Checklista: Att göra inför nytt löneår

 

 • Avsluta lönekörningar för 2019

  Börja med att se till att alla löner för 2019 är utbetalda och avslutade.

 • Skapa nytt år i löneprogrammet

  Använder du Fortnox behöver skapa upp ett nytt löneår i ditt löneprogram. Detta för att du ska kunna betala ut lön till dina anställda för år 2020. När löneåret är skapat kan du kontrollera att löneperioderna är korrekta inför utbetalningarna under 2020, det gör du under Inställningar – Lön – Löneperioder.

 • Läs in CSR-svar

  Har du skickat in en CSR-förfrågan till Skatteverket (numera Fråga om skatteavdrag) och fått svar är det dags att läsa in dem nu. Se till att allt för löneår 2019 är klart innan de läses in. Tänk också på att detta måste göras innan du skapar första löneutbetalningen för 2020.

 • Uppdatera bilförmånsvärdet

  Bilförmånens värde bygger på schablonvärden från Skatteverket. Inför året 2020 behöver du därför se över så att förmånsvärdet stämmer.

 • Skapa januarilönen för 2020

  När ovan punkter är gjorda är det dags att göra i ordning årets första lönebesked för 2020. Normalt lämnas reseräkningar för gjorda tjänsteresor i efterskott. Det kan innebära att reseräkningar för resor under december betalas ut i januari året därpå. Skulle de skattefria beloppen för traktamenten och bilersättning ändras mellan åren, är det det belopp som gäller för det år då resan genomfördes som ska betalas ut. Detsamma gäller exempelvis OB-tillägg.

 • Skapa semesterårsavslut (kalenderår)

  Har du ett semesterårsavslut enligt kalenderår (januari-december) är det dags att göra ett semesterårsavslut. Tänk på att alla avvikelser som t.ex. semesteruttag, tjänstledighet eller annat som påverkar semesteråret finns registrerat i ditt löneprogram innan du gör ett semesterårsavslut.

 

Checklista: Att rapportera inför nytt löneår

 

 • Rapportera uppgifter till Fora

  Fora administrerar vissa kollektivavtalade försäkringar. På Foras hemsida rapporteras både slutliga löner för föregående år och preliminära löner för innevarande år. Uppgifterna kan lämnas in fr.o.m 2 januari t.o.m 31 januari 2020

 • Ta ut semesterskuldlista för 2019

  Har du ett bokslutsår som sträcker sig t.o.m 2019-12-31 bör du ta ut en semesterskuldlista per 2019-12-31 för de anställda i ditt företag, till bokslutet.

 

OBS! Kontrolluppgifter till Skatteverket för inkomståret 2019

Inkomståret 2018 var för de allra flesta företagen sista året som KU10 redovisades till Skatteverket. Du som från och med 1 juli 2018 eller 1 januari 2019 har redovisat AGI – arbetsgivardeklaration på individnivå  ska inte redovisa KU10 för inkomståret 2019.

Är du nyfiken på vårt löneprogram? Läs mer om Fortnox Lön här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

3.6666666666667 6 5

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Förslag på omsättningsbaserat stöd för enskilda fi...

Allt du behöver veta om semester och semesterplane...

Regeringens insatser för att stötta företagare

9 tips som kan få småföretag att växa

Nya lagar och regler 2020

Anställa sommarjobbare? Tänk på det här!