Pressmeddelande

Publicerad: 5 maj 2020

Blixtsnabb bokföring med AI i Fortnox

Jesper Svensson, utvecklingschef och Camilla Skoog, försäljningschef på Fortnox
Av: Jesper Svensson, utvecklingschef och Camilla Skoog, försäljningschef på Fortnox
Foto: Jonas Ljungdahl

Fortnox lanserar nu en automatiserad realtidstolkning av fakturor. Med hjälp av AI kan fakturan bokföras samtidigt som den kommer in. I och med det försvinner ett jobbigt moment från företagarens vardag. Att sköta ekonomin blir enkelt helt enkelt.   

Den automatiska tolkningen som nu släpps omfattar fakturor som ska betalas; leverantörsfakturor. Det enda som krävs av företagaren som bokför är att granska och godkänna bokföringsförslaget.

—    Äntligen! Det är det här vi väntat på. Både vi som jobbar med tekniken och kunderna som ska använda den. Det här är det stora steget över mot en automatiserad och realtidsbaserad hantering. Bit för bit ser vi till att det blir enkelt, helt enkelt, säger Jesper Svensson, utvecklingschef på Fortnox.

Fortnox har sedan tidigare erbjudit tolkning av fakturor, men med hjälp av AI tar de nu nästa steg för att få ihop hela flödet med bokföringen. Med den nya tekniken får företagaren ett automatiskt förslag på hur man ska kontera fakturan in i bokföringen. Det innebär att företagaren kan få den bokförd i samma stund, med ett klick.

Ger entreprenörer bättre förutsättningar

Funktionen har först körts i pilotprojekt, där feedback från pilotkunderna använts för att vidareutveckla produkten. Det har varit viktigt för kvaliteten att få konkret återkoppling på saker som kan förbättras direkt. Men det är förstås också roligt med all positiv återkoppling som kommit:

—    En av kunderna hörde av sig och sa kort och gott “provade att lägga in två fakturor och det var en fantastisk upplevelse!” Att göra det enkelt, ja, till med fantastiskt, att sköta ekonomin samtidigt som vi ser till att allt är säkert och korrekt - det är ganska stort. Och att fixa bättre förutsättningar för entreprenörerna i Sverige känns viktigare än någonsin, säger Jesper Svensson.

Den automatiska fakturatolkningen kommer också att bli en viktig pusselbit i samarbetet mellan företagare och deras redovisningsbyrå:

—    Byråerna kan släppa en manuell uppgift som trots allt tar en del tid. De kan istället fokusera på mer komplexa ärenden som deras kunder behöver hjälp med, och på den viktiga rådgivningsrelationen de har med sina kunder, säger Camilla Skoog, försäljningschef på Fortnox.

Den automatiska fakturatolkningen släpps som en del i Fortnox app för ett större antal kunder i maj och kommer att ingå som möjligt tillägg för alla som har en bokföringslicens.

För ytterligare information, kontakta

  Kontakt

  Vi svarar på frågor från media, arrangerar intervjuer med koncernledningen och ansvarar för pressmeddelanden. Vi kan också hjälpa dig som är analytiker eller större investerare att komma i kontakt med rätt personer inom Investor Relations.

  Prenumerera

  Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

  Investerare

  Vårt syfte är att kontinuerligt informera kapitalmarknaden om Fortnox ställning, verksamhet och utveckling.