Skatter & moms

Publicerad: 31 oktober 2024

Minska din skatt – smart skatteplanering för företagare

Kille med grön keps sitter framför laptop
Skatteplanering är en viktig del av företagets ekonomi. Genom att använda avdrag, skattereduktioner och smarta tidpunkter kan du som företagare minska skatten och stärka företagets lönsamhet. Vi tipsar om hur du kan skatteplanera i ditt företag – helt enligt lag.

Vad innebär skatteplanering?

Skatteplanering är ett sätt att organisera företagets ekonomi för att minska skatt och avgifter – utifrån det lagen godkänner. Genom att använda olika avdrag och välja tidpunkter för inkomster och utgifter kan du optimera skatten och maximera det kapital som stannar kvar i företaget. 

Det är ett smart sätt för att stärka företagets lönsamhet och framtid – oavsett om du har en enskild firma, ett aktiebolag eller ett handelsbolag.

Är skatteplanering olagligt?

Skatteplanering är inte olagligt, däremot kan vissa tycka att det är moraliskt fel att skatteplanera. Men så länge du följer lagen och betalar de skatter som krävs gör du inget fel –  du är snarare en smart företagare. Som företagare kan du nämligen tjäna mycket på att skatteplanera. 

Däremot är det viktigt att skilja på skatteplanering och skattefusk. När du skatteplanerar så utnyttjar du lagliga möjligheter för att minska din skatt. Medan skattefusk betyder att du bryter mot lagen genom att undanhålla eller rapportera felaktiga uppgifter.

Så kan du minska skatten

För att få en så bra skatteplanering som möjligt bör du starta din planering redan innan årsskiftet. Som företagare tjänar du på att aktivt tänka på avdrag och möjligheter under det löpande året. Ha alltid skatteplaneringen med dig i tankarna och var observant på de rättigheter och förmåner som kan hjälpa ditt företag. Nedan hittar du tips på hur du kan skatteplanera i ditt företag – helt enligt lag.

Ta inte ut mer än du behöver

Stora uttag ökar den personliga skatten. För att minska skatten är det därför viktigt att undvika onödiga uttag från företaget. Genom att endast ta ut det belopp du verkligen behöver för din privatekonomi kan du spara pengar. 

Som företagare strävar man vanligtvis efter att hålla sin inkomst under gränsen för statlig skatt, eftersom inkomsten över denna gräns kan leda till en marginalskatt inklusive sociala avgifter. Om du som företagare planerar dina uttag kan du enkelt minska skatten. 

Läs mer om inkomstskatt, statlig skatt och brytpunkt här

Förmåner som anställd

Om du har ett aktiebolag räknas du också som anställd och kan därför ta del av samma skattefria förmåner som utomstående anställda i bolaget. För dig som arbetsgivare är det ett smartare alternativ att använda bruttolöneavdrag för skattefria förmåner. Det blir alltid billigare än att använda beskattade pengar. 

Det finns flera förmåner som är helt skattefria för anställda – och dessutom avdragsgilla kostnader för dig som arbetsgivare. Till exempel gåvor till anställda , personalvårdsförmåner, friskvårdsbidrag , företagshälsovård, gymkort och arbetsredskap.

Utnyttja olika skattereduktioner

Som företagare finns det flera skattereduktioner du kan dra nytta av för att minska din skatt. ROT- och RUT-avdrag är exempel på ett avdrag som förändras ofta och är ett viktigt skattetips. Men det finns även andra skattereduktioner, som ränteavdrag, jobbskatteavdrag och utbildningsavdrag. 

Genom att hålla dig informerad om aktuella skattereduktioner kan du optimera din skatt och spara pengar på lång sikt. 

Starta aktiebolag innan årsskiftet

Det finns en stor fördel med att byta företagsform från en enskild firma till aktiebolag innan årsskiftet, särskilt för fåmansföretag. Om du omvandlar till ett aktiebolag, eller startar ett aktiebolag innan årsskiftet får du både skattemässiga fördelar med dig, men du får också utdelningsutrymme för hela året. 

Mer om varför du ska byta från enskilda firma till aktiebolag innan årsskiftet

Köp av inventarier

Visste du att du kan dra nytta av ett fullt värdeminskningsavdrag på inventarier som köps sent på året? Det spelar ingen roll om det bara är några dagar kvar till årsskiftet. Har ditt företag kalenderår som räkenskapsår och går med vinst, kan dessa inköp ge skattemässiga fördelar. 

Denna strategi är främst fördelaktig om du planerar att köpa dyrare inventarier och tänker göra avskrivningar över flera år. 

Optimera skatten med periodiseringsfond

Periodiseringsfonden är ett effektivt sätt att skjuta upp en del av din vinstskatt till senare år. Genom att planera för när du bokför inkomster och utgifter kan du påverka din skatt över olika räkenskapsår. Om det går bra för ditt företag ett år, så kan du välja att sätta av en viss procent (25 procent för aktiebolag och upp till 30 procent för en enskild firma och handelsbolag) av resultatet i periodiseringsfonden. Om det då skulle gå sämre för företaget året efter kan du använda dig av periodiseringsfonden för att förbättra resultatet. Fördelen är alltså att ditt företag inte behöver betala lika mycket skatt det år som avsättningen sker. 

Skatteplanera inom ramen för 3:12-reglerna

Som ägare av aktier i ett fåmansföretag kan du ta ut lågbeskattad utdelning. De så kallade 3:12-reglerna syftar till hur mycket du kan ta ut i lågbeskattad utdelning.

Läs mer om 3:12-reglerna här

Byt till årsvis moms om möjligt

Årsvis momsredovisning är vanligtvis den mest fördelaktiga metoden för företag. Särskilt för mindre företag vars omsättning inte överstiger en miljon kronor per år och som vanligtvis redovisar större försäljningsmoms än avdragsgill inköpsmoms.

Genom att välja årsvis momsredovisning kan ditt företag förbättra likviditeten , eftersom momsen ger längre kredittid för inbetalningar. Detta ökar även möjligheten att få avkastning på företagets kapital. 

OBS! Om ditt företag ofta får tillbaka pengar på momsen, kan månatlig momsredovisning fortfarande vara det bästa alternativet för att optimera likviditeten. Konsultera med sakkunnig om du är osäker på vad som är bäst för ditt företag.

Gör din skatteplanering mer effektiv

Med Fortnox Bokslut och Skatt får du en helhetslösning som är helt integrerad med din bokföring i Fortnox. I verktyget får du hjälp med beräkning av skatt och att fylla i bolagets inkomstdeklaration.

Till bokslut och skatt