Vad gäller vid VAB som egenföretagare?

Enligt studie av Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) vabbar småföretagare mycket mer sällan än anställda personer, vilket kan bero på att företag med många anställda lättare kan täcka upp för varandra. I mindre företag kan det bli mycket svårare att få ihop pusslet.

Som egenföretagare har du lika stor rätt att vabba, som vilken anställd som helst när det kommer till ersättning från Försäkringskassan. Se till att ha en back-up om sjukdom skulle inträffa, genom att timanställa en person som hoppar in för dig under tillfällen som vab. Ett annat alternativ kan vara att du hyr in tillfällig hjälp av en kollega eller en annan företagare under den tid du vabbar. Kanske kan ni hjälpas åt, och du hjälper den personen vid ett annat tillfälle.
 

Vobba – VAB och jobb hemma?

Kan du jobba hemifrån och samtidigt ta hand om ditt sjuka barn? Som småföretagare har du kanske en större flexbilitet, och det spelar kanske ingen roll var och när du utför ditt arbete, bara det blir gjort. Att vobba ska dock inte styras av din inkomst och ska heller inte kännas som ett tvång, utan vara ett sätt för dig att lösa situationen i företaget om det absolut inte går att få ihop det. Om ditt barn behöver ständig tillsyn ska du självklart inte vobba – då är det vab som gäller. Men om du anser att du har en situation som möjliggör att du kan vara hemma med ditt sjuka barn och samtidigt jobba, är det inga problem – så länge du inte begär ersättning från den tillfälliga föräldrapenningen för den tid du arbetat.
 

Planering underlättar

Att planera är A och O! Har du en partner kan vi rekommendera att du pratar igenom hur den kommande veckan ser ut och vem som enklast kan vabba. Är du däremot ensamstående blir allt lite mer komplicerat och utmanande. När det gäller vab kan du överlåta din tillfälliga föräldrapenning till en närstående, vän eller släkting, som i sin tur avstår från sin lön. Ett annat tips är att lägga upp en plan med andra föräldrar, det kanske finns det en möjlighet att ni hjälper varandra om era barn är sjuka samtidigt.
 

Sköt ekonomin vart du än är

Om du använder Fortnox kan du sköta ditt företags ekonomi och administration smidigt hemifrån. Det är en molnbaserad plattform som gör att du kan skapa ordning och reda på ditt företag, både på eller utanför kontoret, samtidigt som all din data är skyddad och säkerhetskopierad på säkra servrar hos oss. Läs mer om Fortnox program här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

5 3 5

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gyn...

Förmånsbil – så fungerar bilförmån (Guide)

Tips inför det nya löneåret 2021

Omsättningsbaserat stöd för enskilda firmor

Vad kostar en anställd – och vad påverkar kostnade...

Regeringens insatser för att stötta företagare