Lön|Driva Företag

Publicerad: 7 december 2021|Senast uppdaterad: 20 december 2023

Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gynnsamt? (2024)

Äger du aktier i ett fåmansföretag som går med vinst har du i huvudsak två olika alternativ för att plocka ut ersättning från bolaget – utdelning och lön. Vad du väljer kommer bland annat påverka hur mycket skatt du får betala samt din framtida pension, varpå det kan vara viktigt att fundera igenom beslutet noga. Svaret på vilket alternativ som är mest fördelaktigt är inte svart eller vitt, utan det är flera olika aspekter som behöver vägas in. Vi går igenom de två alternativen på djupet så att du enklare kan anpassa ersättningen efter just din situation.

Skillnad mellan utdelning och lön

Sammanfattning

Den stora skillnaden mellan att plocka ut ersättning i form av utdelning eller lön ligger i beskattningen samt i olika tryggheter och förmåner. Utdelning är möjligt att plocka ut lågbeskattat upp till en viss gräns, ett så kallat gränsbelopp, till en skattesats på 20%. Hur stort gränsbeloppet är varierar och bestäms av 3:12-reglerna, som är ett regelverk för hur ägare av fåmansföretag blir beskattade vid utdelning och kapitalvinst från det egna bolaget.

Gränsbeloppet kan antingen räknas ut genom förenklingsregeln eller huvudregeln. Väljer du att räkna enligt förenklingsregeln används ett på förhand av Skatteverket bestämt belopp baserat på fjolårets inkomstbasbelopp multiplicerat med 2,75. 2024 är gränsbeloppet 204 325 kronor enligt förenklingsregeln, och för utdelning som tas ut under 2025 uppgår beloppet till 209 550 kronor. I vissa fall är gränsbeloppet högre om man väljer att räkna med huvudregeln. Med denna regel räknas gränsbeloppet ut med hjälp av anskaffningsvärdet på dina aktier i bolaget (kapitalbaserat utrymme), plus – om vissa kriterier uppfylls – hur mycket löner företaget betalat ut under året (lönebaserat utrymme).

Viktigt att ha i åtanke är att utdelning inte ligger till grund för några framtida förmåner. Uttag av lön däremot ligger till grund för pension, sjukpenning och föräldrapenning upp till en viss nivå, vilket gör att detta alternativ ofta ses som ett tryggare alternativ till utdelning.

Beskattningen av lön är i regel högre än den relativt lågbeskattade utdelningen.

Ta del av vår fullständiga guide

Vill du läsa mer detaljerat om fördelar och nackdelar med utdelning respektive lön, samt ta del av en djupare diskussion kring när det ena alternativet kan passa bättre än det andra? Lämna din e-post via länken nedan så skickar vi ut en utförlig guide på ämnet. Vi kommer även med tips och riktlinjer på hur de olika alternativen på att kombinera på ett effektivt sätt.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.