Hur jobbar vi med Test

Möt Fredric, Test Engineer på Fortnox

Fredric är studenten som hoppade av universitetsstudierna, blev utvecklare, men hittade sitt kall inom test. Idag arbetar han som Test Engineer i ett team på Fortnox. Han är precis där han vill vara och här berättar han varför.

Så här jobbar vi med test

På Fortnox arbetar mjukvarutestare i agila utvecklingsteam och är delaktiga i hela processen. De formulerar och genomför tester i en serviceorienterad arkitektur med stort fokus på kvalitet.

Vanliga typer av testning som genomförs är API-testning, prestandatestning automatiserad testning och manuell/utforskande testning och det finns stort utrymme för kompetensutveckling.

Möt Fredric

Fredric Johanssons väg till Fortnox är inte den typiska, men heller inte särskilt ovanlig. För det finns fler än ett sätt att landa i en roll som Test Engineer på Fortnox. Nyckelorden är engagemang och intresse. 

- Jag studerade datateknik och programmering på Linnéuniversitet i Växjö med tanken att bli utvecklare, men jag saknade att arbeta och började söka jobb innan jag var klar. Jag landade i en tjänst på Fortnox, men insåg snart att det var test jag egentligen ville hålla på med. Som tur var fanns det möjligheter på Fortnox att gå in i en annan roll och nu känner jag som Test Engineer att jag äntligen har landat rätt, säger Fredric.

Vad säger Fredric?

"Jag blir glad varje gång jag lyckas paja något för det betyder att vi kan åtgärda det och att användaren får en ännu bättre upplevelse."

Fredric Johansson

Test Engineer

Sinne för detaljer och nyfiken på varför

Det som lockade Fredric med test var ett bredare, snabbare arbetsflöde, men också ett stort fokus på frågan varför. 

- Jag har alltid varit intresserad av mjukvara, alltid haft en åsikt om hur alla spel är gjorda och hur webbsidor ser ut. Jag är ganska nitisk, ser detaljer och ställer alltid frågan varför kring det jag ser och det är en perfekt utgångspunkt om man ska jobba med test och kvalitet, säger han. 

Att det dessutom handlade om ekonomi och fintech gjorde inte saken sämre och det passar honom att arbeta med en produkt, att få gå på djupet och lära känna den väl.

Egna vägval för att kvalitetssäkra leveranser

I rollen som Test Engineer ansvarar Fredric för att kvalitetssäkra teamets leveranser. Målet är tydligt, men vägvalen för att komma dit gör Fredric själv. Ibland blir det enkla test, ibland krävs mycket planering och avancerade test i flera steg. 

- Vad händer om jag trycker 1000 gånger på den här knappen? Jag blir glad varje gång jag lyckas paja något för det betyder att vi kan åtgärda det och att användaren får en ännu bättre upplevelse, säger Fredric. 

Användarperspektivet är därför viktigt att ha med sig i alla steg. Fredric menar att det handlar om att alltid ställa frågor. Är det här intuitivt? Förstår användaren hur hen ska göra? Finns det risk att användaren gör fel? I sitt arbete tar han fram teorier och testar dem och han vet att det han gör höjer kvaliteten på produkten, att det gör skillnad.

Ett team att luta sig mot

Men även om Fredric har sin roll och sitt ansvarsområde, så är han aldrig ensam och gränserna är aldrig absoluta. Teamet är otroligt viktigt. Alla stöttar varandra och är delaktiga, i diskussioner, men vid behov också i arbetsuppgifter. 

- Vi har blivit väldigt tajta. Det är inte vi och dem, de är bara vi. Och att vi är breda i vår kompetens och kan stötta varandra i olika moment när det behövs skapar en trygghet, men det ger också variation och möjligheter till utveckling och det är en bonus. 

Att få växa i sin roll är en viktig drivkraft för Fredric och den förvaltas väl på Fortnox.

Fortnox Testing
En utvecklingskurva som bara går uppåt

Kompetensutveckling är en självklar del av jobbet. Fredric har redan läst en kurs till Scrum Master och nu går han en bokföringskurs, kanske blir det ytterligare en programmeringskurs längre fram. Alla kurser utgör delar som gör honom bättre på sitt jobb och som genast kan implementeras i vardagen. Och om han vill pröva en annan produkt så finns det stora möjligheter till intern rörlighet på företaget, men att lämna teamet, nja, troligen inte. 

- Jag tycker test är världens bästa jobb. Jag trivs jättebra med mitt team och Fortnox är en superbra arbetsgivare, så jag stannar så länge jag kommer framåt. Under förutsättning att kurvan fortsätter att gå uppåt skulle jag kunna stanna här för alltid, avslutar Fredric.