Skatter & moms|Bokföring

Publicerad: 23 februari 2024

Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)

Allt som händer på ett företags bankkonto och skattekonto måste bokföras – så klart. Du kan göra det manuellt, mot kontoutdraget. Pricka av och bokföra. Men så här är det: Du kan också göra på ett annat sätt.

Tänk om majoriteten av transaktionerna istället bokförs automatiskt. I bakgrunden, kan man säga. Det är möjligt när du kopplar Fortnox bokföringsprogram till din bank och Skatteverket.

– Kopplingen gör att ditt bank- och skattekonto blir självgående. Tänk inte mer på bokföringen än vad du behöver, helt enkelt, säger Niklas Berup, produktägare på Fortnox.

Smart “matchmaking”

Vi börjar med ditt bankkonto: En betalning görs. Information om betalningen skickas från banken till din bokföring i Fortnox. Smart teknik matchar transaktionen mot rätt faktura, en befintlig händelse i bokföringen eller en regel för hur den ska hanteras. OCR-nummer, belopp och datum är några av parametrarna. När matchningen har en hundraprocentig säkerhet bokförs transaktionen automatiskt.

– De transaktioner vi inte kan bokföra automatiskt hamnar i en att göra-lista, där du får förslag på hur du ska hantera dem, säger Niklas Berup.

Automatisera med regler

Och så är det skattekontot. Till exempel kan moms och F-skatt bokföras automatiskt med hjälp av smarta regler. Reglerna är extra bra för återkommande transaktioner. Vi tar ett exempel:

Debiterad preliminärskatt dras från ditt skattekonto varje månad. Transaktionen är på samma belopp, och sker oftast på samma datum. Med en regel kommer den att bokföras automatiskt, varje månad.

– Du kan så klart också använda regler för transaktionerna på ditt bankkonto, säger Niklas Berup.

Fatta bättre beslut

Transaktionerna som sker på ditt bank- och skattekonto rapporteras alltså in till Fortnox. Majoriteten bokförs automatiskt. Därför kan du känna dig trygg med din bokföring. Och det slutar inte där.

– Din bokföring är uppdaterad i realtid. Det gör att du har siffror du alltid kan lita på. Då kan du fatta bättre beslut i ditt företagsliv, avslutar Niklas Berup.

Så kommer du igång

När du har Fortnox Bokföring är det enkelt att aktivera kopplingen till både din bank och Skatteverket. I dagsläget har vi kopplingar till åtta svenska banker, däribland storbankerna.

Bokföringsprogrammet ingår i våra programpaket. Och andra smarta funktioner – från fakturering till att hitta kunder och fatta rätt beslut. Du väljer vad du behöver i ditt företag, och väljer paket efter det. Sedan är du redo för automatisk bokföring i Fortnox.