Rollen som redovisningskonsult är en helt annan idag än bara för fem år sedan. Allt mer tid läggs på samarbete, relationer och rådgivning, allt färre timmar på löpande redovisning vid datorn. Om du gillar och följer den trenden så kommer din byrå att älskas av både kunderna och de som jobbar där.

1. Vägra administration

Kunden först heter det ju och för att få snurr på affärerna behöver du såklart förhålla dig till vad kunderna vill ha. Men du ska också skapa en verksamhet som du själv (och kanske andra) vill arbeta i. Tänk därför noga igenom vilken typ av redovisningsbyrå du vill vara.

Det är 2021 och ingen konsult behöver vara administratör åt sina kunder, det finns teknik som kan sköta den biten. Du kan istället ägna dig åt det du tycker är kul och som på riktigt gör skillnad för kunderna; bygga relationer och samarbeten som får deras företag att blomstra. Win win för alla!

2. Var digital från scratch

När du har bestämt dig för vilken byrå du ska driva är det dags att knåpa ihop ett erbjudande som passar dina arbetssätt och interna processer. Vill du hellre vara som en ekonomisk PT än administratör för dina kunder ska du satsa på ett erbjudande som bygger helt på digitala lösningar redan från dag ett.

Att jobba digitalt frigör inte bara en massa tid för dig som är konsult, det är det mest trygga och säkra alternativet för dina kunder.

3. Fokusera på passion – vad vill du jobba med?

Kunderna får störst värde om du brinner för ditt jobb. Fråga dig vad du tycker är roligast med att driva redovisningsbyrå och lägg så mycket tid du kan tid på det. Det låter enklare än vad det är, men du kan underlätta:

  • välj dina kunder med omsorg
  • inför nolltolerans mot manuellt arbete smart teknik kan göra snabbare och bättre
  • ta hjälp av andra med sådant som du tycker är mindre kul

 

4. Stötta i realtid – var proaktiv

En av de fiffigaste sakerna med att jobba digitalt är att redovisningskonsulter kan följa sina kunder i realtid och snabbt ge råd och stöttning i deras företagande. Att ligga steget före har aldrig varit enklare eller viktigare för konsulter som vill ta sin rådgivning till nästa nivå.

5. Ta kontroll över byråns ekonomi

Glöm inte att du själv är företagare och behöver ha koll på byråns ekonomi. Gör en budget. Jämför intäkter och kostnader och följ upp. Om kostnaderna är större än intäkterna – höj priset på dina tjänster och dra ner på kostnader där det går.

Intäkterna är svåraste att sia om, så var beredd på att justera din budget löpande.

6. Styr upp din tid och var tillgänglig

Om du ser relationsbygge och samarbete som får företag att växa som konsultens viktigaste uppgift måste du finnas till för dina kunder. Du behöver planera så att du även under de stökigaste arbetstopparna har tid för dem.

Det finns många argument att för redovisningsbyråer ska jobba digitalt. Att det är enklare att ta kontroll över sin tid och minska stressen i de mest hektiska perioderna måste vara ett av de starkaste.

 

Läs mer om hur du blir en digital byrå här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket
4 5

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Fortnox + Agoy = komplett erbjudande till Sveriges...

Integrationer frigör redovisningsbyråns tid

Så jobbar du rätt i Digital byrå (guide)

“Jag jobbar inte med siffror längre. Jag jobbar me...

Coronapandemins påverkan på branschen

Svart låda lockar fram nytt tänk