Starta Företag

Publicerad: 9 januari 2023|Senast uppdaterad: 19 januari 2024

Starta och driva företag som ung - 7 tips

Har du kanske alltid drömt om att starta och driva företag? Men är lite osäker på hur man kan göra det som ung? Att starta företag behöver inte vara svårt. Därför har vi samlat flertal tips till dig för att komma igång. Så, våga uppfylla din dröm. Sverige behöver fler företagare, och du som ung är framtiden.

1. Starta företag genom UngDrive

UngDrive kan hjälpa dig som vill testa på att driva företag. Genom dem kan du driva din egen affärsidé på egen hand, och tjäna pengar på riktigt – ja, precis som ett riktigt företag. Skillnaden mot exempelvis enskilda firmor, aktiebolag och handelsbolag, är att du saknar F-skatt och organisationsnummer.

Med stöd av Skolverket, Vinnova, ALMI och Tillväxtverket, är UngDrive en företagsform som är framtagen med statligt stöd. Syftet är att underlätta för unga att driva företag, vad Skatteverket kallar “övningsföretag”. Det finns förenklade skatteregler för alla som driver denna typ av företagsform, eftersom meningen är att lära sig driva företag. UngDrive är företagsformen för barn och ungdomar – för dig upp till 20 år. 

2. Testa Ungt företagande (UF)

En bra väg för att lära sig företagande och testa på, är UF-företagande . Det är en utbildning under ett år på gymnasiet, där man oftast är ett gäng som tillsammans driver ett företag, vanligast är tre till fem personer. Under den tiden får du driva eget företag på riktigt. Du får även möjligheten att delta i tävlingar, mässor och utbildningsdagar – för att lära dig mer om företagande och visa upp vad du gör. Under detta år har du även en ansvarig UF-lärare som stöttar dig.

 3. Bli en entreprenör på sommarlovet 

Ett annat alternativ kan vara att prova på företagande genom ett “sommarföretag”. Flera kommuner erbjuder detta för dig som är 15–20 år. Ett perfekt tillfälle att se om det är något för dig, utan att behöva starta bolaget på riktigt. Denna sommaraktivitet heter olika saker i olika kommuner men likheterna hos alla är att du erbjuds en utbildning om företagande och entreprenörskap. Du får även stöttning av en handledare, samt ett startkapital. 

4. Skaffa en mentor

Ibland kan det kännas ensamt att driva eget företag på egen hand. Då kan det vara skönt att ha en mentor som du kan bolla alla tankar med. Tänk vad skönt att kunna ringa någon eller bara ta en lunch, om du stöter på problem och behöver ta dig vidare. 

 5. Lägg mycket tid på affärsidé och affärsplan. 

Det är viktigt att du lägger mycket tid på själva grunden. Utan en grund att stå på, inget företag. Du bör alltså förbereda dig ordentligt genom att tänka ut en bra affärsidé . Vad ska du sälja? Till vem ska du sälja? Varför ska de köpa av dig? Vilka är dina kunder och hur ska du nå dem? Fundera på dessa frågor och skriv ner allt i en affärsplan. I en affärsplan bör du exempelvis få med din vision, mål, information om kunderna, hur marknaden ser ut och hur du ska marknadsföra.

6. Nätverka med andra unga entreprenörer

Utöver UF och UngDrive, som kan hjälpa dig med ditt företagande, finns det olika nätverk som du kan delta i när du driver ditt företag. YEos är ett exempel, vilket står för Young Entrepreneurs of Sweden. Det är en organisation på runt 180 unga entreprenörer, som driver företag i ung ålder. Är du med i nätverket kan du få mycket inspiration, men även bolla saker med andra i samma situation som dig. Företagarna har även ett nätverk för unga företagare – Företagarnas young , som är Sveriges största nätverk för unga entreprenörer. Även här kan du få inspiration av andra drivna och unga företagare. 

7. Ge dig ut och våga

Som ett sista tips vill vi skicka med att en entreprenörs främsta egenskap är att de vågar. Sitt inte och vänta. Använd några av tipsen ovan, och bara gör det – våga starta ditt drömföretag. Om du aldrig testar, kommer du aldrig få veta vad det skulle kunna bli. Vi på Fortnox tror på unga företagare. 

Bra att veta för unga företagare

Åldersgränsen att starta eget företag i Sverige är 16 år, oavsett företagsform. Då behöver du förmyndare och överförmyndares tillstånd. En förmyndare är exempelvis föräldrar och en överförmyndare brukar finnas i kommunen. Om du är 18 år är du myndig, och följer därmed de vanliga reglerna för att starta företag.

Vill du veta mer om att driva företag? Spana in Fortnox Företagsguide – inspiration och kunskap för dig som är sugen på att bli företagare.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.