Guide: Boosta ditt företag på Facebook (10 tips)
Definiera din målgrupp
Om du inte gjort det tidigare, teckna ner några rader om vem eller vilka du egentligen riktar dig till på Facebook och i övriga sociala medier. Det kan vara kunder, återförsäljare, potentiella jobbsökare eller en kombination av dessa. Vilka frågor har de, och hur kan du hjälpa dem? Ju mer du vet om dina befintliga/potentiella följare, desto bättre chans har du att skapa ett innehåll som verkligen når fram.
Ta fram en veckoplan
En veckoplan för ditt innehåll hjälper dig att jobba effektivt och långsiktigt med sociala medier. Att veta vad som ska göras varje dag förenklar och sparar tid. Börja till exempel med att bestämma vilken typ av innehåll du ska posta olika dagar i veckan. Du kanske ska svara på en vanlig kundfråga på måndagen, dela med dig av veckans kundberättelse på onsdagen och bjussa på ett tips som har med företagets produkter eller tjänster att göra på torsdagen. Använd gärna en kalender – i den kan du notera vilket innehåll du ska posta i dina olika kanaler och när.
Skapa innehåll och publicera i förväg
Nu är det dags att producera ditt innehåll! Du kan planera och ta fram innehåll för flera veckor i taget. Det frigör tid och hjälper dig att få kontroll. Dessutom kan du förhandspublicera dina inlägg så att de publiceras löpande utan din inblandning. Att du ska planera i förväg betyder inte att du ska skippa alla spontana inlägg. Bästa mixen av innehåll får du om du både reagerar på snabba, dagsaktuella nyheter och planerar ett antal inlägg i förväg.
Marknadsför ditt innehåll
Det innehåll du skapar sprider sig tyvärr inte av sig självt. Se till att marknadsföra ditt innehåll, och använd gärna hemsidan som din ”digitala hemmahamn”. Då kan du länka hit från dina olika kanaler istället för att posta allt innehåll i sociala medier. Både Facebook och Instagram har skruvat ner på räckvidden för sina flöden rejält vilket betyder att inläggen bara exponeras för en bråkdel av dem som följer dig. Det blir med andra ord mycket svårare att nå dem. En lösning på detta är att skapa annonser/sponsra inlägg på Facebook med ditt allra bästa och mest intressanta innehåll. För en ganska liten peng kan du nå förhållandevis många och förhoppningsvis få fler fans, öka försäljningen, bygga ditt varumärke och få ut det mesta av din marknadsföring. Facebooks annonseringsverktyg, Facebook Ads Manager, hjälper dig på ett effektivt sätt att skapa och hantera annonser. Oavsett vilken nivå du är på i ditt facebookanvändande är det enkelt att följa upp resultatet, mäta engagemang och konverteringar.
Analysera mera
Vilka inlägg funkar, och vilka funkar inte? Vilka tar för lång tid att producera? På statistikfliken på din Facebooksida kan du se vilka inlägg som får bäst räckvidd och engagerar mest = får flest gilla-markeringar, kommentarer, klick och delningar. Kika på statistiken då och då, så kan du anpassa dina inlägg efter det. I statistiken kan du också se vilken tid på dygnet dina följare är flitigast på Facebook. Kanske är det bättre att posta en viss typ av inlägg på kvällen eller tidigt på morgonen för att fler av följarna ska ta del av dem.
Sälj inte på Facebook
Även om målet med din kommunikation är att sälja fler produkter eller tjänster är säljsnack oftast det sista dina följare vill se eller höra på Facebook. Så istället för att prata pris, och om varför just dina produkter/tjänster är bäst, använd din sida för att inspirera dina följare och skapa ett värde. Vad detta värde består av beror såklart på typ av verksamhet. Men exempelvis kan det handla om att du delar med dig av senaste nytt i den bransch du verkar inom. Finns det några nya regler att rapportera om? Ny statistik, eller trender du kan sammanfatta? Du behöver inte skapa allt innehåll själv, du kan precis lika gärna dela med dig av bloggartiklar eller filmer som andra ligger bakom. Huvudsaken är att innehållet är relevant för din målgrupp och att det framgår tydligt varför du delar det vidare (glöm heller inte att uppge ursprungskälla).
FAQ
Vad vill dina kunder veta? Vad ska de tänka på när de köper en viss typ av tjänst eller produkt? Ett tips kan vara att ta fram en serie med inlägg som svarar på dina kunders allra vanligaste frågor. Lagom publiceringstakt kan vara ett inlägg i veckan och frågorna bör vara relevant för den eller de målgrupper du vill nå med sidan. Kanske har du redan tagit fram en FAQ på webben med vanliga frågor och svar att hämta material och inspiration från? Vill du använda sociala medier för att locka nya kunder så gäller det att veta vilka dina drömkunder är, och fundera över vilka frågeställningar de egentligen brottas med. Tips som sparar tid: Du kan ta fram och publicera flera inlägg åt gången via Facebooks tidsstyrningspublicering.
Storytelling
Sedan urminnes tider har berättandet använts för att bygga rykte och se till att kunskaper och historier lever vidare. Facebook är på många sätt den ultimata platsen för att berätta företagets historia och visa människorna bakom kulisserna, så kallad storytelling. Det går att nå väldigt många kunder med en berättelse som engagerar – nyckeln är förstås att ta reda på vad som skapar det där extra engagemanget. Exempel: Visa upp en anställd varje vecka med korta fakta om den personen och hans eller hennes intressen utanför arbetet. Eller dela med dig av kundberättelser som speglar företagets verksamhet på ett positivt, tankeväckande, ovanligt eller roligt sätt. Uppmana gärna dina kunder att dela med sig av sina historier, till exempel med hjälp av en särskild hashtag.
Life hacks
"Life hacks” eller andra tips som förenklar vardagen är oerhört populära, och det är inte så svårt att lista ut varför. Det är klart att du vill få reda på hur du öppnar flaskor utan kapsylöppnare, tänder ljus med okokt spagetti eller skär ost utan kniv?
Tips: Det finns en uppsjö av olika Facebooksidor, webbplatser och filmer som listar tips på hur du kan förenkla vardagen. Kanske kan du hämta din inspiration hos någon av dem?
Sist men inte minst: se till att ha en plan
Det går snabbt och lätt att posta i sociala medier, och ibland känns det som att omdömet tappas bort någonstans på vägen. Se till att ha en strategi för vilka inlägg som hör hemma på din sida och vilka som inte gör det.
Skriv hellre om det som är relaterat till din produkt/tjänst än om produkten/tjänsten i sig. Tänk på kvaliteten och skjut inte för brett. Huvudsaken är ju inte att du får massor av följare, utan att du får rätt följare.