Hur vi jobbar med Development

Möt Michaela Developer på Fortnox

Vad har modedesign och utveckling gemensamt? Svaret är mer än man kan tro! Michaela planerade för en framtid inom modebranschen, men en utbildning som innehöll programmeringskurser fick henne att ifrågasätta sina fördomar om området och byta spår. Nu arbetar hon som utvecklare och kan inte tänka sig att göra något annat. Här kan du ta del av hennes berättelse om sin resa på Fortnox.

Så här jobbar vi med development

På Fortnox är våra utvecklare organiserade i autonoma team. De bestämmer själva vilka arbetssätt och tekniker de använder och utvecklar sin egen kultur. Ett nära samarbete med produkt och support är en självklarhet och de har ett stort ansvar för design och lösningar.

Teamen jobbar i moderna tekniker i vår mikrotjänstarkitektur och vi satsar kontinuerligt på Developer happiness genom ett konsekvent och långsiktigt arbete. Som utvecklare ska du inte bara känna att du trivs och har roligt på jobbet, du ska känna att du kan växa här och att du kan göra skillnad.

Möt Michaela

Michaela Sääw hade tänkt sig en karriär inom modebranschen, men en utbildning inom webb, design och grafik öppnade hennes ögon för området utveckling. 

- Jag hade helt räknat bort det som en möjlighet. Jag trodde att det bara handlade om matte och logik och att det var för svårt. Men utbildningen jag läste innehöll programmeringskurser och till min förvåning upptäckte jag att det var fruktansvärt roligt, säger Michaela. 

Michaela insåg att inom utveckling låg tonvikten i mycket större utsträckning på att lösa problem och vara kreativ än på att räkna och tänka logiskt och det passade henne perfekt. Hon är en rastlös och kreativ person som hela tiden vill göra nya saker, utmana sig själv och lära nytt. Nu har hon landat som utvecklare i ett team på Fortnox.

-Det är alltid nya projekt på gång och många planer i pipen här och det gillar jag. Att hela tiden känna att jag är på väg framåt, att jag bidrar till att något bra utvecklas. Jag vill vara kvar så länge jag bara kan för jag trivs så bra i företaget och i teamet. Det är så roligt!

Vad säger Michaela

"Det är alltid nya projekt på gång och många planer i pipen här och det gillar jag. Att hela tiden känna att jag är på väg framåt, att jag bidrar till att något bra utvecklas."

Michaela Sääw

Developer

Fortnox - development
Fortnox Development
Teamet som kan förflytta berg, nästan i alla fall 

Michaela, tillsammans med sitt utvecklingsteam, ansvarar för fortnox.se. Fortnox.se är centrum för Fortnox erbjudande. Det är ingången till både nya och befintliga kunder och en samlingsplats för våra produkter och tjänster. Med så många målgrupper finns det en uppsjö av behov och önskemål som teamet behöver tillgodose, en balansgång som inte alltid är helt lätt, men som får Michaela att gå igång; det här är problemlösning på hög nivå. 

-Vi är en liten hub med ett väldigt stort kontaktnät och nu under 2022 lanserade vi dessutom en ny webb. Det är väldigt kul att använda ny teknik och att bygga nytt och alla i teamet är så engagerade, det ger en fantastisk känsla. Tillsammans kan vi åstadkomma nästan vad som helst. 

Teamet jobbar agilt, ett arbetssätt som möjliggör både anpassning och snabba leveranser. De har tillgång till hela teknikstacken och även om målet för leveransen är fast, så har de inflytande över nästan allt annat. Det skapar mycket arbetsglädje och en kultur där man gärna prövar nytt och vill utvecklas tillsammans. 

Frontend, backend eller fullstack? 

Michaela har kompetens för fullstack liksom de flesta av medlemmarna i teamet, men mycket av deras jobb landar i frontend eftersom de arbetar med företagets skyltfönster, webben. Ändå menar hon att inriktningen initialt inte är så viktig. Alla nya utvecklare får en introduktion till ramverk och tjänster när de börjar, inom backend är det java och react och inom frontend javascript. Sedan kan de ofta fördjupa sig inom det de tycker är roligast. 

- Det finns en så stor bredd och ett så stort djup för vad man kan jobba med här. Jag tror att alla kan hitta rätt, även om det kan kräva lite driv och nyfikenhet för att komma dit, säger Michaela. 

Själv trivs hon bra där hon är, hon har hittat sin plats med teamet och uppdraget. En orsak till att hon trivs så bra är att hon kan fortsätta utveckla sin kompetens. På torsdagseftermiddagarna går hon till exempel en onlinekurs i det ramverk de arbetar i. 

- Jag kan ju grunderna, men jag vill bli så bra jag bara kan bli. Det är roligt för mig personligen att utvecklas, men det är också bra för teamet, det förebygger incidenter och hjälper oss att leverera ännu bättre kvalitet.Och det är fantastiskt när det gäller Fortnox, vill du utvecklas inom ett visst område, läsa en kurs eller lära dig en teknik, så får du alltid ett positivt svar. 

De har olika styrkor allihop i teamet och det innebär att de tillsammans innehar en stor kompetens, något de behöver eftersom fortnox.se både är komplext, roligt och utmanande. En gång i tiden kändes modebranschen som den självklara och mest kreativa vägen för Michaela. Nu vet hon att genom att våga ifrågasätta sina fördomar och vara öppen för nya saker har man allt att vinna. 

Java | .NET Core | Python | Reactive streams | Javascript/TypeScript | React | Vue.js | Swift | PostgreSQL | SQL Server | Git | PHP