För redovisningsbyrån

Publicerad: 13 oktober 2023

Shane Lukas är branschgurun som älskar att ställa de svåra frågorna

I höst kommer han till Sverige igen. Shane Lukas – mannen bakom det brittiska affärsutvecklingsföretaget AVN for Accountants.

I ett kvarts sekel har han coachat redovisningsbyråer i att jobba mer effektivt för att kunna foka på sitt eget företagande, göra vardagen för medarbetarna mindre stressig och ta samarbetet med kunderna till nästa nivå.

– Jag har alltid haft en förmåga att se hur olika företag kan bli bättre och utvecklas. Ibland handlar det om att hitta nya program som förenklar arbetet och ibland handlar det om att utveckla deras arbetssätt, berättar Shane Lukas.

– Coaching är min passion. Jag älskar att ställa de svåra frågorna och hjälpa mina kunder att utvecklas. Det viktiga för mig är att få byråledare att hitta svar på sina problem själva och inte bara säga åt dem vad som måste göras.

Hjälpt tusentals byråer

Med hjälp av AVN:s sjustegsmetod i kombination med coachning har Shane och AVN hjälpt tusentals redovisningsbyråer att öka sin lönsamhet, effektivitet och livskvalitet för byråns anställda.

– Vi brukar alltid säga att våra kunders största kund är deras egen byrå. Man måste helt enkelt först och främst prioritera sin egen verksamhet och se till att den utvecklas och kan hänga med i framtiden.

Shane berättar att det som byråer oftast behöver hjälp med är prissättning och kommunikation.

– Nästan överallt har redovisningskonsulter ett rykte om sig att vara torra och tråkiga. Men jag har haft massvis med stimulerande samtal om allt mellan himmel och jord. Jag tycker personligen att de är väldigt bra lyssnare, men många skulle behöva bli bättre på att utveckla och upprätthålla ett genuint intresse för sina kunders verksamhet.

– Det är viktigt att utveckla sina kommunikationsfärdigheter så att man kan ta samarbetet med sina kunder till nästa nivå och bli den pålitliga rådgivaren som kunderna verkligen behöver.

Häng med i utvecklingen!

Ett annat hett ämne för byråkonsulter, och resten av världen för den delen är AI, och hur man kan använda det på ett effektivt sätt.

– Jag höll i ett webbinarium i Sverige om hur man kan använda AI till att utveckla sin verksamhet. Kort och gott tror jag att konsulter kommer att göra mindre av det faktiska räknearbetet, och istället jobba mer och mer med rådgivning och affärsutveckling.

– Det är svårt att veta hur framtiden för AI ser ut. Vi vet inte vilken typ av jobb AI kommer att kunna utföra i framtiden. Men vad vi kan göra är att utnyttja den till sin maximala potential och hänga med i utvecklingen.

Vilket tycker du är det vanligaste felet som redovisningskonsulter gör idag?

– I Storbritannien har vi ett uttryck som heter “Getting your ducks in a row” som ungefär betyder att man ska se till att vara ordentligt förberedd och organiserad innan man tar sig an något stort, men detta kan leda till passivitet. Man har alltid saker som kommer att hända och förutsättningarna är nästan aldrig optimala.

– Då är det viktigt att vara modig och ta klivet ändå och våga utvecklas.

Läs mer om Byråboost och anmäl dig här ›

Fortnox Byråpartner
Allt för redovisningskonsulten

Öppna dörren till effektivare samarbeten och nya affärer. Med Fortnox får du och din redovisningsbyrå en samlad överblick över dina kunder, uppdrag och allt som behöver göras.

Prenumerera
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.