Vad är Resultatrapport?

Resultatrapport är en rapport över ett företags intäkter och kostnader. Skillnaden mellan intäkter och kostnader för en given period är företagets resultat.

Vad innehåller en resultatrapport?

En resultatrapport innehåller företagets intäkter (kontoklass 3) och kostnader (kontoklass 4-8). Rapporten kan avse vilken period eller tidpunkt som helst som du valt att studera, jämfört med en resultaträkning som alltid avser årsbokslutet. I resultatrapporten kan du läsa av bruttovinst, omsättning, vinst före och efter skatt samt jämföra budget eller föregående år. Enkelt förklarat innehåller resultatrapporten händelser i verksamheten under en utvald period. Läs mer om kontoklasser.

Hur läser man av en resultatrapport?

Uppställningen är alltid i kontonummerordning. Det innebär att när du läser av resultatrapporten presenteras intäkterna först, sedan kostnaderna och längst ner får du resultatet. Vill du ha ett exempel på en resultatrapport så finns det mallar som visar hur det ser ut.

Om intäkterna överstiger kostnaderna har företaget ett positivt resultat för den studerade perioden, vilket innebär att man gått med vinst. Om kostnaderna överstiger intäkterna har företaget ett negativt resultat för perioden och man har istället gått med förlust. Vid räkenskapsårets slut överförs resultatet, alltså vinsten eller förlusten, till det egna kapitalet i balansräkningen . Om företaget går med vinst ska den bokföras som en kostnad i resultatrapporten och som en ökad skuld i balansrapporten. Skulle man istället gå med förlust bokförs det som en intäkt i resultatrapporten och som en minskad skuld i balansrapporten. Det kan tyckas omvänt, men tänk på att företagets resultat ses som en skuld till aktieägarna och vice versa.

Hur skiljer sig balansrapporten från resultatrapporten?

Skillnaden är att balansrapporten visar företagets tillgångar, eget kapital och skulder. Medan resultatrapporten visar periodens intäkter och kostnader. Läs mer om vad en balansrapport är i vår guide.

Lär dig mer om bokföring

Det finns flera olika sätt att hantera sin bokföring – arbeta själv, automatiserat eller genom att anlita av en redovisningsbyrå. Använd gärna vår guide om bokföring om du vill lära dig bokföringens grunder.