Räkna ut lön efter skatt


Fortnox AB Fortnox AB Fortnox AB
Fortnox AB
fortnox_logo_black.jpg
Fortnox AB 2021 sv

Fyll i dina uppgifter

Så här fördelas lönen

Fyll i dina uppgifter i formuläret. Vi behöver veta vilken kommun du bor i, vad du har för bruttolön samt om du är medlem i Svenska Kyrkan eller inte. Är du medlem i Svenska Kyrkan behöver du också ange viken församling du tillhör. Resultatet kommer sedan visas här.

Ta ut lön med några klick – direkt i mobilen

Fortnox Lön Mini

  • Ta ut lön direkt i Fortnox App
  • Rapportering sköts automatiskt
  • Säker BankID-inloggning

Betala enkelt ut lön till dig själv och eventuella anställda eller delägare samt rapportera och deklarera – direkt i mobilen.

Lon_Mini_vanster.png

Vad behöver kalkylatorn för att räkna ut lön efter skatt?

Till att börja med behöver vi veta din bruttolön, som är lönen före avdrag av skatt, för att lönekalkylatorn ska kunna beräkna din nettolön, som är lönen efter skatteavdrag – alltså den lön du får in på kontot.

Din hemkommun spelar roll

Det finns 290 kommuner i Sverige och varje kommun har sin egen skattesats för den kommunala inkomstskatten. Den enkla utvägen hade varit att ta genomsnittet av kommunalskatten för 2022 (32,24 %) rakt av.

Men faktum är att genomsnittet inte hade blivit korrekt för en enda av de 290 kommunerna (även om till exempel Botkyrka kommun med sin skattesats på 32,23 % hade varit väldigt nära). Och det skiljer mer än 6 procentenheter mellan den lägsta och högsta kommunalskatten i Sverige 2022 – skillnaden är alltså stor om du bor i Österåkers kommun (28,98 %) eller i Dorotea kommun (35,15 %). Därför behöver vi veta din hemkommun för att kunna visa rätt kommunalskatt.

 

Är du arbetsgivare?
Illustration på en person som funderar över kostnaden för en anställd

Och nyfiken på vad en anställd kostar, utöver lön och arbetsgivaravgift?

Så mycket kostar en anställd

Medlemskap i Svenska kyrkan påverkar också

Eventuellt medlemskap i Svenska kyrkan påverkar också skatten eftersom du då betalar en kyrkoavgift. Även den skiljer sig från kommun till kommun. Om vi återigen tar exemplet med Österåker och Dorotea är kyrkoavgiften nästan hälften så liten i Österåker som den är i Dorotea.

Full arbetsgivaravgift

Varför betalar arbetsgivaren mer än själva bruttolönen? Jo, din arbetsgivare betalar utöver din lön även en arbetsgivaravgift till staten. Arbetsgivaravgiften används till det grundläggande sociala försäkringsskyddet som bland annat inkluderar ålderspension, sjukvård och social omsorg. Vår lönekalkylator räknar på full arbetsgivaravgift (31,42 %).

Kommunal inkomstskatt vs statlig inkomstskatt

Skatten som visas i tabellen är som sagt kommunal inkomstskatt, som betalas till kommun och landsting. Så länge du har en beskattningsbar förvärvsinkomst som understiger 540 700 kronor för inkomståret 2022 betalar du endast denna skatt. Tjänar du däremot över denna så kallade skiktgräns betalar du även en statlig inkomstskatt om 20 % på den delen av lönen som överstiger skiktgränsen. Den statliga inkomstskatten är densamma oavsett vilken kommun du bor i.

Hur har uträkningen gjorts?

Illustration på en miniräknare och pengar för att illustrera en uträkning av löne efter skatt

När du klickade på Beräkna-knappen skickade lönekalkylatorn, via API, en fråga till Skatteverket om vilken skattesats du har, baserat på uppgifterna du knappade in.

När lönekalkylatorn fick svar från Skatteverket om rätt skattesats, avrundades den till närmaste heltal för att hitta rätt skattetabell och rätt grundavdrag.

Efter avrundningen tittade lönekalkylatorn i kalendern; aktuellt år (baserat på dagens datum), rätt skattetabell och din bruttolön skickades till Fortnox Lön, där programmet räknade ut nettolön, skatt och arbetsgivaravgifter.

När det var klart skickade Fortnox Lön tillbaka siffrorna till lönekalkylatorn, som sammanställde dem i tabellen på din skärm.

Fortnox_foretagsguide-e1624868044966.png

Fortnox Företagsguide

Vår vision är att du som företagare ska kunna ägna dig mer åt det du vill. Och för det behövs mer än smarta verktyg. Genom att ge dig inspiration i med- och motgång och kunskap när något känns svårt, hoppas vi att du kan känna dig tryggare i ditt entreprenörskap. Då blir det enklare och roligare att driva företag.

Lär dig mer om företagande