Fakturering|Driva Företag

Publicerad: 7 mars 2025

Flexibel finansiering: Varför är det viktigt?

Finansiering är ofta ett bra sätt att växa och utveckla ett företag, eller navigera igenom lite tuffare perioder. Genom att välja en finansieringspartner som känner till ditt företag och kan erbjuda nödvändig flexibilitet, blir resan mycket enklare. Här ger vi sju exempel på hur smart och flexibel finansiering kan hjälpa ditt företag framåt.

Relationen mellan små- och medelstora företag och etablerade långivare har inte direkt varit någon kärlekshistoria genom åren. Anledningarna är många. Traditionella aktörer saknar ofta viljan, kunskapen eller den nödvändiga tekniken att bemöta behoven hos mindre företag.

Även om de små- och medelstora företagen har precis lika stora behov av finansiering som storbolag (relativt sett), har företagare i stor utsträckning behövt spela med samma spelregler som storbolagen. Givet att förutsättningarna i mindre företag förändras från vecka till vecka, skapar det här tuffa situationer i företag som vill finansiera sin tillväxt.

Små och medelstora företag står för fyra av fem nya jobb i Sverige. Samtidigt upplever ‘SME’:er att en bristfällig tillgång till finansiering hämmar tillväxtmöjligheter rejält. Bara kompetensbrist och krångliga regelverk listas som större hinder, enligt Tillväxtverkets rapport (2023).

Visst, det finns många småföretag som lyckas få ett upplägg som passar dem väl hos traditionella aktörer. Men det är samtidigt inte alls ovanligt att man får ett blankt nej, eller fastnar i en byråkratisk process så fort man vill anpassa eller förhandla om villkoren på sin finansiering. Här är några vanliga problem som kan uppstå. Det kan vara svårt att:

  • Få besked på ansökan och utbetalning inom en rimlig tidsram

  • Få utökad checkkredit eller låneutrymme när man dubblat omsättningen

  • Betala tillbaka ett lån i förtid utan att betala dyra avgifter

  • Att löpande sälja eller belåna fakturor utan krångliga processer

Som tur är finns det nya och smartare alternativ idag. Låt oss ge några specifika exempel!

Läs också: Så ger Fortnox företagaren större makt över sin likviditet

1. Hantera luckor i kassaflödet

Små- och medelstora företag har ofta utmaningar med kassaflödet från den löpande verksamheten. Det här kan exempelvis bero på långa ledtider mellan inköp av varulager och betalning från kund, eller att efterfrågan på marknaden fluktuerar. Rätt sorts finansiering kan hjälpa dig att garantera stabilitet och långsiktighet i alla lägen.

Ett ypperligt sätt att motverka luckor i kassaflödet är att sälja kundfakturor. Det hjälper dig att hantera löpande utgifter som hyra, skatter och löner – utan att tappa balansen.

Om ditt bokföringsprogram har stöd för Fakturaköp, kan du enkelt sälja inkommande fakturor så fort de kommer in.

Fakturaköp underlättar tillväxten för Strömsdal kök

2. Ta vara på tillväxtmöjligheter

Flexibla finansieringstjänster gör störst nytta när de kan möjliggöra expansion och tillväxt. Kanske vill du kicka igång ett större projekt, expandera, eller satsa på marknadsföringen av en ny produkt eller tjänst.

Ett flexibelt företagslån kan hjälpa ditt företag att skala upp på dina villkor. Ett exempel är långivare som erbjuder snabba och träffsäkra kreditbedömningar baserat på färska underlag, samt möjlighet att betala tillbaka ett lån i förtid.

3. Säkra en buffert

Det är lätt hänt att kassaflödet rubbas av en oväntad utgift eller ett plötsligt kundtapp. Kanske handlar det om att reparera en trasig maskin eller att överbrygga en period då ni påverkas av långa betaltider. Flexibla och förutsägbara villkor på finansiering är en stor trygghet i dessa lägen, och hjälper ditt företag att bibehålla balansen.

När du vet att du har möjlighet att säkra en buffert kan ditt företag bättre hantera störningar i kassaflödet – utan att tappa momentum.

Utforska Fortnox finansieringstjänster

4. Lindra effekterna av säsongsvariationer

Många mindre verksamheter upplever rejäla fluktuationer i sin omsättning under året. Flexibel finansiering kan hjälpa dig att överbrygga perioder då intäkterna dalar. Det här bidrar till att säkerställa att företaget står stabilt året runt och inte tvingas till nödlösningar – som att behöva ta ett lån med oschyssta villkor.

5. Stötta företagets digitalisering

Även för mindre företag är det högaktuellt att investera i digitalisering och AI, för att hänga med i den snabba utvecklingen. Det kan exempelvis handla om att effektivisera kundanskaffning genom automatiserad marknadsföring, nödvändiga mjukvaruuppdateringar eller implementering av avancerad dataanalys.

Smarta och flexibla finansieringslösningar kan hjälpa ditt företag att finansiera den här typen av investeringar utan att rubba kassaflödet alltför mycket.

6. Minska beroendet av alternativ finansiering

Den tråkiga sanningen är att väldigt många företag får ett blankt nej när de ansöker om lån, trots att siffrorna pekar uppåt. Det här tvingar ibland entreprenörer att finansiera sin verksamhet genom privata besparingar, eller lån från den närmaste kretsen.

Tillgång till ett schysst företagslån kan minska behovet av alternativ finansiering, vilket gör att du som företagare får en sund separation mellan företaget och din privatekonomi.

7. Säkerställ en hållbar tillväxt

Finansiering är ett sätt att säkra kapitalet du behöver för att möjliggöra en hållbar tillväxt. Oavsett om ni ska expandera till nya marknader eller skala verksamheten, blir resan ofta enklare och mindre riskabel om ni kan trygga likviditeten med flexibel finansiering i ryggen.

Sälj din första faktura idag

Du känner ditt företag bäst

Även om tillgången till finansiering för små- och medelstora företag har förbättrats under de senaste tio åren, är det fortfarande lika viktigt som alltid att du känner till dina egna förutsättningar. Planera gärna ditt kassaflöde i förväg innan du använder eller ansöker om finansiering. Fakturafinansiering passar ofta för mer löpande eller kortsiktiga behov, medan företagslån är ett lite större åtagande.

Ha koll på detta när du väljer din finansieringspartner

Genom att söka upp en långivare med flexibla villkor kan du maximera chanserna att du får krediten du behöver, när du behöver den. Utvärdera gärna på följande kriterier:

  • Prissättning & Löptid. Finns det fasta och dolda kostnader? Har du möjlighet att betala tillbaka hela ditt lån precis när du vill?

  • Gränssnitt. Kan du hantera och se över din finansiering via ett gränssnitt? Exempelvis en vy över vilka fakturor du kan sälja.

  • Smidiga processer. Hur smidig är upplevelsen att säkra och eventuellt justera din finansiering? Tjänster med en hög grad av digitalisering ger dig generellt mer tid över för annat, och minimerar administration. Ett exempel är finansieringslösningar integrerade med din fakturering och bokföring.

  • Datadriven kreditbedömning. Har du möjlighet att få bättre villkor eller ett ökat låneutrymme genom att dela din löpande bokföring med långivaren?

  • Kundservice. En kunnig och lyhörd kundservice gör att du kan anpassa din finansiering enligt behoven i ditt företag.

Kanske har du fått lite inspiration att använda finansiering för att öka möjligheterna för ditt företag?