Publicerad: 24 oktober 2022

“Vi kommer vara att räkna med”

Anton Dahlbergs seglingsresa började på Helgasjön i Växjö. Med en dröm om att en dag vinna OS-guld flyttade han till Göteborg som 15-åring för att gå på seglargymnasium.

- Jag har alltid hittat en ro på vattnet, men det är egentligen inte naturupplevelsen i sig jag går igång på. Jag är en tävlingsmänniska, och det är tävlingen i sig som jag tycker är bäst.

Att Anton är en tävlingsmänniska är tydligt när man tittar på hans meriter. Under sin karriär har han tagit EM-guld, VM-silver och silver i OS i Tokyo 2020. När vi pratar med honom befinner han sig i Israel där han förbereder sig för VM som börjar den 24 oktober.

- Det är en tävling i sex dagar och vi har varit i Israel en vecka för att förbereda oss. Vi har fokuserat på att skapa goda vanor - för matupplägg, sömn, träning och segling - så att vi kan lägga energi på sånt som gör oss bra och kunna hitta “bubblan”.

En komplex sport

För den som är oinvigd i segling kan det verka enkelt - man ska segla en sträcka så snabbt som möjligt och vara bättre än sina konkurrenter. I verkligheten är sporten betydligt mer komplex. Det är lite som vädret som alltid förändras och ingen tävling, plats eller dag är den andra lik. Förutom att segla snabbt måste man ta hänsyn till vågorna och vinden rör sig, temperaturen i både vattnet och luften, hur konkurrenterna rör sig och kunna ta snabba beslut om navigering. En del av förberedelserna har varit att samla in data på hur vind och vatten beter sig just på tävlingsplatsen, och hur till exempel salthalten påverkar hur båten ligger.

För att lyckas är det centralt att ha bra folk runtomkring sig, och framför allt måste tvåsamheten på båten fungera i alla lägen. Man måste ha en partner som man kan lita på och skapa tumregler för att snabbt kunna ta bra beslut. För Anton betyder det att hitta ett bra samspel med Lovisa Karlsson.

- Jag lärde känna Lovisa under OS i Tokyo och kollade om hon ville gå samman. Tidigare har jag bara seglat i herrlag, men att vara med i ett mixat team känns spännande. Hittills har vi fått alla titlar vi kunnat drömma om! Vi vann vår första världscup tillsammans och Israeliska mästerskapen som var precis innan denna tävling, så jag tror vi har goda chanser för VM. Vi är ödmjukt optimistiska och kommer att vara att räkna med.

“Att ta guld skulle vara en rolig bonus”

Deras mål för VM är egentligen inte att ta guldet, även om det såklart skulle vara en “rolig bonus”. Målet för Anton och Lovisa är att skapa ett starkt team och att kunna lämna tävlingen med en trygghet i att de fungerar bra som lag.

- Vi ska skapa en story för oss själva som kan stärka oss framåt. Det här är en av ganska få möjligheter innan dess att få testa relationen under stresspåslag innan OS 2024, så vi ska göra det bästa av det. Lovisa och jag har ömsesidig respekt för varandra, komplementerar varandra bra och framför allt har vi kul tillsammans, så vi ska visa alla att vi gör detta bra.

Målet framåt är att ta OS-guld i Paris 2024. Hittills har Sverige inga kvinnliga OS-deltagare som har vunnit guld i segling.

- Vi skulle kunna vara först. Det känns stort, att kunna bryta ny mark. Därför ska vi bli bäst när det gäller som mest!

Ett steg på vägen är att avsluta VM på ett bra sätt. Vi på Fortnox hejar såklart på!

Kontakta oss

Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta oss.

Prenumerera

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Investerare

Vårt syfte är att kontinuerligt informera kapitalmarknaden om Fortnox ställning, verksamhet och utveckling.