Många bidrar med små belopp – det är crowdfunding

Crowdfunding, även kallat gräsrotsfinansiering, är en metod för att finansiera en idé, en produkt eller ett projekt. Själva kärnan med crowdfunding är att en stor grupp människor kan bidra med belopp som var för sig är små, i motsats till ett fåtal större investeringar.
 

Hur fungerar crowdfunding?

Crowdfundingprojekt “bor” vanligtvis på olika crowdfundingsajter, där besökaren kan surfa runt och hitta olika projekt och välja vilka de vill bidra till. På de flesta av dem kan du starta ett projekt kostnadsfritt. Dock tar sajten vanligtvis ut en liten, procentbaserad avgift från de pengar som samlas in i varje projekt.
 

Så kommer du igång med crowdfunding för ditt projekt

Affärsplan och mål

För att crowdfundingen ska fungera krävs att du har ett projekt eller en idé som tilltalar många. Därför är det viktigt att börja med att ta fram en affärsplan som förklarar vilket problem eller behov du ska lösa, så att det är tydligt vad målet är att uppnå och blir enklare för presumtiva finansiärer att ta ställning.

Pengar som symboliserar budgeten för ett crowdfunding-projekt

Budget

Nästa steg är att ta fram en budget för att kunna uppskatta hur mycket du behöver samla in, och vilka typer av utgifter det rör sig om (till exempel produktionskostnader, utrustning, lokalhyra, marknadsföring, och så vidare).

Presentationen

När du har affärsplan, mål och budget på plats, gäller det att slipa på presentationen av ditt projekt. Den är ansiktet utåt mot presumtiva finansiärer, och kan till exempel vara en kort film där du omsätter affärsplan, mål och budget på ett lockande sätt. Det går inte att understryka nog: Var noggrann så att du undviker slarvfel i till exempel en text, eller lägger det på en för svår nivå för de som inte är lika insatta i ämnet som du själv är.

Hitta en sajt som passar för ditt projekt

Det finns många olika sajter för crowdfunding, och vissa av dem är mer nischade än andra. Hitta en sajt som passar ditt projekt och dess inriktning. De flesta sajter tar som sagt ut en liten avgift för att registrera ett projekt, och villkoren skiljer sig från sajt till sajt, så jämför olika sajter och fundera på vilken som passar ditt projekt bäst, innan du bestämmer dig. Exempel på sajter hittar du längre ner.

En megafon som symboliserar marknadsföring för ett crowdfunding-projekt

Marknadsföring och spridning

När du bestämt dig för sajt, är det bara att sätta igång och jobba för att fler ska upptäcka ditt projekt. Sociala medier och olika internetforum kan vara bra kanaler för att hitta personer som kan vara intresserade av ditt projekt. Även ditt personliga nätverk, till exempel släkt och vänner, kan vara en hjälp i att sprida projektet.
 

Olika typer av crowdfunding

Belöningsbaserad

Belöningsbaserad crowdfunding innebär att finansieringen är kopplad till någon form av belöning till den som bidrar. Det kan till exempel vara möjligheten att förhandsbeställa en produkt innan den lanseras på marknaden.

Donationsbaserad

Den här typen av crowdfunding är precis vad den låter som: Rena donationer, utan löften om något i utbyte för de som investerar. Det innebär i regel att det krävs ett personligt engagemang för idén för att människor ska vilja bidra. Ett exempel kan vara utvecklingen av ett kostnadsfritt mobilspel.

Delägarbaserad (equity crowdfunding)

Det går också att erbjuda delägarskap (aktier) där personer köper andelar av företaget. Skillnaden mellan delägarbaserad crowdfunding och till exempel donationsbaserad är att den som investerar har en chans på framtida avkastning på det investerade beloppet om aktiekursen stiger.
 

Exempel på sajter för crowdfunding

Fundedbyme: En svensk sajt för delägarbaserad crowdfunding.

Kickstarter: Kanske den största och mest välkända crowdfundingsajten.

Indiegogo: Tillsammans med Kickstarter en av de mer populära sajterna för donationsbaserad crowdfunding.

Patreon: Bygger på en prenumerationsmodell istället för enstaka donationer. Populär bland till exempel artister och digitala kreatörer.

Circleup: Delägarbaserad crowdfunding för uppstartsbolag som söker finansiering för tillväxt och utveckling.
 

Bättre växtkraft i din verksamhet

Crowdfunding är ett sätt att hitta finansiering, men det finns så klart andra. Med smarta finansieringstjänster till ditt företag kan vi hjälpa dig att växa – både på kort och lång sikt.

Läs mer om Fortnox finansiella tjänster

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Har du nyligen startat, eller ska du starta företag?

Prova Fortnox gratis i 6 månader!

Gäller dig som startat företag under de senaste 3 månaderna.

Raket som symboliserar start av företag
4.2 5

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gyn...

Representation – allt du behöver veta!

Viktiga datum för skatter och moms 2022

Nya lagar och regler 2021

Gåvor till anställda – detta ska du tänka på!...

Belopp och procentsatser för 2022