Investera i kryptovaluta som företagare – det här ska du tänka på!

Vad är kryptovaluta?
Kryptovaluta är en form av digital eller virtuell valuta som till en början skulle fungera som ett krypterat betalningssätt, utan mellanhänder på finansmarknaden. Numera köper dock många kryptovalutor främst som en investering, i hopp om att dess värde ska öka.
Till skillnad från traditionella valutor är kryptovalutors värden inte kopplat till någon underliggande tillgång utan styrs endast av utbud och efterfrågan , vilket gör värdeförändringar svåra att förutsäga. Bitcoin och Ethereum (Ether) är de mest kända varianterna, men idag finns tusentals olika typer av kryptovalutor.
Vad är blockchain och hur fungerar det?
En blockchain, eller blockkedja på svenska, fungerar i det här fallet som en säkerhet mot att kryptovalutan manipuleras eller förfalskas. En blockchain kan liknas vid en digital bok som registrerar alla transaktioner i ett nätverk – i en kedja av block. Varje block innehåller en lista över transaktioner som är kryptografiskt säkrade och länkade till föregående block.
När en transaktion görs med en kryptovaluta, registreras den i blockkedjan. Detta innebär att varje gång någon skickar eller mottar en kryptovaluta, registreras transaktionen offentligt. Blockchain ger en form av digital transparens och säkerhet, eftersom varje transaktion verifieras av nätverket och kan spåras tillbaka till sin källa. Istället för att en bank hanterar och verifierar transaktioner, görs detta av ett nätverk av datorer runt om i världen.
Fördelar med krypto som företagare
Kryptovalutor är inte bara ett fenomen för den privata investeraren. Även företag kan dra nytta av att investera i, och handla med, kryptovalutor.
Här är några fördelar:
Snabba betalningar till lägre kostnad: Företag kan använda kryptovalutor för att underlätta transaktioner och affärer globalt med lägre transaktionskostnader och snabbare överföringar jämfört med traditionella banktjänster.
Skydd mot inflation: Kryptovalutor har ett begränsat värde. Det kan ge ett visst skydd mot inflation , till skillnad från fiatvalutor (SEK, Euro etc.) som centralbanker kan trycka mer av.
En investering: Många ser kryptovaluta som en långsiktig investering med potential att stiga ordentligt i värde i framtiden.
Skattefördelar: Att äga kryptovaluta i ett aktiebolag medför fler skattefördelar jämfört med att äga det som privatperson. I ett aktiebolag kan du kvitta 100% av dina kryptoförluster mot kryptovinster, medan du som privatperson endast kan kvitta 70% av dina kryptoförluster.
Vilka risker finns det med kryptovaluta?
Om du är intresserad av att investera i kryptovaluta så är det viktigt att göra noggrann research och vara medveten om de risker som finns. Som med alla investeringar är det viktigt att överväga dessa risker och att bara investera pengar som du har råd att förlora.
Några risker med kryptovaluta kan vara:
Stora prisrörelser: Stora prisrörelser på kort tid kan leda till stora vinster, men också stora förluster. Du behöver alltså vara beredd på att förlora delar av, eller hela, ditt kapital .
Säkerheten: Det kan finnas risker för cyberattacker och bedrägerier.
Otydliga regelverk: Regelverket runt kryptovalutor kan vara otydligt och dessutom förändras snabbt, vilket kan påverka värdet och den rättsliga statusen.
Teknisk risk: Om du inte förstår tekniken bakom kryptovalutor kan det vara svårt att göra välgrundade investeringar.
Konsumentskyddet: Konsumentskyddet anses inte vara tillräckligt starkt när det kommer till kryptovaluta.
Att ta betalt i krypto
Om du som företagare vill ta emot betalningar i kryptovaluta, finns det flera viktiga steg att ta hänsyn till. För att kunna acceptera kryptovaluta som betalning, börjar processen med att välja vilken kryptovaluta företaget vill ta emot, till exempelvis Bitcoin. Nästa steg är att skapa en digital plånbok för att kunna ta emot och lagra kryptovalutan.
Företaget måste också integrera speciella betallösningar på sin webbplats eller i sitt kassasystem. För att underlätta transaktionerna används ofta en betalningsprocessor. Dessa tjänster gör det enklare att integrera kryptobetalningar på företagets webbplats, eller till ett kassasystem. Från kassasystemet kan betalningarna i sin tur konverteras till fiatvaluta vid behov.
Dessutom är säkerheten en kritisk faktor. Företaget bör därför införa starka säkerhetsrutiner, som tvåfaktorsautentisering, för att skydda sina digitala tillgångar .
Redovisa kryptovaluta i ett aktiebolag
Det är viktigt att vara medveten om att hantering av krypto kan vara rätt komplicerat när det kommer till redovisning och skattemässig hantering. Kryptotransaktioner kan ha en direkt inverkan på resultaträkningen och därmed på det skattebelopp som företaget behöver betala. Vinster från försäljning av kryptovalutor ökar i sin tur företagets vinst, och därmed den bolagsskatt som ska betalas.
För att säkerställa att redovisningen blir korrekt och att lagstiftningen följs, bör företag rådgöra med en revisor eller skattespecialist. Att ta emot kryptovalutor som betalning kan erbjuda nya möjligheter, men kräver noggrann planering och förståelse för både tekniska och legala aspekter.
Eftersom regler och skattepolicys kring kryptovaluta kan förändras rekommenderar vi att du håller dig uppdaterad hos Skatteverket .
Bokföra kryptovaluta med Fortnox och Divly
Bokföring av krypto är krångligt och det är ofta svårt att veta hur man ska klassificera kryptotransaktioner i bolagets redovisning. Därför kan du ta hjälp av Fortnox och Divly. Tack vare Divly, en integration till ditt bokföringsprogram, får du hjälp att klassificera transaktioner och automatisera ditt bolags kryptobokföring.