Vad gäller vid VAB som egenföretagare?

Enligt en studie av Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) vabbar småföretagare betydligt mer sällan än anställda personer. Som anställd i ett företag med många anställda kan det ofta vara lättare att täcka upp för varandra, vilket gör det lättare att stanna hemma. Som egenföretagare i ett mindre företag kan det vara svårare att få ihop pusslet, då det kanske inte finns någon som tar över arbetsuppgifterna om du stannar hemma.

Det är dock viktigt att veta att du som egenföretagare har lika stor rätt till att vabba som vilken anställd som helst när det kommer till ersättning från Försäkringskassan. Om möjligt, försök ha en back-up som kan hoppa in för dig under tillfällen som vab – exempelvis en timanställd. Även om alla arbetsuppgifter inte går att ersätta kan du förhoppningsvis få hjälp med delar av arbetet. Ett annat alternativ kan vara att du hyr in tillfällig hjälp av en kollega eller en annan företagare i din närhet under den tid du vabbar. Kanske kan ni hjälpas åt, och du hjälper den personen vid ett annat tillfälle.

 

Vobba – VAB och jobb hemma?

Kan du jobba hemifrån och samtidigt ta hand om ditt sjuka barn? Som småföretagare har du kanske en större flexbilitet, och det spelar kanske ingen roll var och när du utför ditt arbete så länge det faktiskt blir gjort. Att vobba ska dock inte styras av din inkomst och ska heller inte kännas som ett tvång, utan vara ett sätt för dig att lösa situationen i företaget om det absolut inte går att få ihop det. Om ditt barn behöver ständig tillsyn ska du självklart inte vobba – då är det vab som gäller. Om du däremot anser att du har en situation som möjliggör att du kan vara hemma med ditt sjuka barn och samtidigt jobba är det inga problem, men tänk då på att det inte är tillåtet att begära ersättning från den tillfälliga föräldrapenningen för den tid du arbetat.
 

Planering underlättar

Att planera är A och O! Har du en partner kan vi rekommendera att du pratar igenom hur den kommande veckan ser ut och vem som enklast kan vabba. Är du däremot ensamstående blir allt lite mer komplicerat och utmanande – det finns dock möjliga lösningar även här. När det gäller vab kan du nämligen överlåta din tillfälliga föräldrapenning till en närstående, vän eller släkting, som i sin tur avstår från sin lön.
 

Sköt ekonomin vart du än är

Beslutar dig för att vobba sköter du enkelt ditt företags ekonomi och administration smidigt hemifrån med Fortnox. Det är en molnbaserad plattform som gör att du håller ordning och reda på ditt företag, både på och utanför kontoret. Självklart är all din data skyddad och säkerhetskopierad på säkerhetskopierad på säkra servrar hos oss.

Fortnox Lön hjälper dig att enkelt själv ta hand om lönerna i ditt företag, och du kan vara säker på det alltid är uppdaterat med aktuella skattetabeller, lagar och regler.

Läs mer om fördelarna med Fortnox Lön här!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket
5 5

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gyn...

Representation – allt du behöver veta!

Viktiga datum för skatter och moms 2022

Belopp och procentsatser för 2022

Nya lagar och regler 2021

Tips inför det nya löneåret 2022