Publicerad: 28 februari 2023|Senast uppdaterad: 5 januari 2024

Allt om fakturaköp

Fakturaköp innebär att kundfakturor säljs till ett finansbolag eller en bank. Du får då in pengarna nästan direkt och ditt företags likviditet ökar snabbt. I denna guide berättar vi mer om fördelarna, hur det fungerar och vad det kostar. Kunden Strömsdals kök delar även sina tankar kring fakturaköp.

Vad är fakturaköp?

Fakturaköp innebär att du säljer dina kundfakturor till ett factoringbolag. Det kallas ibland även för factoring , eftersom det är en del av detta. Behöver du ha pengarna direkt, och inte kan vänta flera dagar eller veckor? Då är fakturaköp ett bra alternativ. 

Några fördelar

  • Du slipper vänta på kundens betalning och får istället pengarna på kontot inom några dagar,, vilket ger dig en omedelbart bättre betalnings- och investeringsförmåga.

  • Förutom att du måste skapa fakturan själv, kan du spara tid. Detta då delar av administrationen och fakturahanteringen lämnas åt finansbolaget eller banken. 

  • Du kan stärka olika nyckeltal och förbättra kassaflödet.

Olika typer av fakturaköp

I vissa factoringtjänster kan du kan välja att sälja fakturorna med eller utan regress. Regress betyder återgång, gå tillbaka, eller helt enkelt vem som tar risken. Fakturaköp, med eller utan regress, innebär att finansbolaget köper fakturan med eller utan återköp. Det som skiljer är riskavtäckningen.

Med eller utan regress – skillnaden

Fakturaköp utan regress

Att sälja sina fakturor utan regress betyder att finansbolaget eller banken som köpt fakturan tar risken om fakturan inte blir betald. Dock med förbehåll om fakturan blir bestriden av olika anledningar. Då är man som företag skyldig att ta tillbaka fakturan man har sålt till factoringbolaget. När man säljer fakturan flyttas alltså fordran från företagets balansräkning till finansbolaget eller banken. 

Fakturaköp med regress

Att sälja sina fakturor med regress innebär att du som sålt fakturan behåller risken. Skulle fakturan inte bli betald blir du som sålt fakturan skyldig att betala skulden till banken eller finansbolaget,, ett par dagar efter förfallodatum. Dessa dagar kallas regressdagar. 

Bra att tänka på är att det oftast är billigare att sälja fakturor med regress. Varför? Jo, för att du som fakturautställare behåller risken.

Hur fungerar fakturaköp?

Du säljer dina kundfakturor, som du har skapat, till factoringbolaget. Efter det får din kund information om att fakturan är överlåten och att betalningen går till dem. Factoringbolaget betalar ut beloppet till dig, minus en avgift, inom några bankdagar. Då slipper du ligga ute med pengar en längre tid, och får ett bättre kassaflöde. Med fakturaköp blir det mycket enklare, och går snabbare.

När du säljer en faktura innebär det att kundfordran hamnar i factoringbolagets balansräkning istället för din, medan du i din tur erhåller likvida medel. Det gör att du smidigt kan förbättra olika nyckeltal i ditt företag genom fakturaköp. Om din kund inte betalar innan förfallodatum, kan oftast factoringbolaget även hjälpa till med det administrativa arbetet kring det, exempelvis skicka påminnelser och eventuella inkassokrav.

Så fungerar det i Fortnox

Fakturaköp är helt integrerat direkt i Fortnox Fakturering. Därmed behöver du ha detta program först. Fortnox kan sedan köpa dina kundfakturor och du får betalt inom en bankdag.

Som tidigare nämnt finns det två olika fakturaköp, med eller utan regress. Båda delar frigör kapital och förbättrar kassaflödet. Du sparar dessutom tid och resurser då Fortnox tar hand om en del av fakturahanteringen och administrationen. 

  • Som inloggad kan du gå via Fortnox produkter> finansiering & likviditet> fakturaköp> kontakta mig. Du blir då kontaktad av en säljare som kommer att hjälpa dig att sätta ihop ett avtal utifrån dina behov. Fakturaförsäljning blir sedan aktivt inne i programmet.

  • När du har aktiverat fakturaförsäljning på ditt Fortnox-konto, är det bara att börja sälja fakturor. Det finns det en knapp där det står “Sälj fakturan” när du skapar en kundfaktura. Välj själv hur många och vilka fakturor du vill sälja. Du betalar enbart för de du väljer. Allt bokförs dessutom automatiskt. 

Betalningsvillkor och fakturatyper

Vad kostar fakturaköp?

Det är såklart inte helt gratis att sälja dina fakturor. Factoringbolagen tar ut en avgift eftersom att de betalar dig direkt, och själva får ligga ute med pengarna.

Avgiften för fakturaköp kan variera en del beroende på factoringbolaget du väljer. En överenskommen procentsats kommer tas ut av det betalda fakturabeloppet. Det är ibland möjligt att få upp till 99% av fakturabeloppet från factoringbolaget, som hanterar fakturan.

För att ta reda på kostnaden görs även en riskbedömning av fakturan som säljs. Riskbedömningen består bland annat av din kunds kreditvärdighet i kombination med fakturans belopp och kredittid.

Fakturaköp underlättar tillväxten för Strömsdals kök

En kund som fått stor nytta av Fakturaköp är Strömsdal kök. De växer snabbt och tanken är att de ska växa med över 50 procent på några år. Då krävs kapital. Fortnox Fakturaköp är en mycket bra lösning för att ständigt kunna vara likvid.

- Vi har stora ambitioner, ska växa snabbt de kommande åren och Fortnox Fakturaköp garanterar likviditeten. Fortnox Fakturaköp möjliggör att vi alltid har kapital. Att man till skillnad från vissa konkurrenter får hela 100 procent av fakturans potential är jättebra. Många andra erbjuder max 80 procent, och betalar ut resten när kunden betalar. Det här är en fantastisk tjänst som underlättar vår tillväxt enormt mycket, säger Patrik Näsström på Strömsdal kök.

Jag vill läsa mer om Fakturaköp och Strömsdal kök

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.