor under december betalas ut i januari året därpå. Skulle de skattefria beloppen för traktamenten och bilersättning ändras mellan åren, är det det belopp som gäller för det år då resan genomfördes som ska betalas ut. Detsamma gäller exempelvis OB-tillägg.

 • Skapa semesterårsavslut (kalenderår)

  Har du ett semesterårsavslut enligt kalenderår (januari-december) är det dags att göra ett semesterårsavslut. Tänk på att alla avvikelser som t.ex. semesteruttag, tjänstledighet eller annat som påverkar semesteråret finns registrerat i ditt löneprogram innan du gör ett semesterårsavslut. Läs mer om vad du behöver tänka på innan semesterårsavslut i vårt användarstöd.

 

Checklista: Att rapportera inför nytt löneår

 

 • Rapportera uppgifter till Fora

  Fora administrerar vissa kollektivavtalade försäkringar. På Foras hemsida rapporteras både slutliga löner för föregående år och preliminära löner för innevarande år. Uppgifterna kan lämnas in fr.o.m 3 januari t.o.m 31 januari 2022.

 • Ta ut semesterskuldlista för 2021

  Har du ett bokslutsår som sträcker sig t.o.m 2021-12-31 bör du ta ut en semesterskuldlista per 2021-12-31 för de anställda i ditt företag, till bokslutet. Fortnox-användare? Se här hur du går tillväga.

 • Rapportera in arbetsgivardeklaration (AGI) på individnivå som vanligt

  Vad gäller inlämning av AGI skiljer sig ingenting mot den vanliga månatliga rapporteringen. Just vid årsskiftet är det dock mycket annat lönerelaterat att tänka på, varpå en påminnelse kan vara på sin plats. Sedan inkomståret 2019 redovisas inga kontrolluppgifter (KU10) vid årsskiftet.

 

Är du nyfiken på vårt löneprogram? Läs mer om Fortnox Lön här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Enkelt löneprogram online!

Kom igång med en enklare lönehantering.

Med Fortnox Lön blir det enkelt att själv ta hand om lönerna i ditt företag. Automatiserade lösningar för lönebesked, arbetsgivardeklaration och kontrolluppgifter gör att inga större förkunskaper behövs. Testa nu med 30 dagars öppet köp.

En kuvert med pengar i för att illustrera kapitlet om löneutbetalning
4.1111111111111 5

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gyn...

Representation – allt du behöver veta!

Viktiga datum för skatter och moms 2022

Nya lagar och regler 2021

Fyra förslag för företagare ur budgetpropositionen...

Gåvor till anställda – detta ska du tänka på!...