Starta Företag

Publicerad: 17 december 2021|Senast uppdaterad: 19 augusti 2022

Så gör du för att starta egen bilverkstad eller bilförsäljning

En person som byter däck på en bil i en bilverkstad
“Det här är en rolig bransch där det händer mycket inom teknikutvecklingen”. Så summerar Charlie Magnusson, Motorbranschens riksförbund, hur det är att driva företag i bilbranschen. Vi hjälper dig som går i starta-tankar med vad du behöver tänka på när det kommer till företagande inom bilverkstad och försäljning av bilar.
Porträttbild på en man

Kort om branschen

Bilbranschen innefattar många olika nischer och inriktningar, däribland försäljning och verkstäder. Den svenska fordonsparken hela tiden, vilket innebär att efterfrågan på både handel och reparationer bedöms vara fortsatt stor. Branschen är föränderlig tack vare industrins ständiga innovationer.

Bilbranschen innefattar många olika nischer och inriktningar, däribland försäljning och verkstäder. Den svenska fordonsparken hela tiden, vilket innebär att efterfrågan på både handel och reparationer bedöms vara fortsatt stor. Branschen är föränderlig tack vare industrins ständiga innovationer.

Charlie Magnusson, ansvarig för press- och opinionsfrågor på Motorbranschens riksförbund, vet hur företagandet inom branschen ser ut.

– Det kräver en hel del att driva en bilverkstad. Man måste vara duktig på hantverket, som blir allt mer komplicerat, och dessutom driva företaget.

– Ett generationsskifte pågår i motorbranschen och många äldre verkstäder blir uppköpta, antingen av en ny ägare eller av ett större bolag. De flesta verkstäder är knutna till en bilhandlare eller auktoriserade på ett visst märke. En del är också underleverantörer. Kunskap om ny teknik, elektronik, mjukvara och luftkonditioneringssystem för olika bilmärken är viktigt för att lyckas.

Det poppar upp allt fler kringtjänster som rekonditionering, biltvätt, däckbyten och enklare lagningar, kallat spot repair. Idag kan du också köpa och sälja din bil på distans och få den hämtad eller levererad.

Inriktningar
 • Bilhandel

 • Plåt och lack

 • Tunga fordon

 • Bilplast

 • Bilverkstad, ibland med en särskild inriktning eller som franschisetagare i en kedja

 • Rekond

 • Däckverkstad

 • Glas

 • Fordonsbesiktning

 • Bilförmedling

 • Rullande bilverkstad

 • Bilpool

 • Biltvätt

Starta eget företag

Vad krävs för att starta?

Beroende på vald inriktning krävs olika förkunskaper. Nyttigt att ha är utbildning och erfarenhet inom fordonsteknik. Du är bra på felsökning och reparation, kan hybridteknik, hydraulik, elsystem, bromssystem, säkerhets- och komfortsystem.

Material, inventarier och lokaler

Det behövs diagnostikmaskiner, reparationsutrustning, verktyg, lager och personal- och kundutrymmen. Läget för lokalen är viktigt. Den ska ge en bra arbetsmiljö och vara lämpad för att hantera brandfarligt material och brandfarliga vätskor.

Ekonomi och juridik

Det finns ofta möjlighet att ta in externa finansiella medel genom exempelvis banklån för att komma igång och kunna investera i verksamheten. Ett tips är även att ta kontakt av Almi  eller Nyföretagarcentrum  i uppstartsfasen.

Du behöver en företagsförsäkring och eventuellt ett medlemskap i en a-kassa. Se också över din sjukförsäkring. Det är vanligt att företagare saknar ett fullgott försäkringsskydd.

Marknadsföring

För att få kunder är det viktigt att nätverka och att synas. Marknadsföring kan ske i olika kanaler så som sociala medier , tidningar eller på webben. Var noga med att identifiera din målgrupp, det vill säga vilka du huvudsakligen önskar sälja till, för att bli mer pricksäker i marknadsföringen. Vissa målgrupper, till exempel unga, kanske är mer mottagliga för marknadsföring via sociala medier, medan ett äldre klientel kanske främst tar del av marknadsföring i mer klassiska kanaler som dagstidningar.

En bra marknadsplan gör det enklare att marknadsföra företagets verksamhet och att följa upp resultaten. I vår blogg har vi sammanställt en guide om hur du snabbt och enkelt gör en proffsig marknadsplan.

Ska du anställa?

Om du har behov av att anställa personal finns det en hel del att tänka på. I vår företagsguide om lön och löneadministration  har vi samlat allt du behöver veta om att anställa. Tänk på att registrera företaget som arbetsgivare genom verksamt.se.

Programvara

I samband med företagets första affärshändelse träder bokföringsplikten i kraft, vilket innebär att du behöver någon form av programvara för din ekonomi. Program för bokföring och fakturering är fundamentala för verksamheten, och kan med fördel kompletteras med exempelvis order- och lagerprogram. Ett tips är även att använda ett sådant ekonomisystem som går att koppla ihop med externa system så som kassasystem och liknande, så du slipper föra över sådan information manuellt. Har du löner i företaget rekommenderas även ett löneprogram så får du mycket automatisk hjälp.

För att ditt företags försäljning ska omfattas av skyldigheten att registreras i ett kassaregister ska försäljningen ske mot kontant betalning eller mot betalning med kontokort. Alla former av elektroniska betalningar, t ex Swish, är enligt Skatteverket att jämställa med betalning med kontokort.

Fortnox är Sveriges mest valda ekonomiprogram online, och gör det både enkelt och roligt för dig att hantera företagets administration.

Vi bjuder dig som startar nytt företag på programavgiften de första sex månaderna. Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Praktisk guide – så startar du

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när man befinner sig i uppstartsfasen av sitt nya företag. I vår företagsguide har vi därför sammanställt information om allt du behöver veta när du startar företag – steg för steg, från start till mål.

Rekommenderad företagsform

Börja med att fundera över vilken företagsform bolaget ska startas som. För bilverkstäder och liknande rekommenderar vi bolagsformen aktiebolag, eftersom de flesta börjar med att anställa någon direkt och för att den ekonomiska investeringen är hög.

I och med att ett aktiebolag är en juridisk person blir du inte personligt ansvarig för företagets ekonomiska åtaganden, vilket är en fördel. Du hittar mer information om aktiebolag i vår ekonomiska ordlista .

Vi guidar dig – steg för steg

På följande sidor har vi samlat all nödvändig information som krävs för att starta företag.

Hjälp finns att få

Ta hjälp av en branschorganisation

Som egenföretagare kan det vara skönt att ha en branschorganisation i ryggen. De kan bland annat hjälpa dig med stöd i olika frågor och du får tillgång till ett nätverk med värdefulla kontakter. Nedan listar vi några av de branschorganisationer som finns för bilbranschen.

Nystartad? Testa Fortnox gratis!

Nyligen startat ditt företag? Vi ger dig en extra skjuts i uppstarten! För dig som startat företag de senaste tre månaderna bjuder vi på programavgiften för valfritt paket det första halvåret. Enkelt att komma igång med fri support och fria webbutbildningar.

 • Enkelt att komma igång.

 • Sveriges mest använda molnbaserade ekonomiprogram.

 • Fri support och fria webbutbildningar.

 • 400+ färdiga kopplingar till andra system.

 • Kopplingar till banker och myndigheter.

Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Testa gratis i sex månader

Kom igång nu

Relaterade artiklar

En kvinna som sitter vid en dator
Starta Företag|Skatter & moms|Fakturering

Publicerad: 24 maj 2022|Senast uppdaterad: 14 februari 2024

Allt om F-skatt [Guide]

F-skattsedel innebär att den som bedriver en näringsverksamhet själv ansvarar för att betala in skatter och sociala avgifter. Men måste alla ha F-skatt – eller...

Starta företag

Det finns många uppenbara fördelar med att starta eget och vara egenföretagare – inte minst att du är din egen chef och får jobba med något du valt själv. Samtidigt ska man inte skönmåla småföretagarlivet, som kan vara nog så tufft – särskilt när du kämpar för att komma igång. Målet med företagande är ofta individuellt. Vissa anser kanske att lycka är att kunna dra sig tillbaka och leva resten av livet som ekonomiskt oberoende efter en kortare tids hårt arbete. Andra ser skapandet i sig, alltså att driva och utveckla ett framgångsrikt företag, som vägen till lycka.

Så startar du en ideell förening

Har du länge drömt om att starta näringsverksamhet som verkar för medlemmarnas intressen eller rättigheter? Har du något du brinner för lite extra som du vill

Så startar du en e-handel

Två av tre personer handlar på internet under en genomsnittlig månad. Om ditt företag finns på nätet och har en e-handel, kan du fånga kunder som annars inte

Så söker du starta eget-bidrag

Starta eget-bidrag är ett stöd som Arbetsförmedlingen kan bevilja till arbetssökande som vill – och bedöms kunna – starta och driva ett eget företag. Men vad

Så startar du ett holdingbolag

Har du någon gång funderat på att starta ett moderbolag som inte bedriver någon verksamhet, men som har ett rörelsedrivande dotterbolag? Ett sådant bolag

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.