Starta Företag

Publicerad: 28 augusti 2019|Senast uppdaterad: 13 september 2022

5 tips till dig som ska skriva affärsplan

En bild som symboliserar att det är dags att starta
Att skriva en affärsplan är det första – men nog så viktiga – steget för din affärsidé. Om du på ett övertygande sätt kan förklara idén, ökar chansen att förverkliga drömmen. Vi ger dig fem tips på vad du måste tänka på när du skriver din affärsplan.

En affärsplan är en beskrivning av vad som ska göras för att förverkliga affärsidén. Den krävs för att drömmen ska kunna bli verklighet; affärsplanen är företagets framtid, och därför är det viktigt att den inte tas lätt på. Med våra fem tips, sammanfattade av vår expert på företagande, Pia Eriksson, får du koll på vad du inte får missa när du ska skriva en affärsplan.

1. Affärsplan – hur du gör idé till verklighet

Vad är det du ska göra, och varför ska du göra det? Hur ska du gå vidare med din idé?. Förklara din idé och bakgrunden till den, och varför den är värd att satsa på. Går idén inte att förklara, är den sannolikt inte så bra (det kan låta hårt, men den här punkten är som ett existensberättigande för idén).

2. Vem ska du sälja till?

Var finns kunderna, vilka är de, och varför ska de köpa av dig? Sätt upp mål för vilka, och hur många, kunder du ska sälja till. Motivera också varför kunderna ska välja just dig – i konkurrens med andra företag.

3. Marknadsföring

Hur ska du nå ut till kunderna för att kunna sälja, och hur ska du synas? Marknadsföringen är en viktig del av en affärsplan. Fundera på vilka kanaler som är mest lämpliga för ditt bolag. För många bolag är till exempel en webbsida en hygienfaktor, men det finns många andra sätt som kan passa företaget, beroende på vilka kunderna är och vad du säljer. Läs mer om hur du skriver en marknadsföringsplan .

4. Bolagsform och avtal

Vilken bolagsform passar för din företagsidé? Gör en tidplan för uppstartsfasen, och se över vilken typ av avtal du kommer att behöva, med till exempel bank, försäkringsbolag, eller redovisningsbyrå. Ska du sköta bolagets ekonomi och administration på egen hand, eller tänker du anlita någon? Här får du hjälp med att hitta rätt bolagsform , och här kan du hitta en redovisningsbyrå nära dig .

5. Finansiering och budget

Hur ska du finansiera bolaget? Har du eget kapital, eller behöver du hjälp av banken i form av lån? Se till att din affärsplan innehåller en ekonomisk plan med budget. Låt målen, till exempel försäljningsmål och affärsmål, styra den ekonomiska planeringen.

Bonustips: Ring en vän!

Finns det personer i din närhet, till exempel i din bekantskapskrets, som kan hjälpa dig? Kanske har du en vän eller familjemedlem som driver bolag, och som kan ge dig värdefulla råd och fungera som bollplank. Det kan finnas många dörröppnare i din bekantskapskrets som du kanske inte tänkt på – vi alla känner nog en småföretagare.

Lycka till med din affärsplan!

Och du hittar allt du behöver veta om att starta företag i Fortnox Företagsguide!

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.