Starta Företag|Driva Företag|12 December 2019|Uppdaterad: 5 July 2022

Vill du starta en butik? Så gör du!

En man som står i en butik
Har du länge drömt om att starta en butik, och nu ska det bli verklighet? Innan du börjar finns det en hel del att tänka på innan portarna till butiken öppnas upp. Gå igenom våra 7 tips för att vara väl förberedd.

Finns det ett behov av butiken?

Börja med att fundera på om butiken uppfyller ett behov? Även om du själv gillar din idé och de saker du tänkt sälja, så måste du fundera på om andra känner samma sak. Kommer du sälja sådant som folk verkligen vill betala för? Det räcker tyvärr inte med att du är intresserad av det du säljer.

Hitta rätt läge

Välj inte det första bästa läget för din butik, välj en plats med omsorg. Fundera på om rätt kunder kommer gå förbi, eller om de är villiga att ta sig dit. Dessutom bör du fundera på om din butik kommer passa ihop med andra butiker runt omkring. Det kanske finns större kända butiker i närheten som kan hjälpa till att locka. Samtidigt som vissa butiker kan konkurrera ut din.

Inred rätt

När du valt ett perfekt läge för din butik är det dags att inreda lokalen, något som kan spela större roll än vad man kanske tror. Hur det ska se ut beror på vilken typ av butik du ska starta, och vilka som är dina kunder. Du måste skapa en säljande och inbjudande butik som fångar dina kunder och inte skrämmer iväg dem. Det är viktigt att att det är fräscht och bra luft i lokalen. Det ska också vara enkelt att röra sig runt i butiken, det kan exempelvis komma in kunder med rullstol eller barnvagn. Se också till att inreda så kunderna enkelt kan få en tydlig överblick över butiken, och vad som erbjuds. Man blir inte direkt sugen på att köpa om det ser ut som ett stökigt lager.

Ta reda på om tillstånd behövs

Det kan vara så att du behöver olika tillstånd för din butik, beroende på vad du ska sälja. Vilka som utfärdar tillstånd är olika, det kan vara på regional, lokal eller rikstäckande nivå. Lokala och regionala myndigheter är exempelvis kommuner och länsstyrelse. Rikstäckande kan exempelvis vara Livsmedelsverket eller Läkemedelsverket.

Ta betalt

Du måste såklart kunna ta betalt när dina kunder har hittat sina varor. Det finns flera olika sätt att ta betalt på när du driver butik, exempelvis Swish eller ta emot betalkort. Om du erbjuder flera olika sätt för kunderna att betala på finns det chans att du kan sälja till fler. Se till att hitta en lösning som passar just dig och din verksamhet. Du kan dessutom spara tid genom att koppla ihop kassan till din bokföring. Läs mer om butiken Soda Nation som kopplade ihop sin kassa med Fortnox bokföringsprogram.

Missa inte marknadsföringen

Kunderna kommer oftast inte av sig själva när du öppnat butiken. Du måste jobba en del med marknadsföring innan och självklart även när butiken öppnat. Det finns flera olika sätt att marknadsföra på, både gratis och genom att betala. Du kan exempelvis lägga upp annonser på Facebook och Instagram, eller sprida öppningen i någon tidning. Fundera ut vad som passar just din målgrupp, försök att nå dem där de är.

Se till att ha stenkoll på ekonomin

Det är viktigt för alla företagare att ha väldigt bra koll på ekonomin, man har exempelvis en skyldighet att bokföra. Fortnox erbjuder en skräddarsydd ekonomilösning för just butiker, allt från att bokföra smidigt och enkelt, till att fakturera på ett kick. Läs mer om ekonomilösningen för butik här.

Relaterade artiklar

Starta Företag|5 November 2021|Uppdaterad: 13 September 2022
Starta företag

Det finns många uppenbara fördelar med att starta eget och vara egenföretagare – inte minst att du är din egen chef och får jobba med något du valt själv. Samtidigt ska man inte skönmåla småföretagarlivet, som kan vara nog så tufft – särskilt när du kämpar för att komma igång. Målet med företagande är ofta individuellt. Vissa anser kanske att lycka är att kunna dra sig tillbaka och leva resten av livet som ekonomiskt oberoende efter en kortare tids hårt arbete. Andra ser skapandet i sig, alltså att driva och utveckla ett framgångsrikt företag, som vägen till lycka....

Så startar du en ideell förening

Har du länge drömt om att starta näringsverksamhet som verkar för medlemmarnas intressen eller rättigheter? Har du något du brinner för lite extra som du vill

Så startar du en e-handel

Två av tre personer handlar på internet under en genomsnittlig månad. Om ditt företag finns på nätet och har en e-handel, kan du fånga kunder som annars inte

Så söker du starta eget-bidrag

Starta eget-bidrag är ett stöd som Arbetsförmedlingen kan bevilja till arbetssökande som vill – och bedöms kunna – starta och driva ett eget företag. Men vad

Så startar du ett holdingbolag

Har du någon gång funderat på att starta ett moderbolag som inte bedriver någon verksamhet, men som har ett rörelsedrivande dotterbolag? Ett sådant bolag

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

By contacting Fortnox, your personal information will be processed in accordance with Fortnox's Privacy Notice

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.